ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς η οικογένεια επηρεάζει την υγεία σας

Kάθε χρόνο στις 15 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας που καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η οικογένεια είναι ο πρώτος σημαντικός κοινωνικός θεσμός στη ζωή του ανθρώπου αφού από την παιδική ηλικία ως την ενηλικίωση διαμορφώνει τον τρόπο συμπεριφοράς, την προσωπικότητα, την ιδιοσυγκρασία αλλά και την υγεία μας.

Η οικογένεια και οι κοινωνικές συνθήκες στις οποίες αυτή διαμορφώνεται αποτελούν τα θεμέλια για την προστασία και προαγωγή της ψυχοδιανοητικής και σωματικής υγείας στην υπόλοιπη ζωή.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, λένε ότι άνθρωποι που περνούν χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους τους βρίσκουν πιο υγιείς τρόπους να αντιμετωπίζουν το στρες.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE έδειξε ότι τα επίπεδα άγχους, ευτυχίας και ευημερίας των συμμετεχόντων προβλέπονταν καλύτερα από τη δύναμη του κοινωνικού τους κύκλου παρά από τα δεδομένα σωματικής υγείας που συλλέγονταν από ένα fitness tracker. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος με την οικογένεια (ή τους στενούς φίλους που αποκαλείτε οικογένεια).

Επιπλέον, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Γήρανσης, οι ηλικιωμένοι που διατηρούν στενές σχέσεις με τον/την σύζυγο, τα παιδιά, τα αδέλφια και τους φίλους τους έχουν καλύτερη επεισοδιακή μνήμη, αυξημένες γνωστικές λειτουργίες, καθώς και μικρότερη φθορά του σώματος και του εγκεφάλου από το άγχος.

Ερευνήστε το οικογενειακό σας ιστορικό

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για το ιατρικό ιστορικό τόσο από γενετική όσο και από περιβαλλοντική άποψη. Με την αυξημένη διαθεσιμότητα στοιχείων για τις ιδιαιτερότητες της γενετικής μας σύνθεσης, μπορούμε να προβλέψουμε καλύτερα πιθανούς παράγοντες κινδύνου και να λάβουμε έγκαιρα μέτρα πρόληψης.

Εφόσον είναι δυνατόν, αναζητήστε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε, όπως το είδος της νόσου, την ηλικία της διάγνωσης και από ποια πλευρά της οικογένειάς σας εμφανίστηκε μια πάθηση.

Είναι χρήσιμο να γράψετε τις λεπτομέρειες για να επανέλθετε όποτε τις χρειαστείτε ή ακόμα και για να τις μεταφέρετε στους μικρότερους.

Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ιατρός σας είναι εκείνος που θα σας συστήσει τις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε, ανάλογα με το ιστορικό και την περίπτωσή σας. Ένα λεπτομερές καταγεγραμμένο ιατρικό ιστορικό μπορεί να διευκολύνει την ουσιαστική επικοινωνία με τον γιατρό σας.

 

Όταν τα ιατρικά σας αρχεία ενημερώνονται, μπορείτε να τα ελέγξετε μαζί και ο γιατρός σας να παρατηρήσει τυχόν μοτίβα ή άλλες σημαντικές λεπτομέρειες που θα σας καθοδηγήσουν στην καλύτερη θεραπεία, εφόσον χρειαστεί.

Καθώς μεγαλώνουμε, συνειδητοποιούμε την αξία της οικογένειας. Όχι μόνο των ανθρώπων με τους οποίους μεγαλώσαμε και μεγαλώνουμε, αλλά και της ευρύτερης οικογένειας.

Τι κι αν πολλοί από τους ανθρώπους μας έχουν φύγει απ’ τη ζωή εδώ και καιρό; Ακόμη έχουν πολλά να μας διδάξουν για τις οικογένειές μας, για το παρελθόν, ακόμα και για τον εαυτό μας.

 

ΠΗΓΗ

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχέδιο ειδικών στοχευμένων δράσεων με τρεις βασικές κατευθύνσεις, υλοποιεί η Ελληνική Αστυνομία, με στόχο την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της ενδοοικογ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Τον αγαπώ και θέλω να γίνει καλά” είπε μεταξύ άλλων στον πρόεδρο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λασιθίου η 37χρονη Έμμα, η κοπέλα που πριν από περίπου ένα χρόνο δέχτηκε 14 μαχαι . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλησιάζουν οι ημέρες για την καταβολή του Youth Pass καθώς έχει προγραμματισθεί να δοθεί στις 31 Μαΐου. Οι δικαιούχοι των οποίων εγκρίθηκε η σχετική αίτηση έχουν ήδη λάβει σχετικό . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο 6ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου κλήθηκε λίγο μετά τις 11.00 η Άμεση Δράση έπειτα από τραυματισμό καθηγήτριας από κροτίδα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι αστυνομικοί προέβησαν σε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμος Πατρέων ενημερώνει ότι αναρτήθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα του Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών.  Η πλατφόρμα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://akatharista.
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στην αχαϊκή πρωτεύουσα θα βρεθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο. Οπως έχει ανακοινωθεί o Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Πάτρα για να πραγματοποιήσει ομιλία στις 12:00 το μεσημέρι στη συμβολ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση της Ιεράς Mητροπόλεως Πατρών: Στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου  Πατρῶν, τήν Δευτέρα 27 Μαΐου 2024, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, ἐτέλεσε τήν Ἱεράν Παράκλησ
Image
Image

Search