ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας οδηγήσουν στο νοσοκομείο

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα νέα περιστατικά θανάτων από στρεπτόκοκκο, με τους επιστήμονες να εξηγούν ποια είναι τα σοβαρά συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τους ασθενείς και πότε οι γονείς πρέπει να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.

Μιλώντας στην "ΕΡΤ" η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, ξεκαθάρισε πως ο στρεπτόκοκκος «είναι ένα κοινό μικρόβιο» και «γενικά δεν έχουμε πρόβλημα και να κολλήσουμε». Ωστόσο σπανίως υπάρχει μία πολύ σοβαρή και γρήγορη εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία και σε θάνατο. Η κ. Ψαλτοπούλου σημείωσε πάντως πως «έχουμε στη φαρέτρα μας αντιβίωση που μπορεί να μας καλύψει και να μη φτάσουμε σε θανατηφόρο συμβάν». Αυτό προϋποθέτει, όπως εξήγησε, να φέρουμε το άτομο που πάσχει στον παθολόγο ή στον παιδίατρο έτσι ώστε να διαγνωστεί άμεσα αυτή η λοίμωξη.

Πώς γίνεται η μετάδοση
Σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης, η κ. Ψαλτοπούλου εξήγησε πως «κολλάμε από ένα άτομο που ήδη πάσχει, από μία επιμολυσμένη επιφάνεια, από ένα δερματικό εξάνθημα αλλά και από φορείς αυτού του στρεπτόκοκκου».

Από την πλευρά της μιλώντας η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, Αθανασία Λουρίδα δήλωσε πως παρατηρούνται «αυξημένα περιστατικά σε σχέση με αυτά που είχαμε τα παρελθόντα χρόνια, ωστόσο «είναι λίγα σε σχέση με τις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στα παιδιά, οι οποίες είναι πολύ συχνές, καθημερινές και χιλιάδες».

«Δυστυχώς στη χώρα μας έχουν σημειωθεί νομίζω 11 θάνατοι σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Αλλά σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι τον Απρίλιο του 2023 που είχαμε αυτή την έξαρση της διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο, είχαμε πολλούς θανάτους, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στη Σουηδία» σημείωσε.

Όπως διευκρίνισε, «σήμερα έχουμε αυξημένα κρούσματα αυτής της σοβαρής διεισδυτικής νόσου από ένα παλιό παθογόνο μικρόβιο, κοινό μικρόβιο είναι ο πυογόνος στρεπτόκοκκος, γνωστό από παλιά, το οποίο όμως έχει αυτή την επιθετική μορφή σε ορισμένες περιπτώσεις».

Τα συμπτώματα – Πότε πρέπει γονείς και ασθενείς να αναζητήσουν άμεσα βοήθεια σε νοσοκομείο
Σύμφωνα με την κ. Λουρίδα, «συνήθως ο πυογόνος στρεπτόκοκκος κάνει ήπιες επιφανειακές λοιμώξεις, είτε του φάρυγγα είτε του δέρματος, δηλαδή είναι το πιο συχνό αίτιο αμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας».

Σχετικά με το πώς εκδηλώνεται αυτό εξήγησε πως τα συμπτώματα είναι «πόνος στο λαιμό, δυσκαταποσία, πυρετός, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις εξάνθημα, οστρακιά που προκαλείται από ορισμένα στελέχη στρεπτόκοκκου». «Όταν οι γονείς λοιπόν δουν αυτή τη συμπτωματολογία, ζητούν άμεσα τη βοήθεια του παιδιάτρου τους» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη διεισδυτική νόσο η κ. Λουρίδα ξεκαθάρισε πως είναι πολύ σπάνια σε σχέση με τις χιλιάδες των περιστατικών ήπιας νόσου, αλλά υπάρχουν χαρακτηριστικά που πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς ώστε να αναζητήσουν άμεση βοήθεια και να πάνε στο νοσοκομείο.

Ποια είναι τα συμπτώματα αυτά; «Το παιδί έχει υψηλό πυρετό, είναι πολύ κουρασμένο, έχει πόνους στους μυς σε όλο το σώμα, αυτό αν είμαι μεγάλο παιδί μπορεί να το εκφράσει. Έχει δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, ταχύπνοια, έχει κακό χρώμα το δέρμα του, κυάνωση, έχει διανοητική σύγχυση, υπνηλία ή αντίθετα διέγερση και δυσκολία στην αφύπνιση» εξήγησε, προσθέτοντας πως όλα τα παραπάνω είναι σημεία-καμπανάκια κινδύνου τα οποία πρέπει να οδηγούν τους γονείς να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας ανακοίνωσε το εορταστικό ωράριο για τα καταστήματα, που έχει ως εξής:   Μεγάλη Παρασκευή 03/05/2024: 13.00 – 19.00Μεγάλο Σάββατο 04/05/2024: 09.00 – 1 . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, ημέρα απόλυτου πένθους για όλη τη Χριστιανοσύνη. Η Εκκλησία και πιστοί βιώνουν την κορύφωση του Θείου Δράματος, με τον θάνατο, την ταφή και τον θρίαμβο τη . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, προφυλακιστέος κρίθηκε χθες, ημεδαπός, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Ιωαννίνων, ο οποίος συνελήφθη προχθες αργά το βράδυ, στο πλα . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία ο 5χρονος τον οποίο χθες βράδυ παρέσυρε ενα διερχόμενο αυτοκίνητο στην οδό Πειρα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας ανακοίνωσε το εορταστικό ωράριο για τα καταστήματα, που έχει ως εξής:   Μεγάλη Παρασκευή 03/05/2024: 13.00 – 19.00Μεγάλο Σάββατο 04/05/2024: 09.00 – 15.00Κυριακή του Πάσχ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο από τον πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, που τον κατηγορεί πως παραβίασε κανόνες της Εκκλησίας και συναντήθηκε με τον «αφορισμένο» (όπως ο ίδιο τον αποκαλεί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών αναφέρονται τα εξής: Το Διοικητικό Συμβούλιο στηρίζει ομόφωνα τις αποφάσεις των περιφερειακών ενώσεων εργαστηριακών ιατρών για τον περιορισμό της λειτ
Image
Image

Search