Γενική Συνέλευση και κοπή πίτας από το Συνδικάτο Εργαζομένων ποτών-τροφίμων

"Συνάδελφοι και Συναδέλφισες, σας καλούμε όλους την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 10:00 π.μ. στη Γενική Συνέλευση και κοπή της Πίτας του Συνδικάτου στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, Κολοκοτρώνη 20.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επικύρωσε στη “μεταμνημονιακή εποχή” τη δήθεν κανονικότητα των μισθών. Προσπαθούν να ξεγελάσουν τους εργαζομένους για άλλη μια φορά!

  • Η κυβέρνηση όμως είναι εκτεθειμένη γιατί στη νέα εποχή που διαφημίζουν ισχύουν οι μνημονικοί νόμοι όπως:
  • Η μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ούτε την ΕΓΣΣΕ στα 751 ευρώ.
  • Η αύξηση θα δίνεται με βάσει τις ανάγκες της εργοδοσίας, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την κερδοφορία τους και όχι με βάσει τις ανάγκες των εργαζο-μένων.

Αυτό σημαίνει ότι αν αύριο η όποια κυβέρνηση κρίνει ότι η οικονομία δεν πάει καλά μπορεί να κάνουν ξανά μειώσεις στους μισθούς με Υπουργική Απόφαση.

  • Το 2018, 1 στους 5 εργαζόμενους δούλεψαν με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ενώ είναι πλέον δεδομένη κατάσταση και στον κλάδο μας, οι εργαζόμενοι στα τρόφιμα να αποσχολούνται με πολλές διαφορετικές σχέσεις εργασίας ακόμα και στον ίδιο εργασιακό χώρο. Στο εργοστάσιο της “ΑΥΡΑ” στο Αίγιο όλο και περισσότερες δραστηριότητες της παραγωγής καλύπτονται με εργολαβίες. Ενώ η Αθηναϊκή Ζυθοποιία πλέον απασχολεί το 1/3 των εργαζομένων, σε σχέση νε παλαιότερα, ως μόνιμο προσωπικό και δίνει ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο σε εξωτερικούς συνεργάτες και εργολάβους. Η ίδια η εταιρία καμαρώνει για εργοστάσιο του εξωτερικού που λειτουργεί με 60 άτομα μόνιμο προσωπικό!
  • Ενώ δίνει ψίχουλα αυξήσεις στους εργαζόμενους με νέους νόμους δίνει συνεχώς νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους και εργοδότες μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Με τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020 θα πάρουν πίσω από τους εργαζόμενους ένα μεγάλο μέρος από την ελεημοσύνη που δίνουν τώρα ως αύξηση.
Στον προϋπολογισμό προβλέπονται επιπλέον 1 δισεκατομμύριο νέοι φόροι που χαρατσώνουν τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.
Η συγκεκριμένη αύξηση δρα ως δούρρειος ίππος για να μας ξεγελάσει και να αποδεχτούμε την κατάργηση Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και την ύπαρξη Συλλογικών Συμβάσεων ανάμεσα στους εργαζομένους και στους εργοδότες.
Πέρα από τα σχέδια της κυβέρνησης, υπό τις ευλογίες της ΕΕ και των μεγαλο-εργοδοτών υπάρχει μια δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν πολλοί συνέδελφοί μας στον κλάδο. Καθυστερήσεις στα δεδουλευμένα τους, τρομοκρατία, απολύσεις και ωράριο λάστιχο.

  • Είναι δικό μας καθήκον να μην συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση.
  • Να πάρουμε εμείς οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια μας.
  • Να οργανωθούμε στο Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών-Τροφίμων με αντεπίθεση, για να αποσπάσουμε νέες κατακτήσεις με αυξήσεις στους μισθούς μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Να σπάσει η τρομοκρατία, η λογική του μικρότερου κακού που έφερε τελικά τον μεγαλύτερο κακό.
  • Να προτάξουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και την ικανοποίηση τους.

Σε αυτό τον δρόμο, τον δρόμο του αγώνα καλούμε όλους τους εργαζόμενους τους άνεργους, τους μετανάστες, τις γυναίκες, την νέα γενιά που χύνουν καθημερινά το αίμα και τον ιδρώτα τους μέσα στα εργοστάσια του κλάδου και τους χώρους δουλειάς για ένα ξεροκάματο, για να θησαυρίζουν τα παράσιτα οι βιομήχανοι."