Το Καρναβάλι έρχεται και είναι υπόθεση όλων μας. Κι όταν λέμε όλων μας, εννοούμε όλων μας. Γιατί η κορύφωση των εκδηλώσεων πρέπει να βρει την περιοχή πλήρως θωρακισμένη σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε θέματα πρόληψης ατυχημάτων, οδηγικής συμπεριφοράς και δημόσιας υγείας.
Μπροστάρισσα στην όλη προσπάθεια συντονισμού των δυνάμεων της περιοχής θα μπει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία ανέλαβε ήδη πρωτοβουλίες, προκειμένου φορείς και θεσμοί να συνεργαστούν για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μάλιστα, χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη από μια σειρά συσκέψεων στην ΠΔΕ, στην οποία μπήκαν οι βάσεις για να εκπονηθεί το σχέδιο δράσης που θα ακολουθηθεί μέχρι την Κυριακή της Αποκριάς στις 17 Μαρτίου.
Με προεδρεύοντα τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη και με παρούσα την αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Αννα Μαστοράκου, αλλά και με την παρουσία εκπροσώπων θεσμών και φορέων όπως ο Δήμος Πατρέων, η Αστυνομία, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Τελωνείο, ο ΣKEΑΝΑ, το Γενικό Χημείο του Κράτους και άλλοι, η συνεδρίαση αποτέλεσε το πρώτο βήμα για να φιλοξενηθεί στην περιοχή ένα Καρναβάλι που θα εγγυάται υψηλά επίπεδα ασφάλειας και φυσικά φιλοξενίας των επισκεπτών.
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά o αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης: «Ηταν η πρώτη σύσκεψη προκειμένου να θέσουμε τις προτεραιότητές μας, έτσι ώστε να εργαστούμε όλοι μαζί και να έχουμε ένα Καρναβάλι χωρίς προβλήματα, το οποίο θα μας διαφημίσει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Θα κινηθούμε σε πολλά επίπεδα. Από την καταπολέμηση του παρεμπορίου με εντατικούς ελέγχους μέχρι την οδηγική ασφάλεια και την ετοιμότητα του χώρου της υγείας να διαχειριστεί περιστατικά. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βγαίνει μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια, με στόχο να συντονίσει όλους τους φορείς. Επιζητούμε τη συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων. Θέλουμε να προηγηθεί η ενημέρωση των επισκεπτών για μια σειρά θεμάτων, όπως της υγείας, της εστίασης, της διατροφής, της καθαριότητας των δρόμων, της ασφάλειας, κ.λπ. Θα ακολουθήσουν και νέες συσκέψεις, προκειμένου να σχηματοποιηθεί το πλάνο μας και κάθε φορέας να αναλάβει την αποστολή που του αναλογεί».
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΛΑΣ
Εμφαση θα δοθεί στη συνεργασία της ΠΔΕ με την ΕΛΑΣ, καθώς το διάστημα της κορύφωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην περιοχή μας αναμένονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε ηλικίας. Αυτό αυξάνει αυτόματα τους κινδύνους για τροχαία ατυχήματα, για παραβατικές συμπεριφορές, για μέθη, ακόμη-ακόμη και για εντάσεις, οπότε η συνεργασία μεταξύ ΠΔΕ και Αστυνομίας κρίνεται ως βασική προτεραιότητα. Συνακόλουθος με τα παραπάνω είναι και ο τομέας της υγείας, με τις υγειονομικές δυνάμεις της περιοχής, με κορυφαία την 6η ΥΠΕ, να τίθενται σε άμεση επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα.
«Η ΠΑΡΕΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ, ΑΛΛΑ ΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΕΙ»
Για τη στόχευση της παραπάνω προσπάθειας της ΠΔΕ μίλησε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος έδωσε αναλυτικές λεπτομέρειες για τη φιλοσοφία του σχεδιασμού.
«Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να μένει αμέτοχη σε θέματα που μας αφορούν όλους. Η Πάτρα ετοιμάζεται για τη μεγάλη γιορτή του Πατρινού Καρναβαλιού, θα δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες και οφείλουμε όλοι μας να είμαστε στο ύψος της περίστασης» τόνισε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Πέρυσι κάναμε μια μεγάλη εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φέτος θα εντείνουμε την προσπάθεια στα ΜΜΕ και θα μπουν αφίσες σε κεντρικά σημεία της Πάτρας, αλλά και στην Αθήνα, στα ΚΤΕΛ και στον Προαστιακό. Θα κάνουμε το παν για να προστατεύσουμε το προϊόν που πρέπει να μας διαφημίζει στο πανελλήνιο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Επιζητούμε τη συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων και με όλους τους φορείς. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνάντηση και με τον αστυνομικό διευθυντή. Προσωπικά θα ζητήσω και μεγαλύτερη αυστηρότητα στην αστυνόμευση της περιοχής μας. Να εφαρμοστούν κανόνες και νόμοι, να γίνονται και αλκοτέστ σε καίρια σημεία της Πάτρας. Δεν θα το αφήσουμε έτσι ανεξέλεγκτο όλο αυτό. Καταλαβαίνουμε ότι και η ΕΛΑΣ δεν έχει το προσωπικό που θα θέλαμε όλοι, όμως θα γίνει αυτό που πρέπει στο μέτρο των δυνάμεων της Αστυνομίας. Εργαζόμαστε από κοινού με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη και την αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Αννα Μαστοράκου. Ετοιμάζουμε και σχετική συνέντευξη Τύπου για την ενημέρωση των πολιτών. Στόχος μας είναι μια νύχτα χωρίς ατυχήματα. Το σύνθημά μας πρέπει να είναι το όλοι διασκεδάζουν στην παρέα, αλλά ο ένας δεν θα πιεί, αυτός δηλαδή που θα οδηγήσει».
ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΟΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
«Πέρυσι η κατάσταση ήταν οριακά διαχειρίσιμη. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί αυτό φέτος. Η Πάτρα δεν είναι ανοχύρωτη πόλη» ξεκαθαρίζει η αντιπεριφερειάρχης Δημόισας Υγείας Αννα Μαστοράκου.
Η ίδια εξηγεί ότι, κατά τη χθεσινή σύσκεψη, «αποτυπώσαμε τη χαοτική κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι ως πόλη κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού. Συζητήσαμε εκτενώς ώστε να εντοπίσουμε τις παθογένειες και να σχεδιάσουμε από κοινού ένα στρατηγικό σχεδιασμό για να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυνατές παραβατικές, αν θέλετε, συμπεριφορές κάποιων ανθρώπων που εισέβαλαν στην πόλη, κάνοντας παραεμπόριο με νοθευμένα οινοπνευματώδη ποτά και πώληση φαγητών υπό συνθήκες μη υγειονομικά ελεγχόμενες».
Η κ. Μαστοράκου υπογραμμίζει πως για τον έλεγχο της κατάστασης «έχει πολύ μεγάλη σημασία τι θα αποφασίσει ο Δήμος σε σχέση με τις άδειες που θα δώσει σε μικροπωλητές. Κι αυτό το επισημαίνουμε διότι πέρυσι δεχτήκαμε μία εισβολή από μικροπωλητές από άλλες πόλεις και δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Αποτέλεσμα, όπως όλοι θυμόμαστε, ήταν να έχουμε πολύ μεγάλο όγκο περιστατικών μέθης κ.ά. που αντιμετωπίστηκαν από τον υγειονομικό σταθμό του ΕΕΣ στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου, τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία που εφημέρευαν όλες τις ημέρες μετά από τον σχεδιασμό του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη. Αυτή η κατάσταση ήταν οριακά διαχειρίσιμη. Φέτος έχουμε και μία καινοτομία καθώς υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο για τη χρήση αιθυλικής αλκοόλης και τη νόθευση των ποτών που θα βοηθήσει καθοριστικά στον έλεγχο της κατάστασης».
Πάτρα: Εκτακτα μέτρα για το Καρναβάλι
