ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαραθώνιος κορυφαίων επαφών για τον Τσίπρα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Πεκίνο, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Με τον Γ.Γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το προσφυγικό, αλλά και την κρίση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με την Κριστίν Λαγκάρντ που θα βρίσκεται στην κινεζική πρωτεύουσα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει το εάν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Από το επιτελείο του πρωθυπουργού παραδέχονται ότι υπάρχουν διπλωματικές επαφές, αλλά τονίζουν ότι δεν έχει κλείσει ακόμα καμία συνάντηση, καθώς η Άγκυρα δεν έχει πει το οριστικό ναι.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Τούρκου Προέδρου στο περιθώριο της Παραευξείνιας Συνόδου Κορυφής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο αποτελεί μάλλον ένα καλό σημάδι για τη διεξαγωγή της συνάντησης Τσίπρα- Ερντογάν στο Πεκίνο, εφόσον πάντα δεν υπάρχει ένταση στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός θα υπογράψει με την κινεζική ηγεσία τριετή συμφωνία επενδύσεων ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Με Τραμπ στο ΝΑΤΟ;

Καθοριστικής σημασίας συναντήσεις θα έχει ο πρωθυπουργός και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί κατά πάσα πιθανότητα στο περιθώριο της Συνόδου και με το νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, το ερώτημα είναι όμως αν θα πρόκειται για μία ολιγόλεπτη συνάντηση-που είναι και το πιθανότερο- ή για μια πιο ουσιαστική συνάντηση, όπως θα επιθυμούσε η Αθήνα.

© 2019 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search