ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου έφτασε η αισθητή θερμοκρασία στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Ο καύσωνας που πλήττει τη Λατινική Αμερική από τις αρχές του έτους έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας η αισθητή θερμοκρασία άγγιξε τους 62,3°C, την ίδια ώρα που ο νότος απειλείται από καταρρακτώδεις βροχές.

«Αποφύγετε κάθε παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Μείνετε ενυδατωμένοι» προειδοποίησε μέσω της πλατφόρμας Χ ο δήμος του Ρίο, ανακοινώνοντας ότι η αισθητή θερμοκρασία έφτασε τους 62,3 βαθμούς Κελσίου στις 9.55 το πρωί στην Γκαρατίμπα, μια συνοικία στα δυτικά προάστια της πόλης. Την Κυριακή στην ίδια περιοχή η αισθητή θερμοκρασία ήταν 60,1°C, σπάζοντας κάθε ρεκόρ από το 2014, όταν άρχισαν αυτές οι μετρήσεις.

Στα δυτικά, φτωχά προάστια του Ρίο ζει το 40% των 6 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης αυτής. Η πραγματική θερμοκρασία την Κυριακή ήταν 42°C αλλά η αισθητή σκαρφάλωσε σε δυσθεώρητα ύψη ακόμη και στο προάστιο του Βοτανικού Κήπου, με την πλούσια βλάστηση: ήταν 57,7°C.

«Προσπαθούμε να προστατευθούμε, να πάμε σε πιο ανοιχτούς χώρους, κοντά στη θάλασσα, αλλά πρέπει κάτι να γίνει», είπε μια κάτοικος, η Ρακέλ Κορέια, 49 ετών, που αναζητούσε λίγη δροσιά σε ένα πάρκο. «Φοβάμαι ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει επειδή ο πληθυσμός αυξάνεται και η αποψίλωση των δασών συνεχίζεται, αφού αυξάνονται οι κατοικίες», πρόσθεσε.

Οι εμβληματικές παραλίες Ιπανέμα και Κοπακαμπάνα ήταν γεμάτες από τον κόσμο την Κυριακή. Άλλοι βρήκαν καταφύγιο στο πάρκο Τιζούκα, τον «πράσινο πνεύμονα» στην καρδιά της πόλης.

Στο Σάο Πάολο των 12 εκατομμύριων κατοίκων το Σάββατο ήταν η πιο θερμή ημέρα του έτους, με το θερμόμετρο να δείχνει 34,7°C. Αυτή είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί τον μήνα Μάρτιο από το 1943, όταν άρχισε τις μετρήσεις το Εθνικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Βραζιλίας (Inmet). Και εκεί, τα πάρκα ήταν γεμάτα ενώ πολλοί έσπευσαν να δροσιστούν στις παραλίες, προκαλώντας τεράστια μποτιλιαρίσματα στις εξόδους της πόλης. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, δημιουργήθηκε μια ουρά αυτοκινήτων μήκους 20 χιλιομέτρων.

Η νότια Βραζιλία, από την άλλη, απειλείται από τη βροχή. Σφοδρές καταιγίδες αναμένονται όλη την εβδομάδα, προειδοποίησαν οι αρχές, καθώς αναμένεται ένα ψυχρό μέτωπο που θα συνοδεύεται και από ισχυρούς ανέμους. Ορισμένες κοινότητες της Πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ ήδη καταγράφουν όγκους βροχής ασυνήθιστου ύψους ενώ στην Ουρουγουαϊάνα οι δρόμοι πλημμύρισαν.

Οι ειδικοί αποδίδουν αυτήν την αστάθεια αφενός στο φαινόμενο Ελ Νίνιο και αφετέρου στην κλιματική αλλαγή.

https://www.zougla.gr/

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και είναι το Σάββατο του Λαζάρου. Η Ορθόδοξη Εκκλησια γιορτάζει την ανάμνηση του θαύματος της Ανάστασής του. Ο Λάζαρος είναι πρόσωπο της Καινής Διαθήκης, . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΙΑΤΡΟΙ                                27,28 Απριλίου 2024 (Από 7 π.μ. Σαββάτου έως 7 π.μ. Δευτέρας) Αγγειοχειρουργός:Κουρή ΑναστασίαΑγ. Νικολάου 41-43, 1ος όροφος, . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο με δύο μηχανές που συγκρούστηκαν στην κάθοδο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, πριν το Παμπελοποννησιακό στάδιο, σήμερα στις 7 το πρωί   Αγνωστο κάτω από ποιες συνθ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε 25 συλλήψεις προχώρησε την Παρασκευή, η Αστυνομία στην Πάτρα, μετά τις φθορές σε αστικά λεωφορεία και την επίθεση εναντίον αστυνομικών στο κέντρο της πόλης. Ειδικότερα, ομάδα ν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο με δύο μηχανές που συγκρούστηκαν στην κάθοδο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, πριν το Παμπελοποννησιακό στάδιο, σήμερα στις 7 το πρωί   Αγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες προκλήθηκε η σφ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στις φυλακές Μαλανδρίνου θα μεταχθεί σύμφωνα με πληροφορίες ο 38χρονος ηγετικό στέλεχος των αντιεξουσιαστών στην Πάτρα, που συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τη Δευτέρα, για συμμετοχή στην
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

O χρυσός Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας το 1996 στην Ατλάντα και Αργυρός Ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα, Νίκος Κακλαμανάκης αναγορεύεται σήμερα σε επίτιμο Διδάκτορα των Τμημάτων Λογοθεραπείας και Φυσικοθερ
Image
Image

Search