20' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Κομμάτια: 24
Ζύμη
350 γρ. βούτυρο αγελαδινό, κρύο, σε κυβάκια
400 γρ. (3 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Γέμιση
2 1⁄2 κούπες μαρμελάδα φράουλα
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε την φραουλόπιτα με τραγανή ζύμη κράμπλ βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα πυρίμαχο σκεύος περίπου 22 x 33 εκ. και στρώνουμε στον πάτο λαδόκολλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το βούτυρο και δουλεύουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας, τρίβοντάς τα μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα.
Αδειάζουμε το μισό μείγμα στο σκεύος και το απλώνουμε να καλύψει όλο τον πάτο, πιέζοντάς το προς τα κάτω, να γίνει μια ενιαία βάση με ομοιόμορφο πάχος.
Απλώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα.
Πιέζουμε το υπόλοιπο μείγμα κραμπλ στα χέρια μας, ώστε να ενωθεί σε ζυμάρι, και το κόβουμε με τα χέρια μας σε ακανόνιστα μικρά κομμάτια που σκορπίζουμε πάνω από τη μαρμελάδα.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η επιφάνεια.
Σερβίρουμε το γλυκό ζεστό, με μία μπάλα παγωτό, ή κρύο, κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια.