ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

«Ηνίοχος 2024» - Ανδραβίδα: 36 μαχητικά αεροσκάφη από εννέα χώρες στη μεγαλύτερη αεροπορική συνεκπαίδευση

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 8 Απριλίου η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2024» που λαμβάνει χώρα στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, ενώ θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 18 του μήνα.

Η άσκηση διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών και συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα οι ακόλουθες χώρες:

● Γαλλία με αεροσκάφη RAFALE και αεροσκάφος AEW Ε-3F
● Ηνωμένο Βασίλειο με αεροσκάφη TYPHOON
● ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16 και Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9
● Ισπανία με αεροσκάφη F-18
● Κατάρ με αεροσκάφη RAFALE
● Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW-139
● Μαυροβούνιο με ελικόπτερο B-414
● Ρουμανία με αεροσκάφη F-16
● Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη TYPHOON

Συνολικά, συμμετέχουν 36 μαχητικά αεροσκάφη από εννέα χώρες. Επιπρόσθετα, η Αυστρία και η Πορτογαλία συμμετέχουν στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και Ειδικές δυνάμεις, ενώ η Γερμανία θα αποστείλει ομάδα παρατηρητών.

https://www.youtube.com/watch?v=QokrX_76rBg&ab_channel=ElwynR

 

Στην άσκηση «Ηνίοχος 2024» η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και με ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη (συνολικά, πάνω από 70). Επίσης, συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων.

 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Δευτέρα 8 Απριλιου ήταν η μέρα που ξεκίνησε η εκτέλεση των σεναρίων που έχουν ήδη συμφωνηθεί από τις μετέχουσες χώρες. Οι λεγόμενες «οικογενειακές» ή πτήσεις εξοικείωσης (σ.σ. familiarization flights) είχαν ξεκινήσει με την άφιξη των αποστολών, όπου οι αεροπόροι από τις σύμμαχες χώρες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και το «terrain masking» στο ονειρικό περιβάλλον που προσφέρει το φαράγγι του Βουραϊκού. Η διέλευση σε χαμηλό ύψος μέσα στο φαράγγι είναι μια άσκηση που θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει ως «πτήση κάτω από τα ραντάρ» με την βοήθεια κάλυψης που προσφέρει ο ορεινός όγκος.

 

 Σημαντικά asset για τον «Ηνίοχο» είναι τρία: το γαλλικό ιπτάμενο ραντάρ, το ελληνικό αλλά και το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 Reaper των ΗΠΑ.

eurofighter

f16_block_g

f16_g

f18_spain

rafale_greek

rafale_katar

ΠΗΓΗ

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένας ύποπτος για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στα επεισόδια στου Ρέντη στις 7 Δεκεμβρίου, παραδόθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττική . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως σχετικά με το προφίλ του 32χρονου Αλβανού που εκτελέστηκε μαφιόζικα το βράδυ της Πέμπτης (9/5) στην περιοχή του Βύρωνα τη στιγμή που βρισκόταν μέσ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tην παραπομπή σε δίκη με βαρύ κατηγορητήριο και των τεσσάρων μελών του πληρώματος του «Blue Horizon» που κατηγορούνται για τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη, του 36χρονου που φέρονται . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι πλημμυροπαθείς παλεύουν για αξιοπρεπή διαβίωση ανεβαίνοντας το δικό τους Γολγοθά και ξεκαθαρίζουν ότι δε θα εγκαταλείψουν τον αγώνα. Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πλημμυροπαθών Ερ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας και Ακαρνανίας συνελήφθησαν τρία άτομα και σχηματίσθηκαν συνολικά τέσσερις δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στη Δυτική
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πατρών συμμετείχε στις εκδηλώσεις που για μια ακόμα χρονιά διοργάνωσε ,το Χορευτικό τμήμα του Δήμου Πατρέων, την «ΓΙΟΡΤΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ» συνδυάζοντας την παγκόσμια
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με το πολυβραβευμένο στην Πάτρα «Φάουστ» παρήλασε στο Καρναβάλι της Μπούντβα του Μαυροβουνίου το «Πλήρωμα 94». Η καρναβαλική ομάδα ταξίδεψε μαζί με την μπάντα του Νίκου Λιόπετα και συμμετείχαν από κοι
Image
Image

Search