ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Περισσότερα βήματα, περισσότερα χρόνια ζωής

Περισσότερα βήματα καθημερινά ισοδυναμούν με περισσότερα χρόνια ζωής σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας πρόσφατης προκαταρκτικής έρευνας που θα παρουσιαστεί στο φετινό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας με θέμα την Επιδημιολογία, την Πρόληψη, τον Τρόπο ζωής και την Καρδιομεταβολική Υγεία.

Το περπάτημα είναι ένας από τους ασφαλέστερους και ευκολότερους τρόπους να βελτιώσουμε την σωματική μας κατάσταση αλλά και την υγεία της καρδιάς. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συστήνει για τους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά κάθε βδομάδα ή 75 λεπτά γρήγορου βηματισμού ή έναν συνδυασμό και των δύο.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, πλέον είναι πολύ εύκολο να υπολογίσουμε και να μετρήσουμε τα βήματα μας καθημερινά και σε αυτό βασίστηκαν και οι ερευνητές για να συλλέξουν τα στοιχεία της έρευνας. Κάθε συμμετέχοντας φορούσε μια συσκευή μέτρησης βημάτων, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των αδιάλειπτων βημάτων (10 λεπτά ή περισσότερο) με περιστασιακές μικρές κινήσεις, όπως ανέβασμα σκαλοπατιών και γενικές καθημερινές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Από το 2011 μέχρι το 2015, 16.732 γυναίκες φορούσαν έναν τέτοιο μετρητή που μέτρησε τα καθημερινά τους βήματα και τα μοτίβα του βαδίσματός τους για τέσσερις έως επτά ημέρες. Οι γυναίκες ήταν άνω των 60 ετών (μέσος όρος ηλικίας 72 ετών) και συμμετείχαν στη Μελέτη για την Υγεία των Γυναικών, μια μεγάλη μελέτη καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Οι ερευνητές χώρισαν τον συνολικό αριθμό βημάτων για κάθε συμμετέχοντα σε δύο ομάδες: 1) περπάτημα για 10 λεπτά ή μεγαλύτερες περιόδους με μικρές παύσεις και 2) μικρότερες περιόδους βαδίσματος που περιελάμβαναν κυρίως κινήσεις κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως δουλειές του σπιτιού, ανέβασμα σκάλας, ή περπάτημα προς ή από αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν τους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία για κατά μέσο όρο έξι χρόνια, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Τα αποτελέσματα

Συνολικά, προκλήθηκαν 804 θάνατοι κατά τη διάρκεια της έρευνας. Οι συμμετέχοντες που έκαναν περισσότερα βήματα σε μικρές περιόδους περπατήματος έζησαν περισσότερο, ανεξάρτητα από πόσα βήματα είχαν στις μεγαλύτερες και αδιάλειπτες περιόδους. Σε σύγκριση με όσους δεν περπατούσαν καθόλου, κάθε αρχική αύξηση 1.000 βημάτων την ημέρα συσχετίστηκε με μείωση κατά 28% θανάτου κατά την περίοδο παρακολούθησης. Για τους συμμετέχοντες που έκαναν περισσότερα από 2.000 βήματα καθημερινά σε συνεχείς περιόδους, η πιθανότητα θανάτου μειώθηκε εώς και 32%. Μια προηγούμενη ανάλυση των ίδιων γυναικών ανέφερε ότι εκείνες που έκαναν 4.500 βήματα την ημέρα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τις λιγότερο ενεργές γυναίκες.

«Οι ηλικιωμένοι ενήλικες αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στη συμμετοχή σε προγράμματα άσκησης, οπότε μερικοί μπορεί να βρουν πιο βολικό και ευχάριστο να αυξήσουν έξυπνα το καθημερινό τους περπάτημα, με το να παρκάρουν λίγο πιο μακριά ή να κάνοντας περισσότερες δουλειές στο σπίτι ή στον κήπο» καταλήγει ο Christopher C. Moore, επικεφαλής της έρευνας και μεταδιδακτορικός φοιτητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της North Carolina στο Chapel Hill.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search