Ενώπιον των δικαστών σήμερα ο Νίκος Μανιαδάκης

Αυτή την ώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, είναι το πρώτο τετ α τετ του Νίκου Μανιαδάκη με τους δικαστές. Με την ιδιότητα του κατηγορουμένου πλέον, ο άλλοτε προστατευόμενος μάρτυρας της Novartis δίνει την πρώτη μάχη του, με διπλό στόχο: να ακυρωθεί η ασκηθείσα ποινική του δίωξη (για παθητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου) και να «εξαφανιστεί» ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου που του επιβλήθηκε από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς.

Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας επέλεξε να εμφανιστεί σήμερα αυτοπροσώπως στο τριμελές δικαστικό συμβούλιο που συνεδριάζει και θα κρίνει εν πολλοίς την περαιτέρω ποινική διερεύνηση της υπόθεσης του. Συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του και έχοντας ως «όπλα» δύο πολυσέλιδα υπομνήματα (όσες και οι προσφυγές του) με νομικούς ισχυρισμούς, ο Νίκος Μανιαδάκης θα επιχειρήσει να πείσει τους τρεις δικαστές, αφενός ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για τη σε βάρος του ποινική δίωξη, αφετέρου ότι ουδέποτε επιχείρησε να «αποδράσει», συν γυναιξί, τέκνοις και… οικοσκευής, στο εξωτερικό.
Απορριπτικές οι εισαγγελικές προτάσεις

Δύο προσφυγές έχει καταθέσει στο δικαστικό συμβούλιο ο κατηγορούμενος καθηγητής, δύο και οι εισαγγελείς που έχουν προτείνει την απόρριψη τους: είναι νόμιμη η κακουργηματική δίωξη που του ασκήθηκε για παθητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου 1608/1950 προτείνει η αρμόδια εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, είναι ύποπτος φυγής στο εξωτερικό και πρέπει να του απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα προτείνει ο αρμόδιος επίκουρος εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς στους δικαστές, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, αυτεπαγγέλτως, βάσει του νόμου, θα συνεδρίαζαν για να επικυρώσουν ή όχι τον επιβληθέντα περιοριστικό όρο.

Στην πρώτη προσφυγή του, ο Νίκος Μανιαδάκης υποστηρίζει ότι είναι άκυρη η ποινική δίωξη που του ασκήθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς και του γνωστοποιήθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» διότι ο ίδιος δεν είναι δημόσιος υπάλληλος κατά την έννοια του νόμου και ουδέποτε είχε έμμισθη σχέση με το υπουργείο Υγείας, στο οποίο, ωστόσο, φέρεται να ήταν άτυπος σύμβουλος από το 2010 ως το 2014, όντας καθηγητής δημόσιας σχολής.

Επιπλέον, ο κ.Μανιαδάκης ισχυρίζεται ότι όταν του ασκήθηκε η δίωξη, δεν του είχε κοινοποιηθεί η απόφαση της ανάκλησης της ιδιότητας που μέχρι τότε είχε, του προστατευόμενου μάρτυρα δηλαδή.

Στη δεύτερη προσφυγή του ο καθηγητής ζητά να μην του απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Οπως θα πει στους δικαστές, οι αρχές δεν τον έπιασαν «στα πράσα», με τις βαλίτσες στα χέρια, την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να εξαφανιστεί με την οικογένεια του στο εξωτερικό. Θα επιμείνει ότι είχε ενημερώσει τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς για το ταξίδι του και ότι ούτε τότε, ούτε τώρα έχει πρόθεση να διαφύγει στο εξωτερικό. Για εκείνον, θα πει, είναι ζήτημα υψίστης επαγγελματικής σημασίας να μπορεί να ταξιδεύει εκτός Ελλάδας καθώς εργάζεται στο εξωτερικό.

Επιπλέον, θα μιλήσει για ακυρότητα του περιοριστικού όρου καθόσον και η ποινική του δίωξη είναι άκυρη.
Ούτε λέξη για τις «πιέσεις» των εισαγγελέων

Στα δύο πολυσέλιδα υπομνήματα του προς το τριμελές δικαστικό συμβούλιο, ο Νίκος Μανιαδάκης φέρεται να μην περιλαμβάνει ούτε μια λέξη για τις πιέσεις που, σε συνεντεύξεις του, έχει καταγγείλει πως δέχθηκε από τους αρμόδιους εισαγγελείς για να εμπλέξει σε δωροδοκίες της Novartis τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνη Γεωργιάδη και τον επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Ωστόσο, όπως λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του, ο Νίκος Μανιαδάκης είναι αποφασισμένος -εάν ερωτηθεί από τους δικαστές ή εάν κριθεί την ώρα της αυτοπρόσωπης παρουσίας του στο συμβούλιο- θα μιλήσει με κάθε λεπτομέρεια για όσα ο ίδιος υποστηρίζει. Οτι δηλαδή, οι πιέσεις που δεν ενέδωσε για να φέρει σε θέση κατηγορουμένου τα τρία πολιτικά πρόσωπα, ήταν ο λόγος που κατέστησαν τον ίδιο κατηγορούμενο, δίχως να υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, πλην αόριστων αναφορών σε βάρος του από προστατευόμενο μάρτυρα.
mononews.gr