Αποκλεισμός της Αποκεντρωμένης από τους εργαζόμενους της Frigoglass-Κινητοποιήσεις-Καταγγελία εργαζομένων(ΝΕΟ)

Νέο: Ανακοίνωση εξέδωσε ο βουλευτής Αχαίας του ΣΥΡΙΖΑ  Κώστας Σπαρτινός για τις εξελίξεις στη Frigoglass : Μετά την ανακοίνωση της εταιρείας Frigoglass για το κλείσιμο του εργοστασίου της στην Δυτική Αχαΐας, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Σπαρτινός, επικοινώνησε με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας, κ. Ανδρέα Νεφελούδη και τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων κ. Θανάση Παπαστεφανόπουλο. Ο Γ.Γ. τον ενημέρωσε ότι πρόκειται να γίνει τριμερής συνάντηση (Υπουργείο Εργασίας-εργαζόμενοι-εργοδοσία) την προσεχή Πέμπτη, 13/9/2019. Ο βουλευτής επεσήμανε στον Γ.Γ. την ανάγκη εξάντλησης όλων των δυνατοτήτων τόσο για την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους όσο και για την αναπτυξιακή διάσταση για το νομό Αχαΐας. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο. Αποτελεί ένα ακόμα κρίκο σε αλυσίδα γεγονότων που εμφανίστηκαν μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Υπέρμαχοι της νεοφιλελεύθερης λιτότητας σε Ευρώπη και Ελλάδα, αναθάρρησαν μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ελπίζοντας στην ολική επαναφορά της λιτότητας.

Μετά την επισήμανση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απολύσεις συμβασιούχων, για τις οποίες τοποθετήθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έχουμε το κλείσιμο 2 εργοστασίων και την “απεργία” των διαγνωστικών κέντρων. Ο στόχος είναι διπλός και σαφής. Αφενός να πληγεί η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να δοθούν σαφή μηνύματα για την αποδιάρθρωση του χώρου της εργασίας και των υπηρεσιών υγείας. Δύο από τους τομείς όπου το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι προοπτικές για το αύριο της κοινωνίας είναι σαφείς. Τα δύο εναλλακτικά σχέδια είναι μπροστά στους πολίτες. Στις 7 Ιουλίου η επιλογή θα είναι κρίσιμη και καθοριστική για την πορεία της χώρας.

Νεότερη Ενημέρωση 11.07

Συμβολικό αποκλεισμό της Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα, πραγματοποίησαν νωρίτερα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Frigoglass στην Κάτω Αχαϊα, μετά το ξαφνικό κλείσιμο της επιχείρησης.

Ζήτησαν από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να μεταφέρει στον πρωθυπουργό το πρόβλημά τους, διεκδικώντας να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση, στις ραγδαίες και δυσάρεστες εξελίξεις για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Επίσης προανήγγειλαν, σειρά κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης με συγκέντρωση αύριο  Τρίτη 11 Ιουνίου, έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και την Πέμπτη 13 Ιούνη, έξω από το Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, όπου έχει κλειστή τριμερής συνάντηση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ Frigoglass

"ΤΟ Δ.Σ. του σωματίου μας καταγγέλλει την απόφαση της διοίκησης Frigoglass να διακόψει την παραγωγική διαδικασία του εργοστάσιου και να κλείσει την μονάδα παραγωγής στην Κ.Αχαία.

Συνέπεια της απόφασης αυτής είναι να βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον δρόμο στην πιο κρίσιμη επαγγελματικά ηλικία και με μέγιστες οικογενειακές υποχρεώσεις.

Απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα οι εργαζόμενοι δηλώνουν την συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Το κλείσιμο Frigoglass αναδεικνύει τις πολιτικές ευθύνες όλων όσων παρείχαν πλήθος
διευκολύνσεων στο μεγάλο κεφάλαιο, και τώρα επιτρέπουν να πετούν στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους.

Παράλληλα αναδεικνύει την ευθύνη των αρμόδιων φορέων απέναντι στο ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης των απολινωμένων
καλούμε το αρμόδιο υπουργείο αλλά και τους φορείς της περιοχής να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση της επανένταξης των εργαζομένων."

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Το κλείσιμο του εργοστασίου της Φριγκογκλάς στην περιοχή μας, πετάει στο δρόμο σήμερα 90 οικογένειες. Πετάει στην ανεργία 90 εργαζόμενους που με τον ιδρώτα τους, ο όμιλος ΔΑΥΙΔ τα τελευταία χρόνια μεγιστοποίησε τα κέρδη του.

Η απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο δείχνει ότι οι επιχειρηματίες δε λογαριάζουν τίποτα μπροστά στην αύξηση και διασφάλιση των κερδών τους. Γι’ αυτό και με την ανοχή της κυβέρνησης κλείνουν το ένα εργοστάσιο και επενδύουν αλλού, σε άλλους κλάδους, αλλά και χώρες με μειωμένα μεροκάματα. Αφού πρώτα ξεζούμισαν για δεκαετίες τους εργαζόμενους, τώρα τους πετούν σαν στημένες λεμονόκουπες.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν με το πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων άλλα η φαγωμάρα μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων για το ποιος θα βγάλει περισσότερα κέρδη, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των κερδών τους. Αυτή είναι η περιβόητη «ανάπτυξη» που κλείνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση. Μια ανάπτυξη που σημαίνει για τους βιομήχανους και τα μονοπώλια ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, νέες φοροαπαλλαγές, νέα χρηματοδότηση με δισ. ευρώ, ενώ για τους εργάτες φέρνει φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και σε όλα τα συνδικάτα να καταδικάσουν τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας στη Frigoglass. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μείνουν ενωμένοι και μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας, τη ζωή των οικογενειών μας, να παλέψουμε για να μη χαθεί κανένα δικαίωμά μας.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις αγωνιστικές δραστηριότητες του Σωματείου Εργαζομένων στη ΦΡΙΓΚΟΓΚΛΑΣ που συνεχίζονται αυτές τις μέρες, ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο του εργοστασίου.

Στηρίζουμε την απόφαση του Σωματείου για κινητοποίηση την Τρίτη 11 Ιούνη, στις 7:30 στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και την Πέμπτη 13 Ιούνη, 12μ στην κινητοποίηση των εργαζομένων έξω από το Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, όπου το ΕΚ Πάτρας έχει κλείσει τριμερή συνάντηση. Καλούμε όλη την εργατική τάξη της πόλης μας και τα σωματεία τους να πάρουν μαζικά μέρος, να εκφράσουν την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα τους.

Όλοι και όλες, την Τρίτη 11 Ιουνίου, 7:30μμ στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας».

Αρχική Ενημέρωση 09.35

Χωρίς να γνωρίζουν ακόμα τους όρους κάτω από τους οποίους θα ενταχθούν στις στρατιές των ανέργων, οι 90 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Frigoglass στην Κάτω Αχαϊα, αποφάσισαν να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στο αιφνίδιο λουκέτο της επιχείρησης στην Αχαία.

Αυτή την ώρα πραγματοποιούν συμβολικά αποκλεισμό της Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα, ζητώντας στήριξη από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καλώντας τον να μεταφέρει στην κυβέρνηση το πρόβλημά τους και να υπάρχει κυβερνητική θέση, στις ραγδαίες και δυσάρεστες εξελίξεις για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Για αύριο Τρίτη έχει προγραμματιστεί το πρώτο τους ραντεβού με την διοίκηση του εργοστασίου, ώστε να ενημερωθούν  για τις τελικές συνθήκες "αποχώρησής" τους από τη δουλειά.

Να τονιστεί πως πολλοί από τους εργαζόμενους-ανέργους, έχουν ξεπεράσει τα 50 χρόνια ζωής, που σημαίνει ότι είναι απίθανο να βρουν μια καινούργια εργασία, με δεδομένο ότι απασχολούνταν στην Frigoglass, για περισσότερο από 30 χρόνια.