Γαλατόπιτα

Μια εύκολη συνταγή που μυρίζει... παράδοση

Υλικά για ένα μεγάλο πιρέξ

  • 2 λίτρα γάλα
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 340 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 4 αυγά
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 2 βανίλιες
  • 2 σπόρους κάρδαμο ή ένα ξυλάκι κανέλας
  • φλούδα ενός λεμονιού
  • Κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα


Εκτέλεση

  •     Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 180C.
  •     Βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, τη φλούδα του λεμονιού και το κάρδαμο.
  •     Ανακατεύουμε για να μην κολλήσει το γάλα. Μόλις φτάσει στο σημείο που θα αρχίσει να βράζει, αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού και το κάρδαμο και προσθέτουμε σιμιγδάλι.
  •     Ανακατεύουμε με ένα σύρμα για λίγα λεπτά μέχρι το μείγμα να αρχίζει ελαφρώς να πήζει.
  •     Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  •     Αμέσως χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα ανακατεύοντας καλά με το σύρμα. Βάζουμε τη κρέμα σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί, στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί και να πάρει χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη και κανέλα.