Οι πολυαναμενόμενες και …«πολυπροπαγανδισμένες» κυβερνητικές ανακοινώσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης και το επίδομα, μπορούν, απλά, να συνοψιστούν σε μια φράση: «Άνθρακες ο θησαυρός».
Τα νοικοκυριά, για μια ακόμη χρονιά, θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να περάσουν ένα ζεστό χειμώνα, καθώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποτελούν, απλά, επικοινωνιακά τεχνάσματα, που ασφαλώς δεν μπορούν να καλύψουν το πραγματικό κύμα ακρίβειας.
Η κυβέρνηση έχει πρώτο μέλημα της, να συγκεντρώσει κέρδη στα δημόσια ταμεία, μέσω των εσόδων από τα καύσιμα, εμπαίζοντας, ωστόσο, τους πολίτες και επιστρέφοντας ψιχία…
Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, ωστόσο δεν καλύπτεται το σύνολο των πολιτών, ενώ η πλειοψηφία δεν έχει, πλέον, την οικονομική αντοχή να προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς δεν μπορεί, επίσης, να ανταποκριθεί και στο κόστος των καυσίμων και της ενέργειας.
Με τιμή εκκίνησης περίπου στα 1,55 ευρώ, η επιβάρυνση πλησιάζει το 40% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με την κυβέρνηση να συνεχίσει να επιμένει σε λογικές «pass» και προσωρινών επιδομάτων, αρνούμενη πεισματικά να συγκρουστεί με τα πραγματικά αίτια της ακρίβειας και να φορολογήσει τα υπερκέρδη στην αγορά ενέργειας.
Η κοινωνία δεν χρειάζεται επικοινωνιακή διαχείριση της φτώχειας, αλλά μέτρα με ουσία. Άλλωστε με τις οικονομικές πιέσεις που υφίστανται, με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, οι πολίτες δίνουν προτεραιότητα σε βασικές ανάγκες, όπως η στέγαση, η διατροφή και η εκπαίδευση των παιδιών τους.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται ότι για πολλούς συνταξιούχους, εργαζομένους με χαμηλούς μισθούς και οικογένειες της περιφέρειας, η θέρμανση δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη. Και το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: αρκεί η ενίσχυση για να καλύψει το πραγματικό κόστος της θέρμανσης;
Oι θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι σαφείς και ρεαλιστικές:
Η κοινωνία δεν χρειάζεται επικοινωνιακή διαχείριση της φτώχειας, αλλά μέτρα με ουσία:
–Πραγματική διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος, ώστε να συμπεριληφθούν όλα τα νοικοκυριά που πλήττονται.
–Οριζόντια πλαφόν στις τιμές και ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας στην αλυσίδα εφοδιασμού.
–Άμεση και προσωρινή δραστική μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα θέρμανσης και του ΦΠΑ στην ενέργεια.
–Μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων για την αντιμετώπιση της πληθωριστικής κρίσης.
Κατερίνα Σολωμού
Καθηγήτρια Ιατρικής
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ
Πηγή: flamis.gr

