Ξεροτήγανα

Το γλυκό των Θεοφανείων, που διώχνει του Καλικάντζαρους.

Υλικά

  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 1 κιλό
  • λάδι: 4 κουταλιές της σούπας
  • ζάχαρη: 4 κουταλιές της σούπας
  • χυμό πορτοκαλιού: 4 κουταλιές της σούπας
  • νερό: 2 ποτήρια

Για το σιρόπι

  • μέλι: 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • ζάχαρη: 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • νερό: 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • καρύδια χοντροκομμένα
  • σουσάμι
  • κανέλα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να αποκτήσετε μια σφιχτή ζύμη. Ανοίγετε πολύ λεπτό φύλλο και κόβετε σε λωρίδες περίπου 25 εκ. μήκους και 3 εκ. πλάτους.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνετε το λάδι. Μόλις το λάδι κάψει τυλίγετε τις λωρίδες σε «σαλίγκαρους» χωριστά μία – μία με τα χέρια σας. Κολλάτε στην άκρη τη ζύμη και τη ρίχνετε στο καυτό λάδι. Με 2 πηρούνια γυρίζετε τους «σαλίγκαρους» προσεκτικά, προσπαθώντας να μη χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα.

Όταν ροδίσουν τα ξεροτήγανα -που καλό είναι να τα τηγανίζετε ένα ένα- τα βγάζετε και τα τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι.

Βράζετε για 3 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και στη συνέχεια προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε. Βουτάτε ένα – ένα τα ξεροτήγανα στο καυτό σιρόπι και αμέσως τα ανασύρετε, τα τοποθετείτε σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με κανέλα, καρύδια και σουσάμι.