ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προχωρά η υπογραφή της Προγραμματικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με ΤΕΕ-ΟΣΕ για μόνιμες μελέτες και έργα

Προχωρά η υπογραφή της Προγραμματικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με ΤΕΕ-ΟΣΕ για μόνιμες μελέτες και έργα

Σε αναμονή βρίσκονται οι κάτοικοι και οι φορείς των Καλαβρύτων και του Διακοπτού, καθώς συμπληρώθηκαν πέντε μήνες από την ημέρα που ο ιστορικός Οδοντωτός τέθηκε εκτός λειτουργίας.

OxygenShop 1

Το επόμενο διάστημα, με την επεξεργασία και ολοκλήρωση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΤΕΕ-Κυβέρνησης-Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενεργοποιείται σχέδιο για τη χρηματοδότηση -με 1,5 εκατ. ευρώ (1,85 με ΦΠΑ)- της μελέτης διακινδύνευσης, την οποία απαιτεί εδώ και καιρό το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η υπογραφή θα ενεργοποιήσει και το χρονοδιάγραμμα με την προσωρινή επιστροφή στις ράγες, αλλά και την αξιολόγηση και έναρξη των αναγκαίων έργων για τη θωράκιση της γραμμής.

Η γραμμή έχει υποστεί αρκετές ζημιές, μετά τη φωτιά στην Τράπεζα, το 2023, κι έκτοτε έχει ανοίξει και θέμα συντήρησης των συρμών, από βλάβες και φθορές.

Η αναστολή

Στις 12 Αυγούστου συμπληρώθηκαν πέντε μήνες από την ώρα που ο διαχειριστής της υποδομής «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος ΜΑΕ» (πρώην ΟΣΕ) ανακοίνωσε την αναστολή της κυκλοφορίας στη γραμμή, εξαιτίας των συχνών κατολισθήσεων και πτώσεων βράχων από τα πρανή μέσα στο Φαράγγι. Σε σύσκεψη, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στις 30 Μαρτίου, υπό τον τέως αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κώστα Κυρανάκη, συμφωνήθηκε η ανάγκη ανάληψης από το ΤΕΕ, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια:

– μιας μελέτης διακινδύνευσης από το ΤΕΕ, αλλά και

– συστήματος ολοκληρωμένων υπηρεσιών αξιολόγησης και διαχείρισης του Οδοντωτού.

Έμφαση δίνεται στο σχεδιασμό συστήματος ενόργανης παρακολούθησης της γραμμής σε πραγματικό χρόνο, μέσω αισθητήρων. Μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να εκδίδονται οι ανάλογες ειδοποιήσεις (μέσω sms/mail alert), όποτε συμβαίνει βραχόπτωση, κατολίσθηση, ενώ το ίδιο σύστημα παρακολούθησης μπορεί καθ’ όλο το μήκος να δείχνει με αρκετή ακρίβεια και την κίνηση της αμαξοστοιχίας.

Ενδιάμεση μελέτη

Το ΤΕΕ αναλαμβάνει:

– τη σύνταξη Ενδιάμεσου Τεχνικού Υπομνήματος, έως την 30ή Σεπτεμβρίου, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση στο Φαράγγι και την υποστήριξη του πρώην ΟΣΕ, με στόχο τη συνέχιση λειτουργίας κατά τη χειμερινή περίοδο,

– την καταγραφή προτεινόμενων έργων ανά θέση, με ενδεικτική προτεραιοποίηση και προσδιορισμό αρμόδιου ή συναρμόδιου φορέα (Δασαρχείο, Υπουργείο, Περιφέρεια) και

– τα πρωτόκολλα ON-LINE παρακολούθησης.

H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνει την υποχρέωση να μεριμνήσει για χρηματοδότηση προς το ΤΕΕ και η «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος ΜΑΕ» να διαθέσει στο ΤΕΕ τα αναγκαία τεχνικά, λειτουργικά και επιχειρησιακά στοιχεία της γραμμής.

Για την προσωρινή επαναλειτουργία της γραμμής από 30/9/2026 προτείνεται η εγκατάσταση των πρώτων αισθητήρων στο φαράγγι, ενώ, παράλληλα, θα εκπονούνται οι σχετικές μελέτες και θα λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα -με προτεραιότητα στα άμεσα μέτρα (κυρίως έναντι βραχοπτώσεων).

Πηγή: flamis.gr

Follow Us

OXYGEN FM

© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search