Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

Πάτρα - Δυτ.Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου. Η γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου θα στέλνει μήνυμα

Η 4η Φεβρουαρίου, καθιερωμένη ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, είναι ουσιαστικά μια ημέρα αφύπνισης, μνήμης αλλά και γιορτής. Αφύπνισης διότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλές από τις περιπτώσεις καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης (όχι μόνο μέσω των προληπτικών εξετάσεων αλλά και με αλλαγές του τρόπου ζωής) αλλά και επειδή, ακόμη και αν ο καρκίνος «χτυπήσει» την πόρτα κάποιου, ο έγκαιρος εντοπισμός του σε πρώιμο στάδιο μεταφράζεται, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ακόμη και σε ίαση.

Το φετινό σύνθημα της 4ης Φεβρουαρίου -Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου είναι ΄
ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΙΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου καθιερώθηκε από τον Διεθνή Αντικαρκινικό Οργανισμό -Union for International Cancer Control (U.I.C.C.) τo έτος 2000 και αποφασίστηκε να είναι η 4η Φεβρουαρίου.
Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι χάθηκαν από καρκίνο το έτος 2020 και οι ανισότητες που εξακολουθούν να επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο στις υπηρεσίες φροντίδας αυξάνουν το τίμημα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 1 στους 6 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται στον καρκίνο, βασικές αιτίες πρόκλησης του οποίου είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η χρήση καπνού και αλκοόλ, λοιμώξεις όπως ο ιός των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV), η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η κληρονομικότητα.
Η πρόληψη και η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση είναι ο καλύτερος τρόπος αναχαίτισης της νόσου. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την πλειονότητα των καρκίνων γιατί πολλοί τύποι καρκίνων έχουν υψηλά ποσοστά ίασης εφόσον ανιχνευθούν έγκαιρα.
Το σχέδιο δράσης της παγκόσμιας κοινότητας είναι:
– ΠΡΟΛΗΨΗ - ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΕΠΙΒΙΩΣΗ.
ΠΡΟΛΗΨΗ με εμπλοκή των πολιτών σε δράσεις με σκοπό *να διασφαλιστεί ότι η χρήση καπνικών προϊόντων μέχρι το 2040 θα έχει μειωθεί στο 5% ή και λιγότερο, * να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην περιβαλλοντική ρύπανση και σε επικίνδυνες ουσίες που εκτίθεται ο ανθρώπινος οργανισμός, *να προωθηθεί η υγιεινή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα και *να εμβολιαστεί ο πληθυσμός έναντι ιών και λοιμώξεων που ενοχοποιούνται για πρόκληση καρκίνων
ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ με προσυμπτωματικούς ελέγχους και με ιδιαίτερη προσοχή στον καρκίνο μαστού - τραχήλου μήτρας - παχέος εντέρου ΘΕΡΑΠΕΙΑ με καλύτερη πρόσβαση και μείωση των ανισοτήτων σε θεραπευτικά ιδρύματα, ποιοτική θεραπεία και φάρμακα ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ, ιδιαίτερη προσοχή στην αποκατάσταση, υποστήριξη στην επανένταξη στην κοινωνία και τον εργασιακό χώρο είναι ο στόχος παγκόσμια.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης πολλά προγράμματα χρηματοδοτούνται για να υποστηριχτούν και να υλοποιηθούν οι κατάλληλες δράσεις.
Συμπερασματικά, είναι επιτακτική η ανάγκη συνεχούς βελτίωσης των παροχών υγείας της πολιτείας προς τους πολίτες, σε όλα τα επίπεδα.
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία προσπαθεί με κάθε τρόπο να ωθήσει τους ανθρώπους να ενεργοποιηθούν στο κάλεσμά της, να ενημερωθούν και να δραστηριοποιηθούν στη μάχη ενάντια στον καρκίνο.
Μαζί με πολλές δράσεις και με τη λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Νοσηλείας, λειτουργεί το ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ παιδιών – εφήβων - νέων ενηλίκων με νεοπλασματικές ασθένειες, που παρέχει υπηρεσίες δωρεάν είτε δια ζώσης είτε on line ( πληροφορίες 2152151650 και e mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ) .
Το Παράρτημα της Πάτρας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας φέτος στην εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας ΘΑ ΔΏΣΕΙ ΤΟ ΜΉΝΥΜΑ ΤΗς ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΙΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ,ΤΟ ΦΥΛΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ,ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΟΝΤΑ .
ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ - ΜΙΚΡΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΣΜΑ -ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ .
Σε συνεργασία με τον Γαλλο - Ελληνικό φορέα υπερθαλάσσιας ΓΈΦΥΡΑς ΖΕΎΞΗς ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ θα προβάλλεται το μήνυμα
'''' ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ '''''
στους ηλεκτρονικούς πίνακες της Γέφυρας σε χρονικά διαστήματα κατά τα οποία δεν θα απαιτείται τυχόν προβολή μηνυμάτων για προγραμματισμένες ή έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις .
Σκοπός είναι η ΓΈΦΥΡΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΊΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Follow Us

OXYGEN FM

© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search