Γαλλία: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές του Παρισιού και σε τέσσερις πόλεις – Δήμαρχος ζήτησε την παρέμβαση του στρατού
Η Γαλλία βρίσκεται σε κλοιό διαδηλώσεων και ταραχών, με πόλεις να επιβάλλουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τον δήμαρχο του κεντρικού Παρισιού να ζητά ακόμη και στρατιωτική παρέμβαση για την αποτροπή νέων επεισοδίων.
Ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί εξετάζει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κατηγορώντας την άκρα Αριστερά για την αναταραχή. Σχεδόν 3.000 καταστήματα υπέστησαν ζημιές, εντείνοντας την κοινωνική και πολιτική κρίση ενόψει των προεδρικών εκλογών.
Συγκεκριμένα, οι γαλλικές αρχές εξέδωσαν εντολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την πλατεία Δημοκρατίας και τους δρόμους γύρω από το Λεζ Αλ στο Παρίσι – όπου βρίσκεται ο κεντρικός σταθμός του μετρό του Παρισιού – από τις 23.00 απόψε (ώρα Ελλάδας) μέχρι τις 7 το πρωί της Τρίτης, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι BFM. Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, η απαγόρευση αφορά ασυνόδευτους ανήλικους, ανθρώπους που κουβαλούν σακίδια και ανθρώπους που φορούν μάσκες ή κουκούλες.
Επίσης, επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λιλ, από τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας έως τις 06:00 το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με πηγή από το γραφείο του πρωθυπουργού Σεμπαστιάν Λεκορνί. Το μέτρο θα ισχύσει για δύο ημέρες και επεκτείνεται στις πόλεις Ντουαί, Βατινί και Ντενέν, στη βόρεια Γαλλία.
Στη Μασσαλία απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις,
Στην Κουλέν, στη βορειοδυτική Γαλλία, ο δήμαρχος Κριστόφ Ρουγιόν επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για τους ανηλίκους μετά τις 23:00, όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Facebook.
Δήμαρχος του Κέντρου του Παρισιού: Να παρέμβει ο στρατός
Μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο BFM TV μετά το σαββατοκύριακο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ο σοσιαλιστής δήμαρχος του Κέντρου του Παρισιού, Αριέλ Βέιλ, επιβεβαίωσε ότι τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως, αν οι αρχές βρεθούν προ εκπλήξεως ή σε αδυναμία λόγω της ταχύτητας των ομάδων των ταραχοποιών, «είναι προτιμότερο να έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας ή την παρέμβαση του στρατού» σε ορισμένες γειτονιές της πρωτεύουσας για την προστασία των πολιτών και των καταστημάτων, ανέφερε.
«Οι καταστροφές ήταν απίστευτες. Ακόμη και στην κορύφωση των κινητοποιήσεων των “Κίτρινων Γιλέκων”, δεν είχαμε δει τέτοια έκταση καταστροφών μέσα σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο», δήλωσε στο BFM-TV ο δήμαρχος του κεντρικού Παρισιού, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα τέσσερα πρώτα διαμερίσματα της γαλλικής πρωτεύουσας.
Ο Βέιλ διευκρίνισε ότι «ζήτησε ήδη από την Κυριακή, την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, ακόμη και, γιατί όχι, την κινητοποίηση του στρατού», αναγνωρίζοντας πάντως ότι «προφανώς δεν είναι η ιδανική λύση».
«Αν κάποια στιγμή αιφνιδιαστούμε και δεν διαθέτουμε επαρκή μέσα, είναι προτιμότερο να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και να αναπτυχθεί ο στρατός για να συνδράμει τις δυνάμεις ασφαλείας, παρά να ζήσουμε ακόμη μία νύχτα λεηλασιών, όπως αυτές που βιώσαμε τις δύο τελευταίες νύχτες», πρόσθεσε.
Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από ορισμένες τοπικές αρχές να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με επικρίσεις για τις ελλείψεις στον τομέα της ασφάλειας, μετά τα βίαια επεισόδια και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.
Πηγή: patrisnews.com

