Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επιβολή ενός μικρού τέλους σε κάθε δέμα που εισέρχεται στην ευρωπαϊκή αγορά, με έμφαση στις αποστολές από την Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Σχέδιο πρότασης που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει την επιβολή ενός «τέλους διακίνησης», μετά από πιέσεις κρατών-μελών, των οποίων οι τελωνειακές αρχές βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση από την τεράστια ροή εισαγωγών – περίπου 4,6 δισεκατομμύρια δέματα ετησίως καταλήγουν απευθείας στα σπίτια των Ευρωπαίων καταναλωτών.
Το 2023, τα μικρά αυτά πακέτα που εισήλθαν στην Ένωση ανήλθαν σε 4,6 δισεκατομμύρια – ή αλλιώς περισσότερα από 145 ανά δευτερόλεπτο – με το 91% εξ αυτών να προέρχονται από την Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι αριθμοί αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αρχές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των εισαγόμενων προϊόντων, καθώς μεγάλο μέρος τους θεωρείται παραποιημένο, ακατάλληλο ή ακόμα και επικίνδυνο για τους καταναλωτές.
