ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρό κύμα διαμαρτυρίας στην Ευρώπη για την άνοδο της ακροδεξιάς

Φανερός είναι ο αναβρασμός που επικρατεί μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης με πλήθος κόσμου να αντιδρά για την άνοδο της ακροδεξιάς. Μετά τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες στη Γαλλία με τουλάχιστον 270.000 ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους για να εκφράσουν την ανησυχία τους για την πιθανή επικράτηση της Μαρίν Λεπέν στις εθνικές εκλογές τους, στις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου, το κύμα αντίδρασης μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες.

Περίπου 4.500 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν χθες στις Βρυξέλλες σε μια «κοινωνική και αντιφασιστική πορεία» κατά της ανόδου της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη.

Αψηφώντας τη βροχή, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία μέσα στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας έπειτα από έκκληση του «Αντιφασιστικού Συντονιστικού του Βελγίου», ενός συνασπισμού μιας εικοσαριάς οργανώσεων, μέχρι την πλατεία του Λουξεμβούργου, μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη διάρκεια αυτής της πορείας, η πρόσοψη της πολυκατοικίας, στην οποία στεγάζονται τα γραφεία του ακροδεξιού φλαμανδικού κόμματος Vlaams Belang (Φλαμανδικό Συμφέρον), υπέστη ζημιές. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga, αναρχικά συνθήματα γράφτηκαν στην είσοδο του κτιρίου, καπνογόνα εκτοξεύθηκαν στην πρόσοψη και διαδηλωτές αναποδογύρισαν κάδους σκουπιδιών.

Οι ευρωεκλογές, που διεξήχθησαν από τις 6 ως τις 9 Ιουνίου, σηματοδότησαν μια άνοδο της άκρας δεξιάς, ιδιαίτερα στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Στο Βέλγιο, οι βουλευτικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στις 9 Ιουνίου, σήμαναν τη νίκη της δεξιάς και της κεντροδεξιάς.

Στη Φλάνδρα, το Vlaams Belang κέρδισε έδαφος, όμως χωρίς να καταφέρει να εκθρονίσει τους συντηρητικούς της Νεοφλαμανδικής Συμμαχίας (N-VA) που εδώ και δέκα χρόνια κυριαρχούν στο πολιτικό τοπίο αυτής της ολλανδόφωνης περιφέρειας. Η άκρα δεξιά παραμένει εντελώς περιθωριοποιημένη στη Βαλλονία, τον γαλλόφονο νότο του Βελγίου, όπου τα μέσα ενημέρωσης αρνούνται να θέσουν ερωτήματα στους εκπροσώπους της.

Η εικόνα στη Γαλλία 

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι και σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις κατά της ανόδου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής. 

Τις διαδηλώσεις στήριξε ενεργά ο γαλλικός, αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που αποτελεί μια πρωτοφανή ένωση της Γαλλικής Αριστεράς κατά της ακροδεξιάς. Μάλιστα, η επικεφαλής του ισχυρού, αριστερού συνδικάτου CGT, Σοφί Μπινέ έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ειδική αναφορά στις διαδηλώσεις που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των υποψηφίων του κόμματος. 

Η αστυνομία ανέφερε πως 270.000 άνθρωποι περίπου συμμετείχαν σε πορείες. Τα σωματεία, ωστόσο, κάνουν λόγο για πάνω από 500.000 άτομα (670 χιλιάδες, σύμφωνα με την Daily Mail).

Περίπου 21.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν αφότου συνδικάτα, φοιτητικές οργανώσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν σε συλλαλητήρια κατά του αντιμεταναστευτικού, ευρωσκεπτικιστικού RN πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παραθέτει η Daily Mail, οι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια προς την αστυνομία και οι αστυνομικοί τους έριξαν δακρυγόνα, κάτι που φαίνεται πως συνέβη σε πολλές πόλεις. 

Τουλάχιστον 150 πορείες πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Γαλλία σε πόλεις όπως η Μασσαλία, η Τουλούζη, η Λιόν και η Λιλ.

 

 

ΠΗΓΗ

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την ώρα που ο δημοσιογραφος της ΕΡΤ που κατηγορείται για την κακοποίηση της συντρόφου του επίσης δημοσιογράφο, μετά από καταγγελία της γυναίκας στο Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας και . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον ανακριτή Πειραιά οδηγούνται σήμερα (26/6) για να απολογηθούν τα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού που συνελήφθησαν από κλιμάκιο της πυροσβεστικής υπηρεσίας ως υπαίτιοι της . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Αυγή» μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να κλείσει το καθημερινό φύλλο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρός τραυματισμός ενός 4χρονου κοριτσιού από την Τουρκία, πάνω στο οποίο έπεσε καγκελόπορτα σπιτιού που νοίκιασαν μέσω της πλατφόρμας Airbnb οι γονείς του για ολιγοήμερες διακοπ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μαρτυρικός ήταν ο θάνατος του εργαζόμενου σε εργοτάξιο πίσσας, έξω από το Αγρίνιο, όταν μετά από έκρηξη οι φλόγες τον εγκλώβισαν σε κοντέινερ. Η μητέρα του άτυχου χειριστή μιλώντας στο Star λέει
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 38 °C σημειώθηκαν κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά την Τρίτη 25/06/2024, με την υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία να καταγράφεται στα Προσφυγικά Πάτρας με 39,3 °C. Σύμφωνα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στη λήξη του φετινού εργαστηρίου του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων Δήμου Πατρέων με θέμα, «Αστικοί Λαχανόκηποι»,  τιμητικοί καλεσμένοι ήταν το ΚΑΔΠ ΜΕΑ - ΚΟΜΑΙΘΩ, όπου τα παιδιά σε ρόλο… γεωπόνου συγκό
Image
Image

Search