ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Φωκίωνας Ζαΐμης: Νομικώς ενεργή η διεκδίκηση των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων

«Εμείς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θεωρούμε ότι οι αξιώσεις των πολεμικών αποζημιώσεων από τις οποίες ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν έχουμε παραιτηθεί, είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, στοιχεία που οδηγούν στην βεβαιότητα ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής.Η διεκδίκησή τους αποτελεί ιερό καθήκον, όχι μόνο απέναντι στην πατρίδα και στα τραγικά θύματα, αλλά και απέναντι στην ίδια την ανθρωπότητα, η οποία δεν θα πρέπει ούτε να ξεχνά, ούτε να απεμπολή την δικαίωση. Σε σχέση με το κατοχικό δάνειο στην Γερμανία, το οποίο συνήφθη με καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο μεταξύ της κατοχικής Ελληνικής κυβέρνησης και της Γερμανίας, από Νομική σκοπιά έχουμε να κάνουμε για ενοχή εξ’ συμβάσεως.Δηλαδή σύμφωνα με τους Νομικούς, η απαίτηση της Ελλάδας είναι ενδοσυμβατικής και όχι αδικοπρακτικής προέλευσης. Για την απαίτηση αυτή δεν τίθεται ούτε θέμα παραγραφής, ούτε θέμα παραίτησης, αλλά μόνο θέμα συνολικού υπολογισμού της.Σε σχέση με τις αποζημιώσεις λόγω ανθρωπίνων θυμάτων και υλικών καταστροφών στην Ελλάδα, στην διάσκεψη των Παρισίων του 1946 είχαν προσδιοριστεί στο ύψος των 7,5 δισ. δολαρίων.Από τότε ποτέ και με κανέναν τρόπο ούτε χαρίστηκαν ούτε διαγράφησαν οι αποζημιώσεις, παρά τις εκ του πονηρού κατά καιρούς τοποθετήσεις της Γερμανικής πλευράς.Απλά είχαν τεθεί σε αδράνεια οι οφειλές της Γερμανίας, επειδή την μεταπολεμική περίοδο θεωρήθηκε ότι η Γερμανία λόγω της διαίρεσής της σε Ανατολική και Δυτική, δεν είχε την πολιτειακή υπόσταση για την ανάληψη και εκπλήρωση όλων αυτών των υποχρεώσεων. Είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε συλλογική προσπάθεια που θα γίνει σε συνεργασία με τον Δήμο και την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος, σε οποιαδήποτε βήματα γίνουν για το σκοπό αυτό.»

*Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

  Σκόνη, ζέστη και λασποβροχή είναι το «τρίπτυχο» που «κουβάλησε» ο υποτροπικός αεροχείμαρρος επηρεάζοντας τη χώρα από σήμερα (17/5), ενώ το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης ανα . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Σαουθάμπτον έγινε η δεύτερη ομάδα μετά την Λιντς που έκλεισε θέση για το Γουέμπλεϊ και τον τελικό ανόδου στην Premier League που θα διεξαχθεί στις 26 Μαΐου μετά την επικράτηση τη . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Φιορεντίνα 12 μέρες πριν τον μεγάλο τελικό της OPAP Arena κόντρα στον Ολυμπιακό αναδείχθηκε ισόπαλη (2-2) με τη Νάπολι, σε ένα χορταστικό ματς που άφησε αμφότερες απογοητευμένες . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Μίλωνας είναι η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε την άνοδο στη Stoiximan Basket League, καθώς κατέκτησε την Elite League, μετά την επικράτηση στο ντέρμπι της Νέας Σμύρνης με 87-79 επί . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε πρόωρα από τη ζωή ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ο Στέλιος Σαφαρίκας, έπειτα από γενναία μάχη με σοβαρή ασθένεια, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια και τους φίλους του.Η δυσάρεστη είδηση σκόρπισε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στην άσκηση με την ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2024», που διοργάνωσε η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Δυτικής Ελλάδος έδωσε το παρών ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος προσπαθεί να ε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης θα υποδεχθεί  αύριο Σάββατο στο νέο Δημαρχείο από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, εκείνους που έζησαν το κτήριο του παλαιού Αρσακείου ως μαθητές, εκπαιδευτικοί
Image
Image

Search