ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παράσταση «Ο Φαταούλας Άρχοντας» στο θέατρο Μπάρρυ - ΦΩΤΟ

 Με εξαιρετική επιτυχία παρουσιάστηκε η παράσταση λαϊκού θεάτρου  « Ο Φαταούλας Άρχοντας » του Διονύση Γιατρά, στο θέατρο Μπάρρυ του ΔΗΠΕΘΕ. Πάτρας,  το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκουλικάδου Ζακύνθου  «Ο Ερωτόκριτος».

   Πρόκειται για λαϊκό θέατρο που στη Ζάκυνθο αποκαλείται  «Ομιλία» ως θέατρο του δρόμου ή θέατρο «εν αγρώ» στο οποίο οι συμμετέχοντες του θιάσου ερασιτέχνες ηθοποιοί καυτηριάζουν κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, στέλνοντας ανάλογα μηνύματα, παρουσιάζουν ήθη και έθιμα του νησιού , σατιρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, προβάλλουν τη λαϊκή παράδοση του τόπου τους , σε έμμετρο λόγο και γραμμένες ως  ομιλίες στα λαϊκή Ζακυνθινή γλώσσα με Ιταλικούς κ Βενετσιάνικους τύπους, που τα κείμενα του έργου απαγγέλλονται «τραγουδιστά» κατά το Ζακυνθινό ιδίωμα. 

dsc_0335.jpg

   Χαρακτηριστικό γνώρισμα επίσης στις ομιλίες αυτές είναι ότι τους γυναικείους ρόλους τους υποδύονταν άνδρες ντυμένοι γυναίκες και παίζονται κατά κύριο λόγο στην Καρναβαλική περίοδο  που όμως συνεχίστηκε και πέραν αυτής. 

 

   Η απόδοση της  «ομιλίας» σε κάθε ρόλο από τους ηθοποιούς ήταν εξαιρετική με το κοινό να χειροκροτεί το θίασο ο οποίος έστελνε με όλα τα χαρακτηριστικά ιδιώματα της απόδοσης του έργου τα δικά του μηνύματα ανάλογα του τίτλου « Ο Φαταούλας Άρχοντας » 

dsc_0320.jpg

   Πριν την παράσταση αναφέρθηκε στην ιστορία του Συλλόγου η Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου « Ερωτόκριτος » , Ουρανία Πλέσσα ευχαριστώντας τη Δημοτική Αρχή για τη φιλοξενία στη θεατρική σκηνή του Μπάρρυ.

   Η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Λυδία Καραθανασοπούλου καλωσόρισε τον Σύλλογο με το θίασο του , τονίζοντας την ανάγκη διάδοσης του λαϊκού πολιτισμού και  των παραδόσεων κάθε τόπου , ευχαριστώντας για τη συνεργασία και την παρουσίαση του έργου στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

   Ο Αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας  τόνισε πως για τον ίδιο είναι ιδιαίτερη η χαρά γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: πρόκειται για τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μου από τη Ζάκυνθο που συνεχίζοντας την παράδοση αγωνίζεται να μη ξεχαστούν τα ήθη και τα έθιμα μας, οι λαϊκές μας παραδόσεις και να μαθαίνουν οι νεώτερες γενιές διαδίδοντας τες. Αξίζουν συγχαρητήρια στο Σύλλογο και στον θίασο που αντιστέκονται ενάντια στην αλλοτρίωση και εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού – που στα νησιά μας ιδιαίτερα επιχειρείται σε μέγιστο βαθμό – προάγοντας το λαϊκό μας πολιτισμό.

dsc_0270.jpg

Στην παράσταση παρευρέθηκαν ο Πρώην Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ και μέλος του Δ.Σ. Πέτρος Βάης καθώς και ο Πρόεδρος των Ζακυνθινών της Πάτρας , Ηλίας Βαρβαρίγος. 

Στο τέλος της παράστασης προσφέρθηκαν εκατέρωθεν δώρα με την ευχή να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, ενώ νωρίτερα ο θίασος είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο νέο Δημαρχείο στο Αρσάκειο από τον Αντιδήμαρχο Διονύση Πλέσσα .  

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα με 4-2 και ο πιθανός αποκλεισμός των Άγγλων από τον τελικό του Conference League έχει ξεκινήσει μια νέα συζήτηση στο "Νησί" και δη α . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε πέμπτο παιχνίδι (8/5, 20:00) στο Πριγκιπάτο θα αναδειχθεί ο νικητής της συναρπαστικής προημιτελικής σειράς (2-2) της EuroLeague ανάμεσα σε Φενέρμπαχτσε και Μονακό. Οι Μονεγάσκοι . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Μεγάλο Σάββατο (4/5): Αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα νεφ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφάλειας κατά τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα λόγω του πολέμου στο Ισραήλ.Με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας να βρίσκεται σε εξέλιξη, . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) ανακοινώνονται τα εξής: Συνεπείς με την πολιτική μας κατεύθυνση που μας υπαγορεύει να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

https://www.youtube.com/watch?v=6bFrKLL8zi0&ab_channel=%CE%9B%CE%A5%CE%A7%CE%9D%CE%9F%CE%A3%CE%A4%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από την Γενική Διεύθυνση Έργων και Περιβάλλοντος (Διεύθυνση Περιβάλλοντος Ενέργειας και Πρασίνου – Τμήμα Κοιμητηρίων), του Δήμου Πατρέων, γίνεται γνωστό, σήμερα Μ. Παρασκευή, 3 Μαΐου, η Περιφορά των Ε
Image
Image

Search