"Καμίνι" θα θυμίζει τις επόμενες μέρες η χώρα, με ένα – δεύτερο – κύμα καύσωνα να φέρνει θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου και τους ειδικούς να προειδοποιούν για το φαινόμενο «θερμικός θόλος» που έρχεται από την κεντρική και δυτική Ευρώπη.
«Τα τελευταία χρόνια, κυρίως τους θερινούς μήνες, ακούμε όλο και συχνότερα τον όρο θερμικός θόλος στα μέσα ενημέρωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό» αναφέρει o γνωστός μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για ένα καινούριο φαινόμενο.
«Η φράση αυτή, που προέρχεται από τον αγγλικό όρο heat_dome, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, όχι απαραίτητα επειδή περιγράφει ένα καινούργιο φαινόμενο, αλλά επειδή λειτουργεί ως ελκυστικός τίτλος για τον αναγνώστη ή τον τηλεθεατή. Ωστόσο, πίσω από τη ”μόδα” του όρου, υπάρχει μια πραγματική μετεωρολογική κατάσταση, την οποία γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες» σημειώνει.
Όπως εξηγεί, στην Ελλάδα και σε άλλες μεσογειακές χώρες, «η παρουσία σταθερών αντικυκλώνων το καλοκαίρι είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό και επαναλαμβανόμενο γεγονός. Οι παλιοί μετεωρολόγοι και γεωργοί γνώριζαν καλά τις επιδράσεις αυτής της στασιμότητας, χωρίς όμως να χρησιμοποιούν τον όρο ”θερμικός θόλος”».
«Η έντονη χρήση του όρου σήμερα οφείλεται κυρίως στην επιθυμία των μέσων να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού με έναν καινούργιο και πιο δραματικό όρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινίζεται ότι το φαινόμενο δεν είναι νέο και ίσως αυτό που έχει αλλάξει είναι η ένταση και η διάρκεια τέτοιων επεισοδίων τα οποία περιγράφουμε δημόσια».
