Να καταργηθεί πλήρως το πανεπιστημιακό άσυλο, ζητά ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου προκειμένου οι χώροι των πανεπιστημίων να πάψουν ν’ αποτελούν εγκληματικό άντρο και άβατο προτείνει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος. Τάσσεται επίσης υπέρ της πρότασης για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν θεωρούν πως η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα, όπως παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Ορθώς άνοιξε ο κ. Μητσοτάκης τη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ επισημαίνει πως «η πρόταση Μητσοτάκη στη Βουλή εμπεριέχει 54 άρθρα για αναθεώρηση. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι ένα πράγματι από τα πιο σημαντικά. Η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ήταν από τις πρώτες παρατάξεις μέσα στα πανεπιστήμια που έχουν  μιλήσει για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων κι εδώ το πάμε ακόμα ένα βήμα παραπέρα και λέμε και για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Γιατί φοράμε παρωπίδες και δεν μπορεί να γίνει κέντρο η Ελλάδα; Μπορεί να το κάνει και πρέπει να το κάνει, για να υπάρξει ανάπτυξη».

Μπορεί να ικανοποιεί τον πρόεδρο μιας νεολαίας η σημερινή κατάσταση στα πανεπιστήμια; Πρέπει να γίνει ξανά συζήτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο; Ο κ. Δέρβος απαντά: «Για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει, είναι αρκετό να περπατήσει στη Σόλωνος, έξω από τη Νομική Σχολή, ή να κάνει μια βόλτα στην Πατησίων, έξω από το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Εκεί, θα δείτε εικόνες που δεν αρμόζουν σ’ ένα κράτος που ανήκει στην ΕΕ. Θα δείτε ανθρώπους που κάνουν διακίνηση ναρκωτικών ή που ασχολούνται με το παρεμπόριο και πάρα πολλές φορές έχουν γίνει βανδαλισμοί μέσα στα πανεπιστήμια αυτά. Όλα, όμως, είναι περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να το καταλάβουν οι πολίτες. Όπως θέλουν να πάνε σ’ ένα νοσοκομείο και θέλουν να είναι καθαρό και να λειτουργεί στην εντέλεια, έτσι είναι και τα πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή, όμως, στο πανεπιστήμιο υπάρχει ένα άσυλο. Το «άσυλο ιδεών». Αλλά για ποιο άσυλο μιλάμε, όταν όλοι έχουμε μαζί μας ένα smartphone και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να μπούμε σε μια ιστοσελίδα, να ταξιδέψουμε στον κόσμο και στη συνέχεια να πάρουμε ό,τι πληροφορία θέλουμε; Χωρίς υπερβολή, στο ελληνικό πανεπιστήμιο το άσυλο έχει μετατραπεί σε άσυλο διακίνησης ναρκωτικών και πολλές φορές είναι ο μανδύας που καλύπτει όλες τις εγκληματικές δράσεις που ανέφερα. Άρα, προφανώς πρέπει να υπάρξει μια πλήρης κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου».