ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Ο εκρηκτικός συνδυασμός ασθενειών που σχεδόν τριπλασιάζει τον κίνδυνο για τη ζωή των γυναικών

Είναι πλέον γνωστό πως οι χρόνιες παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνά σοβαρών επιπλοκών υγείας. Σε μια τέτοια διαπίστωση κατέληξε και νεότερη μελέτη αναφορικά με τον εκρηκτικό συνδυασμό του μεταβολικού συνδρόμου και του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Ειδικότερα, αξιοποιώντας δεδομένα μεγάλης κλίμακας στις ΗΠΑ που παρακολουθούν ασθενείς για περισσότερο από μια δεκαετία, οι ερευνητές της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου York διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο και στελέχη υψηλού κινδύνου του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) διατρέχουν 2,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από ό,τι οι γυναίκες χωρίς καμία από τις δύο παθήσεις.

«Ενώ είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι οι μεταβολικές καταστάσεις μπορούν να συμβάλουν στην παραμονή του ιού HPV, η μελέτη αυτή επεκτείνει τις προηγούμενες εργασίες εξετάζοντας τις συσχετίσεις με τον κίνδυνο θνησιμότητας» επισημαίνει η Επίκουρη Καθηγήτρια της Νοσηλευτικής Σχολής Δρ Catriona Buick, κλινική επιστήμονας-νοσηλεύτρια ογκολογίας στο Sunnybrook Health Sciences Centre.

Η Δρ Buick, ειδικός στον ιό HPV, την υγεία των γυναικών και τη φροντίδα του καρκίνου, συνεργάστηκε με τη διδακτορική φοιτήτρια της Σχολής Κινησιολογίας και Επιστημών Υγείας, Parmis Mirzadeh, της οποίας η έρευνα εξετάζει την παχυσαρκία και τις μεταβολικές ασθένειες, για να διερευνήσουν ενδελεχώς αυτή τη συσχέτιση.

«Ο ιός HPV είναι η πιο διαδεδομένη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οργανισμός μπορεί να εξαλείψει τον ιό αρκετά γρήγορα, αλλά οι παρατεταμένες περιπτώσεις HPV υψηλού κινδύνου μπορεί να εξελιχθούν σε προκαρκινικές αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας και σε ορισμένες περιπτώσεις σε βάθος πολλών ετών σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας» διευκρινίζει η Δρ Buick.

Ενώ τα περισσότερα από τα 200 γνωστά στελέχη δε θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα, ορισμένα από αυτά είναι υπεύθυνα για σχεδόν όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 4,5% όλων των καρκίνων παγκοσμίως. Από την άλλη, το μεταβολικό σύνδρομο αναφέρεται σε έναν συνδυασμό καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει υπερβολικό λίπος γύρω από τη μέση και υπέρταση. Αν και δεν εξετάστηκε άμεσα σε αυτή τη μελέτη, τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο έχουν περίπου 65% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο και 25% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς το μεταβολικό σύνδρομο θα μπορούσε να επηρεάσει τον HPV.

«Πιθανώς αυτό σχετίζεται με την εξασθενημένη ανοσολογική απόκριση και τη χρόνια φλεγμονή, αλλά η έρευνα που εξετάζει ένα άμεσο φυσιολογικό μονοπάτι πρέπει ακόμη να γίνει» εξήγησε η Δρ Parmis Mirzadeh.

Η μελέτη

Τα δεδομένα για την παρούσα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, προέκυψαν από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των Ηνωμένων Πολιτειών με τελικό δείγμα 5.101 άτομα (3.274 γυναίκες). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πάνω από το ένα τέταρτο των γυναικών με μεταβολικό σύνδρομο είχαν στελέχη του ιού HPV υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, δεν αποδείχθηκε αυξημένη θνησιμότητα για τις γυναίκες με τα στελέχη του ιού HPV μεμονωμένα, γεγονός που θα μπορούσε να αποδοθεί στο ότι τα δεδομένα επέτρεπαν μόνο μια στιγμιαία εικόνα για το αν μια γυναίκα είχε στελέχη του HPV ή όχι και δεν μπορούσαν να συσχετιστούν με μια συνεχιζόμενη κατάσταση.

Ενώ συνιστάται ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV, προστατεύει μόνο από τα πιο κοινά από τα 40 γνωστά στελέχη HPV που προκαλούν καρκίνο, σύμφωνα με τη Δρα Buick. «Ανεξάρτητα από την κατάσταση του εμβολιασμού, ο προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος» καταλήγει.

ygeiamou.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και είναι το Σάββατο του Λαζάρου. Η Ορθόδοξη Εκκλησια γιορτάζει την ανάμνηση του θαύματος της Ανάστασής του. Ο Λάζαρος είναι πρόσωπο της Καινής Διαθήκης, . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΙΑΤΡΟΙ                                27,28 Απριλίου 2024 (Από 7 π.μ. Σαββάτου έως 7 π.μ. Δευτέρας) Αγγειοχειρουργός:Κουρή ΑναστασίαΑγ. Νικολάου 41-43, 1ος όροφος, . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο με δύο μηχανές που συγκρούστηκαν στην κάθοδο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, πριν το Παμπελοποννησιακό στάδιο, σήμερα στις 7 το πρωί   Αγνωστο κάτω από ποιες συνθ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε 25 συλλήψεις προχώρησε την Παρασκευή, η Αστυνομία στην Πάτρα, μετά τις φθορές σε αστικά λεωφορεία και την επίθεση εναντίον αστυνομικών στο κέντρο της πόλης. Ειδικότερα, ομάδα ν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο με δύο μηχανές που συγκρούστηκαν στην κάθοδο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, πριν το Παμπελοποννησιακό στάδιο, σήμερα στις 7 το πρωί   Αγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες προκλήθηκε η σφ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στις φυλακές Μαλανδρίνου θα μεταχθεί σύμφωνα με πληροφορίες ο 38χρονος ηγετικό στέλεχος των αντιεξουσιαστών στην Πάτρα, που συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τη Δευτέρα, για συμμετοχή στην
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

O χρυσός Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας το 1996 στην Ατλάντα και Αργυρός Ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα, Νίκος Κακλαμανάκης αναγορεύεται σήμερα σε επίτιμο Διδάκτορα των Τμημάτων Λογοθεραπείας και Φυσικοθερ
Image
Image

Search