ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ανακαλεί τους πρεσβευτές του σε Νορβηγία και Ιρλανδία μετά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου ένα παλαιστινιακό κράτος και την επικείμενη αντίστοιχη ανακοίνωση του Δουβλίνου.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ, ενώ προειδοποίησε ότι αναλόγως θα αντιδράσει η χώρα του και με την Ισπανία εάν προχωρήσει την αναγνώριση παλαιστινιακής κρατικής οντότητας.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, μιλώντας νωρίτερα στο Όσλο, δήλωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους από τη Νορβηγία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου. Το ίδιο ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ενώ όπως αναφέραμε και η Ιρλανδία αναμένεται να προβεί σήμερα σε ανάλογη δήλωση.

Με τη Νορβηγία και την Ισπανία τα κράτη  που αναγνωρίζουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση ανέρχονται πλέον σε 145 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δηλώσεις Κατζ προηγήθηκαν της ανακοίνωσης Σάντσεθ για την αναγνώριση παλαιστινιακής κρατικής οντότητας.

Νορβηγία: Η λύση δύο κρατών είναι προς όφελος του Ισραήλ

«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή αν δεν υπάρξει αναγνώριση», είπε ο Νορβηγός πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική λύση που προσφέρει πολιτική λύση τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους – δύο κράτη, που θα ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια».

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασής του ο ίδιος δήλωσε:

«Η αναγνώριση της Παλαιστίνης μπορεί να ενισχύσει τις μετριοπαθείς δυνάμεις στην Παλαιστίνη, αυτές που εργάζονται για μια λύση δύο κρατών. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τις μετριοπαθείς δυνάμεις στην ισραηλινή πλευρά και μπορεί να δώσει ελπίδα για το μέλλον στους Παλαιστίνιους.

Αυτό στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης.

 

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας πρέπει να προϋποθέτει την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο στόχος είναι να επιτευχθεί ένα Παλαιστινιακό κράτος που θα είναι πολιτικά συνεκτικό και θα προέρχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Πιστεύουμε ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ».

Σάντσεθ: Ο Νετανιάχου θέτει τη λύση των δύο κρατών σε κίνδυνο

Από τη μεριά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του, πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, θέτει τη λύση των δύο κρατών σε «κίνδυνο» με την πολιτική του «πόνου και της καταστροφής» στη Γάζα.

«Την ερχόμενη Τρίτη, 28 Μαΐου, το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα εγκρίνει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Χαιρετίζει την απόφαση ο Μαχμούντ Αμπάς

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την Νορβηγία και κάλεσε κι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, ο Αμπάς αναφέρει πως η απόφαση της Νορβηγίας κατοχυρώνει «το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στον αυτοπροσδιορισμό» και στηρίζει τις προσπάθειες για λύση δύο κρατών με το Ισραήλ.

Πόσα κράτη έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη

Με τη Νορβηγία και την Ισπανία τα κράτη  που αναγνωρίζουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση ανέρχονται πλέον σε 145 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

 

Από τα 27 μέλη της ΕΕ μέχρι πρότινος παλαιστινιακό κράτος είχαν αναγνωρίσει η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Σουηδία και η Κύπρος.

Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κράτος παρά τις πολλαπλές διπλωματικές προσπάθειες εντός του μπλοκ.

Όλα τα αφρικανικά κράτη – εκτός από το Καμερούν και την Ερυθραία – αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος.

Στα μέσα Απριλίου, οι ΗΠΑ εμπόδισαν ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα άνοιγε το δρόμο για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στο παγκόσμιο όργανο.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

H πρώτη ισοπαλία στο Euro 2024 είναι γεγονός. Η Σλοβενία κατάφερε να αποσπάσει την ισοπαλία από την Δανία, με το παιχνίδι που πραγματοποιήθηκε στην Στουτγκάρδη να λήγει 1-1 και τον . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό δύο γυναικών, που αγνοούνται από το πρωί της Παρασκευής.  Σύμφωνα με πληροφορίες του Cyclades24, πρόκειται για δύο τουρίστριες από . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η περιοδεία των ευρωπαϊκών τροπαίων του Ολυμπιακού συνεχίζεται και μετά την έκθεση του Conference και του Youth League σε Αίγινα και Κρήτη σειρά θα πάρει η Χίος, η Μυτιλήνη και η . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Αίσθηση έχει προκαλέσει η σύλληψη γνωστού δικηγόρου για ενδοοικογενειακή βία, καθώς φέρεται να έχει χτυπήσει τη σύζυγό του.  Με αφορμή το περιστατικό αυτό, στελέχη του υπουργείου . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιου Δήμου Δυτικής Αχαΐας εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Διονύση Γκοτσούλια. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, μετά την αναγγελία του θανάτου του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΓΚΟΤΣΟ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πληροφορούμενος τον θάνατο του πρώην Δημάρχου Δύμης, Διονυσίου Γκοτσούλια, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε τα εξής: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Διονύση
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θλίψη στην Πάτρα για τον θάνατο του Βασίλη Βανδαράκη, σε ηλικία 68 ετών. Ο εκλιπών διατηρούσε μαζί με τη σύζυγο του, Ολυμπία, παραδοσιακό καφενείο επί σειρά ετών στην Τριών Ναυάρχων, στο ύψος μεταξύ
Image
Image

Search