Νεότερη Ενημέρωση 15.00
«Βροχή» ερωτήσεων στον Μάνο Δασκαλάκη υποβάλει ο Αλέξης Κούγιας σχετικά με την απόπειρα ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας το Απρίλιο του 2021 στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο, αλλά και τους λόγους για τους οποίους, κατά το μάρτυρα, οδήγησαν την εν διαστάσει σύζυγο του, Ρούλα Πισπιρίγκου, στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται.
Καθ´ όλη τη διάρκεια της εξέτασης του Μάνου Δασκαλάκη, η κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου παρακολουθεί σιωπηρή τη διαδικασία, ενώ σήμερα δεν κρατάει φωτογραφία της κόρης της, όπως στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, άρχισε την εξέταση του μάρτυρα από την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας στις 11 Απριλίου 2021 στο Καραμανδάνειο. Ο μάρτυρας είπε πως η κόρη του μέχρι την ανακοπή έμεινε τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο, με τη μητέρα της να βρίσκεται δίπλα της τον περισσότερο χρόνο και εκείνον να μιλάει μαζί της στο τηλέφωνο.
Μάλιστα, ο μάρτυρας είπε πως τη δεύτερη ημέρα της νοσηλείας της Τζωρτζίνας, του έστειλε μία φωτογραφία λέγοντας του πως έκανε εμετό, ωστόσο δε φαινόταν κάτι τέτοιο.
Αλ. Κούγιας: Σε ποιο σημείο λέει βούλευμα ότι χορηγήθηκε κεταμίνη στην απόπειρα και με τι τρόπο;
Μ.Δασκαλάκης: Δεν το έχω μπροστά μου.
Αλ. Κουγιας: Σε ποιο σημείο λέει με ποιο τρόπο χορηγήθηκε;
Μ. Δασκαλάκης: Είναι εικασία…
Αλ. Κούγιας: Είναι τιμή σας που το λέτε. Πως υποστηρίζετε την κατηγορία;
Μ. Δασκαλάκης: Υπάρχει έγγραφο μέσα στη δικογραφία που εξηγεί τα πάντα για κεταμίνη. Υπάρχουν καταθέσεις ιατροδικαστών. Υπάρχει έγγραφο.
Αλ. Κούγιας: Ποιο; Να σας το δείξουν οι συνεργάτες μου.
Μ. Δασκαλάκης: Υπάρχει έγγραφο που λέει εάν περάσει κάποιος χρόνος δεν μπορεί να ανευρεθεί η κεταμίνη. Στην ανακοπή το παιδί επανήλθε. Μετά που απεβίωσε η κόρη μου ανευρέθηκε.
Αλ. Κούγιας: Έχετε κάποιο στοιχείο ή μόνο βούλευμα;
Μ. Δασκαλάκης: Κυρίως το βούλευμα.
Η Τζωρτζίνα παρέμεινε στο νοσοκομείο τέσσερις ημέρες μέχρι να υποστεί την ανακοπή. Ο Μάνος Δασκαλάκης απαντώντας στις ερωτήσεις του Αλ. Κούγια είπε πως η Τζωρτζίνα δεν του απάντησε για το τι είχε και κοίταζε τη μητέρα της:
Αλ. Κούγιας: Μιλήσατε με το παιδί στο νοσοκομείο;
Μ. Δασκαλάκης: Κοίταγε την μητέρα της για να απαντήσει.
Αλ. Κούγιας: Ρωτήσατε τι έχει;
Μ. Δασκαλάκης: Την ρώτησα τι έχει, μου είπε “δεν ξέρω” και κοίταγε την μητέρα της.
Αλ. Κούγιας: Πόσο καιρό έμεινε στο Καραμανδάνειο;
Μ. Δασκαλάκης: Τέσσερις ημέρες
Αλ. Κούγιας: Πότε μπήκε;
Μ. Δασκαλάκης: 8/4/21
Αλ. Κούγιας: Με τους γιατρούς μιλήσατε;
Μ. Δασκαλάκης: Ναι, είπαν ότι θα κάνουν εισαγωγή προληπτικά επειδή λίγες ημέρες πριν είχε “φύγει” Ίριδα.
Ο Αλέξης Κούγιας διερωτήθηκε εάν η μητέρα της, είχε «δασκαλέψει» την Τζωρτζίνα, δε θα έπρεπε να πει στον πατέρα της για τους σπασμούς και τα άλλα συμπτώματα με τον Μάνο Δασκαλάκη να απαντά: «Όταν πας και μιλάς στο παιδί σου, με το οποίο είστε αχώριστοι, και κοιτάει τη μάνα του για να σου απαντήσει κάτι σημαίνει».
Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις του, Αλέξη Κούγια, είπε πως το κίνητρο της κατηγορούμενης στην περίπτωση της απόπειρας ήταν η διεκδίκηση, ενώ στη συνέχεια, η εκδίκηση. Ο μάρτυρας απάντησε και για το θάνατο της Μαλένας, λέγοντας πως οι γιατροί τους είχαν πει πως θα έπρεπε να μείνει στην Αθήνα με τη μητέρα της για χημειοθεραπείες και εκείνος έπρεπε να επιστρέψει στην Πάτρα.
Αντικαταστάθηκε ένας ένορκος
Με την έναρξη της συνεδρίασης η πρόεδρος του ΜΟΔ ανακοίνωσε πως ένας εκ των ενόρκων της σύνθεσης αντικαταστάθηκε με την αναπληρώτρια του, λόγω κωλύματος που ανέκυψε και αφορά λόγους υγείας και προσωπικούς. Ο Αλέξης Κούγιας επιφυλάχθηκε να ενημερωθεί και να δει εάν προκύπτει θέμα ακυρότητας της συνθέσεως.
Αρχική Ενημέρωση 11.10
Ξεκίνησε η δίκη της 34χρονης από την Πάτρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, που κατηγορείται για τη δολοφονία της 9χρονης, Τζωρτζίνας. Αυτή είναι η τέταρτη συνεδρίαση του δικαστηρίου, καθώς η προηγούμενη ματαιώθηκε λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».
Η κατηγορούμενη έφθασε στα Δικαστήρια της Ευελπίδων στις 9 το πρωϊ, ενώ στην αίθουσα του Δικαστηρίου βρίσκονται η μητέρα, η αδελφή, ο θείος και ο πατριός της.
ος Δασκαλάκης που έφθασε μαζί με τον δικηγόρο του Δημήτρη Γεωργακόπουλο, αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης Αλέξη Κούγια.
Ο οποίος σε δηλώσεις του εισερχόμενος στην αίθουσα ανέφερε:
"Ο κύριος Δασκαλάκης ανέφερε ότι η εντολέας μου είχε εξωσυζυγική σχέση. Άλλη μια απόδειξη ότι το κατηγορητήριο καταρρέει, αφού αποδεικνύεται ότι δεν ήταν ερωτευμένη με τον ...κλαρινογαμπρό για τον έρωτα του οποίου υποτίθεται ότι σκότωσε τα παιδιά της.".
Όπως όλα δείχνουν ο συνήγορος της 34χρονης προσωρινά κρατούμενης κατηγορούμενης , σκοπεύει να δυσκολέψει πολύ τον πατέρα των τριών παιδιών που στέκεται στην πλευρά της Υποστήριξης της κατηγορίας απέναντι από την γυναίκα που πριν έναν χρόνο θεωρούσε όχι μόνο αθώα αλλά και «υποδειγματική μητέρα». Ο κ. Κούγιας είπε μάλιστα έξω από το δικαστήριο στην προηγούμενη συνεδρίαση πως στην επόμενη δικάσιμο , δηλαδή στην σημερινή «κάποιος θα βρεθεί κατηγορούμενος», φροντίζοντας να διευκρινίσει πως δεν εννοεί κάποιον νέο κατηγορούμενο για τον θάνατο της Τζωρτζίνας.
Ο μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι «την στήριξα την κατηγορούμενη ως όφειλα μέχρι που συνελήφθη» καθώς δεν υπήρχε το παραμικρό στοιχείο, όπως ανέφερε, που να τον κάνει να αμφιβάλει για την μητέρα των παιδιών του. Είπε επίσης πως εκ των υστέρων δίνει άλλη ερμηνεία σε γεγονότα και πλέον στηρίζοντας τις παραδοχές του κατηγορητηρίου συνδέει τα περιστατικά που εμφάνιζαν τα παιδιά, με κρίσεις στην σχέση του με την Ρούλα Πισπιρίγκου.
Όπως είπε ο Μάνος Δασκαλάκης , ο χαμός της Τζωρτζίνας σχετίζεται άμεσα με την απόφαση του να φύγει για ακόμη μία φορά από το σπίτι όπου είχε επιστρέψει όταν η 9χρονη έμεινε καθολικά ανάπηρη μετά από επεισόδιο ανακοπής που υπέστη στο Νοσοκομείο . Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη η άρνηση του να δεχθεί την πρόταση της 34χρονης να τα βρουν και αντίστοιχα η δική της άρνηση να δεχθεί ότι η επιστροφή του αφορούσε αποκλειστικά στην κατάσταση του παιδιού, ήταν αυτή που οδήγησε το κοριτσάκι ξανά, στο Νοσοκομείο και εν συνεχεία στην απώλεια του. «Το έκανε για να με τιμωρήσει» είπε ο μάρτυρας στο δικαστήριο , δίνοντας αφορμή στην υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου να δηλώσει πως με αυτήν την εκδοχή , ο Μάνος Δασκαλάκης «κονιορτοποίησε το κατηγορητήριο». Σύμφωνα με τον κ. Κούγια , ο ισχυρισμός του μάρτυρα στο δικαστήριο είναι εντελώς διαφορετική συνθήκη από εκείνη που δέχεται το παραπεμπτικό βούλευμα το οποίο θεωρεί κίνητρο των δολοφονιών την εμμονή της 34χρονης να «κρατήσει στο σπίτι» τον μέχρι τότε σύζυγο της.
Ο 31χρονος πατέρας αναμένεται πως σήμερα θα ερωτηθεί για όλα και φέρεται να είναι προετοιμασμένος για την «μάχη» ουσίας αλλά και εντυπώσεων στην οποία θα κληθεί όχι μόνο να επαναλάβει εκείνα που έχει σημειώσει στην προηγούμενη συνεδρίαση η υπεράσπιση της άλλοτε συζύγου του , αλλά και σε εκείνα που θα θελήσει να αναδείξει ο κ. Κούγιας ο οποίος εξαρχής έχει αμφισβητήσει τα πάντα δηλώνοντας πως η υπόθεση της Ρ. Π. είναι μία «δικαστική πλάνη».
