Δημοσκόπηση Marc: Η ακρίβεια στα τρόφιμα «καίει» τους πολίτες - Τι λένε για το «καλάθι»
Αρχικά, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα ποιες είναι οι προσωπικές τους προσδοκίες για το 2023. Είναι χαρακτηριστικό ότι καλύτερη χρονιά αναμένει το 35,9%, χειρότερη το 30,5%, ενώ ίδια με το 2022 το 32,1%.

Στο ερώτημα ποιες από τις αυξήσεις των τιμών είναι αυτές που σας έχουν επηρεάσει περισσότερο, το 54,7% απάντησε τα τρόφιμα του σούπερ μάρκετ, το 22,4% την ηλεκτρική ενέργεια, το 10,1% τα καύσιμα και το 8,4% το πετρέλαιο θέρμανσης/φυσικό αέριο.


Στο ερώτημα αν το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει συμβάλει στην συγκράτηση των τιμών, οι αρνητικές απαντήσεις είναι πολύ περισσότερες από τις θετικές. Το 70% απάντησε «όχι» και «μάλλον όχι», ενώ το 27,3% «ναι» και «μάλλον ναι».

Όσο για το πώς αξιολογούν οι πολίτες τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το 45,8% τα χαρακτήρισε «σχεδόν καμία βοήθεια», το 34,8% «μικρή αλλά αναγκαία», ενώ μόλις το 18,8% απάντησε «σημαντική βοήθεια».

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας ξεχωρίζει και στις απαντήσεις για το πού πρέπει να δώσει προσοχή η Κυβέρνηση, αφού εκεί θέλουν να δοθεί το 47,1% των ερωτηθέντων. Το 46,6% προτιμά την υγεία, το 42,1% την οικονομία, το 24% την παιδεία, ενώ έπονται η ασφάλεια των πολιτών, η λειτουργία των θεσμών και η εξωτερική πολιτική.


Τέλος, η πλειοψηφία των πολιτών, με ποσοστό 56,9%, κρίνει ότι ορθά ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος κηδεύτηκε ως ιδιώτης.

