Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Τι έγραφε ο 28χρονος μουσουλμάνος που αιματοκύλισε την Καλιφόρνια

Στην ηλικία των 28, ο Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ επιθεωρούσε εστιατόρια και δημόσιες πισίνες. Μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, ήταν, όπως περιέγραφε ο ίδιος, από πιστή αλλά μοντέρνα οικογένεια της Καλιφόρνιας. Αλλά τη Τετάρτη, αυτός και η Τασφίν Μαλίκ, 27, αφήσαν την εξάμηνη κόρη τους με τη μητέρα του Φαρούκ, ντύθηκαν με μαύρες στολές ειδικών αποστολών, πήραν όπλα και άνοιξαν πυρ, αφήνοντας πίσω τους το μεγαλύτερο μακελειό στις Ηνωμένες Πολιτείες των τελευταίων τριών χρόνων. Το ζεύγος εισέβαλλε σε ένα πάρτι για τις γιορτές στο χώρο εργασίας του Φαρούκ στην κομητεία του Σαν Μπερναντίνο στην Καλιφόρνια, σκοτώνοντας 14 συναδέλφους του και τραυματίζοντας 21 σε μια επίθεση που φαίνεται να ήταν προσεχτικά σχεδιασμένη, προτού σκοτωθούν και οι δύο από πυρά της αστυνομίας, αφήνοντας μια κοινότητα συγκλονισμένη με λίγα στοιχεία για τους λόγους πίσω από την επίθεση.

Αμερικανός πολίτης που είχε γεννηθεί στην πολιτεία Ιλλινόι, ο Φαρούκ εργαζόταν στην κομητεία ως ειδικός σε περιβαλλοντική υγεία, επιθεωρώντας εστιατόρια και πισίνες για τυχόν παραβιάσεις κανονισμών υγείας, σύμφωνα με τις αρχές και έναν ιστότοπο επιθεώρησης δημόσιων υπαλλήλων.Ενώ δεν φαινόταν να έχει λογαριασμό σε δημοφιλείς ιστότοπους κοινωνικής δικτύρωσης όπως το Facebook και το LinkedIn, ο Φαρούκ είχε γραφτεί σε τουλάχιστον τρεις ιστότοπους γνωριμιών, χωρίς να φαίνεται το πότε. Στο ArabLounge.com, ιστότοπο για άτομα αραβικής καταγωγής που "ψάχνουν για σύντροφο, φιλία και αγάπη," ο Φαρούκ περιέγραφε τον εαυτό του ως ελεύθερο, "με τον φόβο του Αλλάχ," ήρεμο, ευγενικό και απλό. "Προσπαθώ να ζήσω ως σωστός μουσουλμάνος," έγραφε.

Ο Φαρούκ είπε πως έψαχνε για "μια κοπέλα που έχει την ίδια νοοτροπία," που φοράει χιτζάμπ (το μαντίλι που καλύπτει το κεφάλι και τους ώμους, αφήνοντας το πρόσωπο ακάλυπτο), αλλά η οποία χαίρεται τη ζωή. Περιέγραφε τον εαυτό του ως έχοντας 1,83 μέτρα ύψος, μη καπνιστή, με "πολύ φιλελεύθερη" πολιτική. Έγραφε επίσης πως τον εκνευρίζουν η "παρορμητικοί αγορά" προϊόντων και τον απωθεί το ψέμα. Δήλωσε πως το εισόδημά του κυμαίνονταν στο επίπεδο 30.000-45.000 δολάρια το χρόνο (27.000-41.000 ευρώ). Στον ιστότοπο iMilap.com, ο Φαρούκ περιέγραφε τον εαυτό του ως 22χρονο μουσουλμάνο που ζει στην πόλη Ρίβερσάιντ της Καλιφόρνιας, κατάγεται από "πιστή αλλά μοντέρνα οικογένια τεσσάρων - 2 κορίτσια, 2 αγόρια," και ότι του άρεσε να μαστορεύει αυτοκίνητα (αντίκες και μοντέρνα), να διαβάζει βιβλία θρησκευτικού περιεχόμενου και να τρώει κατά καιρούς σε εστιατόριο.

Συνάδελφοι του Φαρούκ είπαν στην εφημερίδα Λος Άντζελες Τάιμς ότι ο Φαρούκ είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία και επιστρέψει με τη γυναίκα του, που είχε γνωρίσει στο διαδίκτυο. (Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε ότι ο Φαρούκ είχε επισκεφθεί τη χώρα το καλοκαίρι του 2014 για συνολικά 9 μέρες.) Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπόουντιτς, υποδιευθυντή του Έφ-Μπι-Άι στο Λος Άντζελες, πριν έρθουν στην Αμερική το ζευγάρι είχε ταξιδέψει στο Πακιστάν, ενώ η Μαλίκ είχε μπει στην Αμερική με άδεια παραμονής ως αρραβωνιαστικιά, και ταξίδευε με διαβατήριο του Πακιστάν. Η Μαλίκ εμφανίζεται να έχει σχεδόν μηδενική παρουσία στο διαδίκτυο, χωρίς λογαριασμούς στο Facebook, το LinkedIn και άλλους ιστότοπους. Το όνομά της εμφανίζεται σε λίστα δώρων σε αναμονή της γέννησης της κόρης των στον ιστότοπο TheBump.com. Σύμφωνα με τη λίστα, η ημερομηνία τοκετού ήταν η 17η Μαίου. Η λίστα παρουσιάζει μόνο τέσσερα αντικείμενα: πάνες, κάθισμα αυτοκινήτου για μωρά, baby oil και μπατονέτες. Κανένα δεν φαίνεται ότι είχε αγοραστεί. Ο διευθυντής του Ισλαμικού Κέντρου στο Ρίβερσαϊντ, ένα τέμενος στο οποίο προσευχόταν συχνά ο Φαρούκ, τον περιέγραψε ως πιστό μουσουλμάνο που έκανε το προσκύνημα στη Μέκα της Σαουδικής Αραβία πριν μερικά χρόνια και είχε κάνει τη δεξίωση του γάμου του στο τέμενος. "Ο βαθμός της πίστης του είναι πολύ ψηλός," είπε στο Ρόιτερς ο διευθυντής του τεμένους Μουσταφά Κούκο. "Ήταν πολύ ήσυχο άτομο, ήρεμο, ποτέ δεν τσακωνόταν ή δε διαφωνούσε με κανέναν," πρόσθεσε, ενώ ερχόταν στις πρωινές και απογευματινές λειτουργίες μεταξύ του 2012 και του 2014, οπότε και σταμάτησε απότομα. Ο Φαρούκ ήταν γιός μεταναστών από το Πακιστάν, ενώ η Μαλίκ ήταν γεννημένη στο Πακιστάν και ζούσε στη Σαουδική Αραβία μέχρι τη γνωριμία της με τον μέλλοντα σύζυγό της, σύμφωνα με τον Χουσσάμ Αϊλούς, επικεφαλής του τοπικού συνδέσμου Λος Άντζελες της Επιτροπής Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR). Πρόσθεσε ότι το ζευγάρι ήταν παντρεμένο δύο χρόνια.