Ειδομένη: Η αστυνομία απομακρύνει τους μετανάστες

Ξεκίνησε πριν από λίγο από την αστυνομία η επιχείρηση διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, που είχαν αποκλείσει εδώ και αρκετές ημέρες οικονομικοί μετανάστες στους οποίους δεν επιτρεπόταν η διέλευση στην ΠΓΔΜ, με προορισμό την κεντρική Ευρώπη. Στο σημείο βρίσκονται περίπου 8 διμοιρίες των ΜΑΤ και απομακρύνουν τους μετανάστες. Νωρίτερα είχαν κάνει το ίδιο με τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην περιοχή, αφού τους απομάκρυναν περίπου 3 χλμ. μακριά από το σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής διεξάγεται ομαλά, με τους μετανάστες που δεν μπορούν να περάσουν στα Σκόπια να επιβιβάζονται σε λεωφορεία προκειμένου να απομακρυνθούν από το σημείο. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο προορισμός των πούλμαν. Στόχος της κυβέρνησης είναι στις 9:30 να πραγματοποιηθεί και το πρώτο δρομολόγιο τρένου.  Μουζάλας: Θα δοθεί λύση και δεν θα είναι βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας την περασμένη Πέμπτη (3/12) είχε δηλώσει πως «σε 4 με 5 μέρες το πρόβλημα με την Ειδομένη θα έχει τελειώσει». Μάλιστα είχε εμφανιστεί βέβαιος ότι «δεν θα υπάρξει εγκλωβισμός μεταναστευτικών ροών». Είχε ξεκαθαρίσει πάντως πως η επιχείρηση δεν θα είναι εύκολη. «Θα το διαχειριστούμε γρήγορα, όχι με λουλούδια ούτε με ξύλο, αλλά διαχειριστικά», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας και συμπλήρωσε: «Στην Ειδομένη θα δοθεί λύση και δεν θα είναι βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου. Θα είναι δύσκολη για όλους μας, που δεν θέλουμε βία». Κλειστές γραμμές και ακινητοποιημένα τρένα γεμάτα με προϊόντ.

Εκπρόσωποι δύο μεταφορικών εταιρειών, οι Δημήτρης Ιορδανίδης και Αναστάσιος Σαχπελίδης, που είχαν επισκεφθεί την Ειδομένη πριν από μία εβδομάδα, είχαν πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχουν 17 τρένα στη Γευγελή με 500-600 βαγόνια γεμάτα τρόφιμα, καζάνια με πετρέλαιο και χημικά, ακόμα και χριστουγεννιάτικα είδη από Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Τσεχία που περιμένουν να γεμίσουν τα ράφια καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενόψει της εορταστικής περιόδου. Αναφερόμενος στην κατάσταση, ο κ. Μουζάλας είπε ότι πρέπει να σταματήσει, τόνισε πως την τελευταία εβδομάδα η κατάσταση αυτή αλλάζει με την αστυνομία και ανέφερε «να δούμε πώς μπορεί χωρίς αιματηρή βία να απεμπλακεί η κατάσταση». «Εχετε δίκιο όσοι λέτε ότι τα τρένα καθυστερούν κι αυτό είναι ένα χτύπημα για το εμπορικό μας ισοζύγιο. Είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητές μας να τελειώσει αυτή η κατάσταση», τόνισε.