Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

Πάτρα - Δυτ.Ελλάδα

Παιδική πορνογραφία: Τα σκοτεινά… δωμάτια του διαδικτύου

Παιδική πορνογραφία: Τα σκοτεινά… δωμάτια του διαδικτύου

Πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου αναπτύσσονται δίκτυα διακίνησης παράνομου υλικού, ενώ οι δράστες χρησιμοποιούν ακόμη και δημοφιλείς πλατφόρμες για να παγιδεύσουν παιδιά. Οι υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές στην Ελλάδα και την Αχαΐα αναδεικνύουν την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους, πρόληψη και ουσιαστική προστασία των ανηλίκων.

OxygenShop 7

Η υπόθεση του 82χρονου πρώην μαιευτήρα στην Αχαΐα και η σύλληψη του γιατρού στην Αθήνα , ο οποίος κατηγορείται για κατοχή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, αναδεικνύουν τις σκοτεινές διαστάσεις ενός εγκλήματος που δεν γνωρίζει ηλικιακά, κοινωνικά ή επαγγελματικά όρια.

Το Dark Web αποτελεί τμήμα του διαδικτύου που δεν είναι προσβάσιμο μέσω των συνηθισμένων μηχανών αναζήτησης και απαιτεί ειδικό λογισμικό για την πρόσβαση. Παρότι διαθέτει και νόμιμες χρήσεις, όπως η προστασία της ιδιωτικότητας και η ασφαλής επικοινωνία, ορισμένοι χώροι του αξιοποιούνται για παράνομες δραστηριότητες. Ανάμεσά τους βρίσκεται η ανταλλαγή και διακίνηση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών , μέσα από κλειστές κοινότητες που επιχειρούν να αποκρύψουν την ταυτότητα των χρηστών τους.

Νίκος Βασιλάκος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Όπως αναφέρει ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Νίκος Βασιλάκος «Το dark web είναι το τμήμα του διαδικτύου που δεν ευρετηριάζεται από τις μηχανές αναζήτησης και απαιτεί ειδικό λογισμικό ανωνυμοποίησης, κυρίως το Tor . Η κίνηση κρυπτογραφείται και αναπηδά σε πολλαπλούς κόμβους, ώστε ούτε ο επισκέπτης ούτε ο διακομιστής να εντοπίζονται εύκολα. Δεν είναι εξ ορισμού εγκληματικό: το χρησιμοποιούν δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και πολίτες αυταρχικών καθεστώτων. Η ίδια ανωνυμία όμως στεγάζει αγορές ναρκωτικών, όπλων, κλεμμένων δεδομένων και υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Το τελευταίο διακινείται σε κλειστά φόρουμ με συστήματα «εισόδου» που απαιτούν από τον νεοεισερχόμενο να συνεισφέρει υλικό, ώστε κανείς να μην είναι απλός θεατής».

Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Η δυνατότητα απόκρυψης της ταυτότητας δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στις αστυνομικές έρευνες. Οι δράστες χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, ψευδώνυμα και κλειστές διαδικτυακές ομάδες, επιδιώκοντας να αποφύγουν τον εντοπισμό τους.

Ωστόσο, η ανωνυμία δεν αποτελεί εγγύηση ατιμωρησίας. Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος αξιοποιούν ψηφιακά ίχνη, πληροφορίες από διεθνείς συνεργασίες και σύγχρονες εγκληματολογικές μεθόδους, προκειμένου να ταυτοποιήσουν εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Η διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων είναι ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς το παράνομο υλικό μπορεί να διακινείται μεταξύ διαφορετικών χωρών. Μια υπόθεση που ξεκινά από έναν διακομιστή του εξωτερικού μπορεί να οδηγήσει σε συλλήψεις σε πολλές περιοχές του κόσμου.

ΟΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ

Γιώργος Καλλιακμάνης – Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής

Σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων έχουν εμπλακεί άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, μορφωτικών επιπέδων και επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τον Επίτιμο Πρόεδρο Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής Γιώργο Καλλιακμάνη «πρόκειται για ανθρώπους που δεν προκαλούν καμία υποψία στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Μπορεί να έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, οικονομική άνεση και μια επαγγελματική δραστηριότητα που τους προσδίδει κοινωνικό κύρος. Δεν είναι απαραίτητα κάποιος άνθρωπος περιθωριοποιημένος ή χωρίς οικονομικές και γνωστικές δυνατότητες. Αν εξετάζαμε αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία, θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε σε ποιες κοινωνικές ομάδες εμφανίζονται συχνότερα τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν πρέπει να θεωρούμε κανέναν αυτομάτως ακίνδυνο μόνο και μόνο λόγω της κοινωνικής του θέσης».

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.προκαλούν ανησυχία περιπτώσεις στις οποίες η κακοποίηση συνδέεται με την κατάχρηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης. Εκπαιδευτικοί, προπονητές ή άλλοι ενήλικοι που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με παιδιά μπορεί, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, να εκμεταλλευτούν τη θέση τους.

GROOMING

Σταύρος Μπαλάσκας – Ειδικός Αστυνομικός Αναλυτής

Ο κίνδυνος δεν περιορίζεται στο Dark Web. Αντίθετα, η διαδικτυακή προσέγγιση ανηλίκων μπορεί να ξεκινήσει από πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται καθημερινά. Το λεγόμενο grooming περιγράφει τη διαδικασία κατά την οποία ένας δράστης προσεγγίζει ένα παιδί, προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και στη συνέχεια επιχειρεί να το χειραγωγήσει με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Η αρχική επικοινωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω κοινωνικών δικτύων, διαδικτυακών παιχνιδιών ή εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων. Συχνά χρησιμοποιούνται ψεύτικα προφίλ και παραπλανητικές πληροφορίες για την ηλικία ή την ταυτότητα του δράστη.

Όπως υποστηρίζει ο Ειδικός Αστυνομικός Αναλυτής Σταύρος Μπαλάσκας «μιλάμε για ανθρώπους που εκδηλώνουν εξαιρετικά επικίνδυνες συμπεριφορές απέναντι σε ανηλίκους και μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στα παιδιά. Οι δράστες μπορεί να στοχεύουν ακόμη και σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, τριών ή τεσσάρων ετών, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά, ηλικίας δέκα, δώδεκα ή δεκατριών ετών. Στην αρχή προσπαθούν να δημιουργήσουν μια φιλική σχέση μαζί τους. Προσεγγίζουν τα παιδιά με τρόπο που φαίνεται αθώος, δείχνουν ένα καλό και φιλικό πρόσωπο, το οποίο όμως είναι προσχηματικό. Επιδιώκουν να αποκτήσουν άμεση επικοινωνία με το παιδί, να το κάνουν να αισθανθεί ασφάλεια και, κυρίως, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διαδικτυακή προσέγγιση εξελίσσεται σε εκβιασμό . Οι δράστες επιχειρούν να αποσπάσουν προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο και στη συνέχεια απειλούν ότι θα τα δημοσιοποιήσουν, απαιτώντας περισσότερο υλικό ή χρήματα. Η πρακτική αυτή, γνωστή ως sextortion , μπορεί να προκαλέσει έντονο φόβο, ντροπή και ψυχολογική πίεση στα ανήλικα θύματα. Διεθνώς έχουν καταγραφεί τραγικές περιπτώσεις στις οποίες τέτοιες απειλές συνδέθηκαν με αυτοκτονίες εφήβων. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένα παιδί που βρίσκεται αντιμέτωπο με εκβιασμό χρειάζεται άμεση υποστήριξη, χωρίς επίπληξη ή ενοχοποίηση.

Η σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου αναδεικνύει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας: την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Πηγή: flamis.gr

Follow Us

OXYGEN FM

© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search