Χιόνι από το πρωϊ της Δευτέρας στην Πάτρα-Πολικές θερμοκρασίες στην περιοχή

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΡΥΟ

Πολύ κρύο αλλά και χιόνι στην Πάτρα την Δευτέρα. Αυτή είναι η πρόγνωση του ερασιτέχνη μετεωρολόγου Νίκου Σερέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο meteoclub.gr και η οποία για την περιοχή έχει ως εξής:

Μια σοβαρής δυναμικής ατμοσφαιρική διαταραχή αναμένεται να ενσκύψει στην χώρα μας τις αμέσως επόμενες ημέρες με άκρως χειμερινά χαρακτηριστικά και θα προκαλέσει χιονοπτώσεις ακόμη κ σε μηδενικά υψόμετρα.

Ανάλυση Κυκλοφορίας:

Πιο αναλυτικά ο Αζορικός Αντικυκλώνας έχει κάνει το μεγάλο βήμα.Έχει επεκταθεί σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη κ θα συνεχίσει να επεκτείνεται (Μέγιστη πίεση 1045hPa στην Ιρλανδία).

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το συσσωρευμένο ψύχος απο την βόρεια Ευρώπη ,μην έχοντας άλλη δίοδο για να εκτονωθεί,να κατέλθει ταχέως (με την βοήθεια του πολικού αεροχείμαρρου) προς την περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο δημιουργημένος αυλώνας αναμένεται να έχει φθάσει στα Βαλκάνια,συνεχώς ανατροφοδοτούμενος με ψύχος απο την Σιβηρία,την Κυριακή ,ενώ την ίδια μέρα το μεσημέρι προς απόγευμα θα περάσει το κατώφλι των βορείων συνόρων της χώρας μας.

Καθώς θα βαδίζουμε προς την Δευτερα ο αυλώνας θα κατηφορίζει ολοένα και περισσότερο και έτσι την στιγμή που θα βρεθεί πάνω από το Αιγαίο πέλαγος θα προκαλέσει σοβαρότατη κυκλογένεση.

Η πορεία του χαμηλού (που θα δημιουργηθεί στο Αιγαίο) πιθανολογείται πως θα είναι ΝΑκη.Καθώς αυτό θα αποχωρεί αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα προελαύνουν στην χώρα μας.Οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά χαμηλές τόσο στα 850hPa όσο και στα 500hPa.

Θα ακολουθήσουν αντίστοιχοι χάρτες.Υπάρχει περίπτωση να αποκοπεί ο αυλώνας από την γενικότερη ροή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.Αν συμβεί αυτό το χαμηλό ίσως διατηρηθεί ανατροφοδοτούμενο απο τα νερά του Αιγαίου και ως την Τεταρτο-Πέμπτη στην τροπόσφαιρα και να συνεχιστούν τα φαινόμενα στα ανατολικά προσήνεμα.Είναι ένα σενάριο πιθανό να συμβεί.

Χάρτης 1: Άνοδος Αζορικού αντικυκλώνα και πίεση του ψύχους στην ΒΑκη Ευρώπη