GASTRONOMY

GASTRONOMY

Γιουβέτσι λευκό με μοσχάρι, καρδιές αγκινάρας και ρόκα

20' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το μοσχάρι

 800 γρ. μοσχάρι, σπάλα ή ποντίκι, σε μέτρια κομμάτια
 500 γρ. λευκά φρέσκα μανιτάρια, σε φέτες
 300 γρ. καρότα, σε φέτες
 2 κλωνάρια σέλερι, σε φέτες
 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, στα τέσσερα
 300 ml λευκό ξηρό κρασί
 1 φύλλο δάφνης
 1/2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
 50 ml ελαιόλαδο
 αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το γιουβέτσι

 300 γρ. κριθαράκι μέτριο
 200 γρ. καρδιές αγκινάρας, κατεψυγμένες, ξεπαγωμένες, σε κυβάκια (στην εποχή τους βάζουμε φρέσκες)
 200 γρ. αγκινάρες Ιερουσαλήμ *, καθαρισμένες, σε μικρά καρέ (προαιρετικά)
 ξύσμα από 1 λεμόνι
 60 γρ. βούτυρο αγελάδος
 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
 100 γρ. φύλλα ρόκας (βρίσκουμε και συσκευασμένα φύλλα, καθαρισμένα και πλυμένα, έτοιμα για σερβίρισμα, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
 50 ml ελαιόλαδο
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Μοσχάρι

Για να φτιάξουμε λευκό γιουβέτσι με μοσχάρι, καρδιές αγκινάρας και ρόκα αρχικά αλατοπιπερώνουμε το μοσχάρι.
Έπειτα, το σοτάρουμε σε φαρδιά κατσαρόλα στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.
Με τρυπητή κουτάλα το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια, τα καρότα, το σέλερι και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν λίγο.
Ρίχνουμε ξανά το μοσχάρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε 1,4 λίτρα ζεστό νερό, τη δάφνη και το θυμάρι, αφήνουμε το υγρό να πάρει μία βράση.
Έπειτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι το μοσχάρι να μαλακώσει καλά.
Βγάζουμε το μοσχάρι σε πιατέλα και σουρώνουμε τον ζωμό, πιέζοντας στη σήτα τα στερεά υλικά για να λιώσουν και να βγάλουν τη νοστιμιά τους.

Γιουβέτσι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Αδειάζουμε τον ζωμό της κατσαρόλας σε μεγάλο και βαθύ ταψί.
Προσθέτουμε το κριθαράκι, τις αγκινάρες (απλές και Ιερουσαλήμ), το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Ψήνουμε για 12-14 λεπτά, ή μέχρι το κριθαράκι να απορροφήσει το υγρό του ταψιού και να μελώσει.
Όσο ψήνεται, ανακατεύουμε τακτικά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα ζεστό νερό.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε για να λιώσει.
Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και το θυμάρι (αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο).
Μοιράζουμε το κριθαράκι με τις αγκινάρες σε πιάτα, βάζουμε από πάνω το μοσχάρι και στολίζουμε με τα φύλλα ρόκας.

https://www.gastronomos.gr/

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωση της  της Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Αχαΐας, αναφέρονται τα εξής: Στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαλόγου που διοργανώνει η Διοικούσα Επιτροπή Εκλογ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Οι συνήγοροι της οικογένειας της Κυριακής υποστηρίζουν ότι παρακωλύθηκε η έγκαιρη εξέταση του κατηγορουμένου, αλλά και τη ματαίωση της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.  Αναλυτικά τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο Δημαρχείο της Πάτρας ανοίγει επίσημα τις πόρτες του το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. για να υποδεχθεί εκείνους που έζησαν το κτήριο του παλαιού Αρσακεί . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Ένα κορίτσι 6 ετών τραυματίστηκε σοβαρά το μεσημέρι της Τετάρτης όταν δέχθηκε επίθεση από σκύλο στην Υάμεια, στην Μεσσηνία. Το περιστατικό συνέβη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, tharr . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωση της  της Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Αχαΐας, αναφέρονται τα εξής: Στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαλόγου που διοργανώνει η Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας Αχα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο Δημαρχείο της Πάτρας ανοίγει επίσημα τις πόρτες του το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. για να υποδεχθεί εκείνους που έζησαν το κτήριο του παλαιού Αρσακείου ως μαθητές, εκπαι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Αγρινίου και ειδικότερα της Λεπενούς από την είδηση του τραγικού θανάτου 23χρονου, ο οποίος και έδωσε τέλος στην ζωή του. Ο νεαρός εντοπίστηκε νεκρός το πρωί τ
Image
Image

Search