ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέχετε στον ύπνο

Η στέρηση του ύπνου είναι τόσο συνηθισμένη σε όλο τον κόσμο που συχνά δεν της δίνουμε την απαραίτητη σημασία. Η ποιότητα του ύπνου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία και η καθημερινότητα του καθενός. Ωστόσο, συνιστάται ύπνος διάρκειας 7-8 ωρών καθημερινά, για να διασφαλιστεί ότι το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί καλά.

Εδώ ακριβώς έρχεται να συνδυαστεί ο κορονοϊός με τον ύπνο. Ο επαρκής ύπνος μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και άρα την άμυνα του οργανισμού σας απέναντι στη νόσο COVID-19.

Εδώ ακριβώς έρχεται να συνδυαστεί ο κορονοϊός με τον ύπνο. Ο επαρκής ύπνος μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και άρα την άμυνα του οργανισμού σας απέναντι στη νόσο COVID-19.

Κορονοϊός: Γιατί και πώς ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο

Ο ύπνος είναι κρίσιμος για το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν δεν κοιμάστε καλά δεν κάνετε ζημιά μόνο στην σωματική σας υγεία αλλά και στην υγεία του εγκεφάλου. Ο επαρκής ύπνος έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν στερούμαστε πλήρως τον ύπνο, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πολύ πιο ευάλωτο, σύμφωνα με μελέτη του 2017.

Μια άλλη μελέτη παρακολούθησε τις συνήθειες ύπνου κάποιων συμμετεχόντων και διαπίστωσε ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από 5 ώρες τη νύχτα είχαν 4,5 φορές αυξημένο κίνδυνο να κρυολογήσουν, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν πάνω από 7 ώρες τη νύχτα.

Ομοίως, μια μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι όσοι κοιμούνται το πολύ 6 ώρες τη νύχτα είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να κρυολογήσουν, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες τη νύχτα.

Η Αυστραλιανή ειδικός ύπνου Olivia Arezzolo είπε στο news.com.au ότι οι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν σε 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα για να καταπολεμήσουν τους κορονοϊούς, όπως ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2.

"Τα στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου προσβάλλει την ανοσία του οργανισμού: Μελέτες δείχνουν μείωση κατά 70% των φυσικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος μετά από μόλις τέσσερις έως πέντε ώρες ύπνου", δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε:

"Ως εκ τούτου, αν δεν κοιμάστε καλά δεν μπορείτε να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά τους λοιμώδεις ιούς, όπως ο νέος κορονοϊός. Ευτυχώς, η μείωση αυτή τροποποιείται μόλις κοιμηθείτε περισσότερο (7-9 ώρες το βράδυ)".

Εν κατακλείδι, ο καλός, ποιοτικός ύπνος είναι μια φυσική υπενθύμιση του ανοσοποιητικού και ότι εστιάζοντας στις συνήθειες ύπνου σας είναι πραγματικά ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις.

Κορωνοϊός: Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας με καλύτερο ύπνο

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα:

Διατηρήστε ένα σταθερό ωράριο για ύπνο, όσο μπορείτε.

Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και το φαγητό λίγες ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Ένα υπνοδωμάτιο που είναι αισθητικά ευχάριστο, δηλ. χωρίς ακαταστασία, θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο καταπραϋντικού περιβάλλοντος και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γρηγορότερα.

Περιορίστε το χρόνο ενασχόλησης με τον υπολογιστή ή/και το κινητό σας τηλέφωνο. Το έντονο φως, ιδιαίτερα το μπλε φως από τις ηλεκτρονικές οθόνες μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.

 
Το διαβάσαμε στο iatropedia

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηρια . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηριατρικής (Ν.Ε.Ο Πατρών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά που δεν μπορούν να α
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συνδιοργανώτρια την Περ
Image
Image

Search