ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Καιρός: «Κοκτέιλ» με νέα 40άρια, μελτέμια και ξηρασία - Kίνδυνοι για νέες πυρκαγιές

Μπορεί ο καύσωνας να υποχώρησε και ο υδράργυρος να επανήλθε σε πιο κοντινά για την εποχή επίπεδα, όμως, όπως φαίνεται από τις προγνώσεις των μετεωρολόγων η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλά σε όλη τη χώρα και καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Στην Αττική, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ στη Δυτική Ελλάδα αναμένεται νέο κύμα ζέστης αφού τα θερμόμετρα θα δείξουν μέχρι και 40 βαθμούς. Την ίδια ώρα, υπάρχουν προειδοποιήσεις και για μελτέμια τις προσεχείς ημέρες που σε συνδυασμό με την ξηρασία θα δημιουργήσουν και κινδύνους για πυρκαγιές, αλλά και δυσκολίες στην καθημερινότητα των πολιτών

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του μετεωρολόγου του Alpha, Γιώργου Τσατραφύλλια. Συγκεκριμένα, στον χάρτη που ακολουθεί και ανάρτησε ο κ. Τσατραφύλλιας, φαίνεται πως ιδιαίτερα στην Αττική, η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου, την Τετάρτη 19 Ιουνίου.

«Ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία τη νέα εβδομάδα. Παρακάτω βλέπουμε την πορεία της θερμοκρασίας το επόμενο τριήμερο...Στη συνέχεια Πέμπτη-Παρασκευή -Σάββατο θα ακολουθήσουν και 40άρια στις ευάλωτες στη ζέστη περιοχές.Με δεδομένο ότι όλη την εβδομάδα τα μελτέμια θα πνέουν ενισχυμένα ( 6+ μποφόρ) χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή», έγραψε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσατραφύλλιας στην ανάρτηση του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο καύσωνας αποτελεί πλέον παρελθόν ωστόσο ο Ιούνιος φαίνεται να κυλάει με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (περίπου 5-8 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά) και μάλιστα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας φαίνεται να έχουμε τα πρώτα σαραντάρια αυτή τη φορά στη δυτική Ελλάδα». Μάλιστα ανέφερε ότι ο φετινός Ιούνιος θα είναι από από τους πιο θερμούς μήνες.

Τι είναι το σύνδρομο του «βραστού βατράχου»

Όπως αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος σε άλλη του ανάρτηση, στην πρόβλεψή του για τον καιρό των επόμενων ημερών, έρχεται νέο κύμα ζέστης αυτή τη φορά στη Δυτική Ελλάδα, όπου το θερμόμετρο θα αγγίξει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνει δε, πως ο Ιούνιος κυλάει με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, σχεδόν 5 με 8 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Στη συνέχεια, εξηγεί για το σύνδρομο του «βραστού βατράχου»: «Εάν ένας βάτραχος τοποθετηθεί σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, θα πεταχτεί αμέσως έξω. Ωστόσο, αν το βάλουμε σε νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και αρχίσουμε να το ζεσταίνουμε σταδιακά, ο βάτραχος θα αρχίσει να προσαρμόζει τη θερμοκρασία του σώματός του στο νέο περιβάλλον αντί να πηδήξει έξω. Ο βάτραχος δεν θα καταλάβει ότι το νερό βράζει, και όταν το κάνει, θα είναι πολύ αργά για να ξεφύγει», αναφέρει αρχικά.

«Πώς μεταφράζεται αυτή η μεταφορά στην καθημερινότητά μας; Η ουσία του συνδρόμου του βρασμού βατράχου είναι ότι όταν οι συνθήκες διαβίωσής μας επιδεινώνονται σταδιακά, προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις συνθήκες αντί να απαλλαγούμε από αυτές, έως ότου δεν είμαστε πλέον αρκετά δυνατοί για να ξεφύγουμε», καταλήγει.

«Μελτέμια στα ανατολικά, 40άρια στα δυτικά»

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού αυτήν την εβδομάδα θα είναι το ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Την Δευτέρα λίγες τοπικές μεσημεριανές μπόρες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Με αίθριο καιρό οι επόμενες ημέρες και ενισχυμένους τους βοριάδες στο Αιγαίο από την Τρίτη έως τουλάχιστον το Σάββατο. Κυρίως στα δυτικά η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο.

Πιο αναλυτικά, την Δευτέρα προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός. Το μεσημέρι απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στον ορεινό ηπειρωτικό κορμό θα εκδηλωθούν λίγες μπόρες η μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι βόρειοι, στο ανατολικό Αιγαίο μέχρι 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι στα ηπειρωτικά 33 με 36 βαθμούς, στα νησιά 32 με 34 βαθμούς.

Στην Αττική αίθριος καιρός με λίγα σύννεφα το μεσημέρι. Oι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 22 έως 35 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις το μεσημέρι απόγευμα. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 21 έως 32 βαθμούς.

Την Τρίτη προβλέπεται αίθριος καιρός. Το μεσημέρι απόγευμα λίγα σύννεφα στα ηπειρωτικά, υπάρχει πιθανότητα στα βόρεια ορεινά να βρέξει για λίγο. Οι άνεμοι στο Αιγαίο βόρειοι 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο στη δυτική Ελλάδα.

Αρναούτογλου: Πώς να υπολογίσετε τη θερμοκρασία στην περιοχή σας

Στον καιρό της ερχόμενης εβδομάδα, μέχρι και το Σαββατοκύριακο που έρχεται, αναφέρθηκε στη νέα του ανάρτηση ο Σάκης Αρναούτογλου, δημοσιεύοντας μια εικόνα με τις θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν. Στη φωτογραφία, συγκεκριμένα, φαίνεται η μέση θερμοκρασία ανά ημέρα που αναμένεται να επικρατήσει στα πεδινά ηπειρωτικά έως τις 23 Ιουνίου. Επίσης, όπως εξηγεί, στη δυτική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα, όπως και στην Αττική και την Κρήτη μακριά από τη θάλασσα, υπολογίστε έως 1 με 2 βαθμούς υψηλότερη τη θερμοκρασία.

Αναλυτικά στην ανάρτηση ο κ. Αρναούτογλου αναφέρει:

«Η μέση θερμοκρασία στα πεδινά ηπειρωτικά έως τις 23 Ιουνίου με μια μόνο ματιά για να μη χάνετε τον...καιρό σας 😉!
Έως και το παραπάνω χρονικό διάστημα δεν αναμένεται κάτι ιδιαίτερο από πλευράς βροχών ενώ οι άνεμοι στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα διατηρηθούν εξασθενημένοι και μόνο στο Αιγαίο και κυρίως από το ύψος των Σποράδων και νοτιότερα θα επικρατήσουν μελτέμια εντάσεως 6-7 και τοπικά στις Κυκλάδες 8 μποφόρ!

Παρακαλώ κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση και διαβάστε προσεκτικά την επεξήγηση για να υπολογίστε τη θερμοκρασία στην περιοχή σας καθώς αυτή θα διαφέρει από τόπο σε τόπο!

Για ό,τι νεότερο θα υπάρξει φυσικά ενημέρωση από τη σελίδα μου!
Καλημέρα σε όλες και σε όλους και καλή εβδομάδα!
Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου».

Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς

Με χαμηλότερες θερμοκρασίες αλλά με ανέμους στο Αιγαίο έως και 6 μποφόρ, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί πως για τη Δευτέρα (17/6) η επικινδυνότητα εκδήλωσης φωτιάς είναι υψηλή σε τρία νησιά του Αιγαίου. Αναλυτικότερα προβλέπεται υψηλός κίνδυνος σε Σάμο Ικαρία Χίο και Ψαρά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 17-06-2024

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Γενικά αίθριος και μόνο στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς. Στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στη Μακεδονία μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα νότιοι έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 36 με 37 βαθμούς και στα νησιά του Ιονίου έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμεονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 και στην Κρήτη έως 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 και στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις και τοπικούς όμβρους στα δυτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα γύρω ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18-06-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα βόρεια ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο βαθμιαία έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και θα φτάσει στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς, στα ηπειρωτικά τους 36 με 37 και κατά τόπους τους 38 βαθμούς και Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19-06-2024

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα Δωδεκάνησα και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά όπου θα φτάσει τους 37 με 38 κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20-06-2024

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα νοτιοανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-06-2024

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα νοτιοανατολικά και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την ώρα που ο δημοσιογραφος της ΕΡΤ που κατηγορείται για την κακοποίηση της συντρόφου του επίσης δημοσιογράφο, μετά από καταγγελία της γυναίκας στο Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας και . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον ανακριτή Πειραιά οδηγούνται σήμερα (26/6) για να απολογηθούν τα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού που συνελήφθησαν από κλιμάκιο της πυροσβεστικής υπηρεσίας ως υπαίτιοι της . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Αυγή» μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να κλείσει το καθημερινό φύλλο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρός τραυματισμός ενός 4χρονου κοριτσιού από την Τουρκία, πάνω στο οποίο έπεσε καγκελόπορτα σπιτιού που νοίκιασαν μέσω της πλατφόρμας Airbnb οι γονείς του για ολιγοήμερες διακοπ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μαρτυρικός ήταν ο θάνατος του εργαζόμενου σε εργοτάξιο πίσσας, έξω από το Αγρίνιο, όταν μετά από έκρηξη οι φλόγες τον εγκλώβισαν σε κοντέινερ. Η μητέρα του άτυχου χειριστή μιλώντας στο Star λέει
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 38 °C σημειώθηκαν κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά την Τρίτη 25/06/2024, με την υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία να καταγράφεται στα Προσφυγικά Πάτρας με 39,3 °C. Σύμφωνα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στη λήξη του φετινού εργαστηρίου του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων Δήμου Πατρέων με θέμα, «Αστικοί Λαχανόκηποι»,  τιμητικοί καλεσμένοι ήταν το ΚΑΔΠ ΜΕΑ - ΚΟΜΑΙΘΩ, όπου τα παιδιά σε ρόλο… γεωπόνου συγκό
Image
Image

Search