ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερος έπειτα από 14 χρόνια ο Τζ. Ασάνζ – Το δικαστήριο επικύρωσε τη συμφωνία ενοχής, επιστρέφει στην Αυστραλία

Τον δρόμο της επιστροφής στην Αυστραλία είναι πλέον ελεύθερος να πάρει ο Τζούλιαν Ασάνζ, αφού δικαστήριο στη νήσο Σαϊπάν επικύρωσε τη συμφωνία του ιδρυτή του WikiLeaks με την αμερικανική δικαιοσύνη.

 

Ο 52χρονος Ασάνζ αναχωρεί από τη Σαϊπάν με ιδιωτικό τζετ για την Καμπέρα της Αυστραλίας, συνοδευόμενος από τους αυστραλούς πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Βρετανία. Ιστορική νίκη της ελευθερίας του λόγου, χαρκτήρισε την εξέλιξη η νομική του ομάδα. Η δικηγόρος του Jennifer Robinson μίλησε για ισχυρή παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του και ότι η ιστορία του πυροδότησε μια σημαντική συζήτηση γύρω από την ελευθερία του Τύπου και την εθνική ασφάλεια. Ευχαρίστησε επίσης τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε για τη στήριξή του και την πραγματοποίηση της απελευθέρωσης του Ασάνζ.

Νωρίτερα ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε ένοχος δήλωσε στο πλαίσιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ γεγονός που του εξασφαλίζει την ελευθερία και τερματίζει τον δικαστικό αγώνα έπειτα από 14 χρόνια.

Ομολόγησε την ενοχή του σε μία μόνο κακουργηματική κατηγορία για τη δημοσίευση στρατιωτικών μυστικών των ΗΠΑ σε μια συμφωνία με τους εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ομολογία έγινε το πρωί της Τετάρτης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Σαϊπάν, πρωτεύουσας των Βόρειων Μαριανών Νήσων, αμερικανικής κοινοπολιτείας στον Ειρηνικό. Έφτασε στο δικαστήριο λίγο πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, φορώντας σκούρο κοστούμι και μπήκε στο κτίριο χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις.

Αν και η συμφωνία με τους εισαγγελείς απαιτούσε να παραδεχτεί την ενοχή του σε ένα μόνο κακούργημα, θα του επέτρεπε επίσης να επιστρέψει στη γενέτειρά του, την Αυστραλία, χωρίς να περάσει χρόνο σε αμερικανική φυλακή. Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν φυλακισμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολεμώντας την έκδοσή του ΗΠΑ για μια κατηγορία που αφορούσε τον νόμο περί κατασκοπείας και η οποία θα μπορούσε να επιφέρει μακρά ποινή φυλάκισης σε περίπτωση καταδίκης.

Το WikiLeaks, τον οποίο ίδρυσε ο Ασάνζ το 2006, επικρότησε την ανακοίνωση της συμφωνίας, λέγοντας ότι είναι ευγνώμων για “όλους όσοι στάθηκαν δίπλα μας, πολέμησαν για εμάς και παρέμειναν απόλυτα αφοσιωμένοι στον αγώνα για την ελευθερία του”.

Η συμφωνία, η οποία αποκαλύφθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε μια λιγοστή λεπτομερή επιστολή του υπουργείου Δικαιοσύνης, αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο σε μια δικαστική διαμάχη στην οποία εμπλέκεται ο Αυστραλός.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμφώνησε να διεξαχθεί η ακρόαση στο απομακρυσμένο νησί επειδή ο Ασάνζ αντιτάχθηκε να μεταβεί στις Ηπειρωτικές ΗΠΑ και επειδή είναι κοντά στην Αυστραλία, όπου θα επιστρέψει μετά την απολογία του.

Πηγές: AP, Reuters, AFP

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δύσκολο αναμένεται το Σαββατοκύριακο για την πυροπροστασία, καθώς, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ερχόμενο διήμερο αναμένεται σημαντική ενίσχυση των . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Σε επίπεδο ηγεσίας μετατοπίζεται πλέον η κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ για το λουκέτο στην εφημερίδα «Αυγή». Την επιστολή «φωτιά» από 87 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο του κόμματος της . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Επίσημη είναι η μετακίνηση του Χοσέλου στο Κατάρ. Η Ρεάλ ανακοίνωσε την Παρασκευή (28/6) την πώληση του Ισπανού επιθετικού στην Αλ Γκαράφα, προπονητής της οποίας είναι ο πρώην τεχν . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Με θετικό πρόσωπο ολοκλήρωσε τα φιλικά προετοιμασίας για το Προολυμπιακό τουρνουά (2-7/7) η Ισπανία, που επικράτησε 84-74 της Δομινικανής Δημοκρατίας, με την οποία θα τεθεί αντιμέτ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κέφι, χαρά και διασκέδαση, κυριάρχησαν στην πρώτη καλοκαιρινή γιορτή του Δημοτικού Βρεφοκομείου της Πάτρας, που πραγματοποιήθηκε για την αποφοίτηση των νηπίων του τμήματος Π3 την Τετάρτη 26 Ιουνίου, σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με θλίψη τον Κωνσταντίνο Γόντικα, ένα από τα στελέχη που συγκρότησαν την πρώτη Κοινοβουλευτική της Ομάδα το 1974», αναφέρει σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή της
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Τμήμα Ασφάλειας Αιγιάλειας, με την υποστήριξη του Δήμου Αιγιάλειας και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγιάλειας συμμετείχε σε κοινή δράση ευαισθητοποίησης για την παγκόσμια ημέρα κατά τω
Image
Image

Search