Μέλος του ISIS ο βομβιστής της Κωνσταντινούπολης

Ενας 24χρονος, ο Μεχμέτ Οζτούρκ, ύποπτος για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας που έκανε την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. Ο πατέρας και ο αδερφός του Οζτούρκ έχουν συλληφθεί από την αστυνομία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά από την επίθεση που προκάλεσε το θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμών 36. Γεννημένος το 1992 στο Γκαζιαντέπ, ο Οζτούρκ θεωρήθηκε ύποπτος για σχέσεις με το ISIS από τη λίστα ατόμων που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Η ταυτότητά του επιβεβαιώθηκε μετά από την ανάλυση του DNA και τη σύγκριση με το γενετικό υλικό που ελήφθη από του συγγενείς του.

Ο πατέρας του 24χρονου δήλωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι ο άνδρας στο βίντεο από την επίθεση μοιάζει με τον γιο που εδώ και καιρό θεωρούσε ότι έχει χαθεί στη Συρία, αλλά πρόσφατα εντοπίστηκε στην Κωνσταντινούπολη. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει έως τώρα την ευθύνη για την επίθεση του Σαββάτου. Από τους 39 που τραυματίστηκαν, οι 24 είναι ξένοι πολίτες, ενώ 19 παρέμεναν στο νοσοκομείο το πρωί της Κυριακής, με οχτώ από αυτούς να είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Νεκροί είναι τρεις Ισραηλινοί, δύο από τους οποίους είχαν και αμερικανική υπηκοότητα, ένας Ιρανός και ο δράστης.

Αυτή ήταν η έκτη βομβιστική επίθεση στην Τουρκία από τον Ιούλιο. Η αστυνομία είναι σε κατάσταση υψηλού συναγερμού σε όλη τη χώρα, μετά από την επίθεση σε ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Κωνσταντινούπολης. Οι ΗΠΑ και κάποιες ευρωπαϊκές πρεσβείες προειδοποίησαν τους πολίτες τους να είναι προσεκτικοί, ενόψει και της γιορτής της πρωτοχρονιάς των Κούρδων, κατά την οποία στο παρελθόν έχουν σημειωθεί συγκρούσεις. Το πρωί της Κυριακής οι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης ήταν ήσυχοι, πέρα από τον ήχο των ελικοπτέρων που πετούσαν πάνω από την πόλη, σύμφωνα με το AFP.