ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Γυναίκα και θάλασσα: Τι πρέπει να προσέξετε

Το καλοκαίρι και οι διακοπές στη θάλασσα σηματοδοτούν μια περίοδο ξενοιασιάς και απόδρασης από την καθημερινότητα.

 

Ωστόσο , για τον γυναικείο πληθυσμό μπορεί να προκύψουν προβλήματα εάν δε ληφθούν προληπτικά μέτρα και δεν τηρηθούν κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

 

Πιο συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης κολπίτιδων στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι συχνότεροι παθογόνοι παράγοντες είναι οι μύκητες και συγκεκριμένα οι

Τριχομονάδες (Trichomonas Vaginalis)

Το 75% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας έχει παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της ζωής του κάποιο επεισόδιο μυκητιασικής κολπίτιδας. Το 90% από αυτά προκαλείται από Candida.

 

Ασκηθείτε Online

Σε πολλές περιπτώσεις ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος, του λαιμού, του εντέρου ακόμα και του κόλπου.

 

Κολυμπήστε σε καθαρά νερά

Προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση κολπίτιδας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνιστάται το κολύμπι σε καθαρές θάλασσες.

 

Τα μολυσμένα νερά σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται αποτελούν το ιδανικό καλλιεργητικό υλικό για την ανάπτυξη μυκήτων. Το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο στις πισίνες,ιδιαίτερα στην περίπτωση που το νερό δεν χλωριώνεται ή δεν ανανεώνεται αρκετά συχνά.

 

Μόλις τελειώσει το μπάνιο στη θάλασσα συνιστάται να αλλαχτεί αμέσως το βρεγμένο μαγιώ λόγω της υγρασίας. Αν η γυναίκα επιθυμεί να κάνει ηλιοθεραπεία ή να ξαπλώσει στην άμμο, αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο πάνω σε ψάθα ή πετσέτα.

 

Οι τριχομονάδες αποικίζουν επίσης τα θαλασσινά νερά και μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήματα σε άνδρες και γυναίκες.

 

Προσοχή στα συμπτώματα

 

Συμπτώματα τα οποία θέτουν την υποψία μυκητιασικής κολπίτιδας είναι:

 

έντονος κνησμός ή και καύσος στην περιοχή του κόλπου ή του αιδοίου

λευκωπή, παχύρευστη (τυροειδής) κολπική έκκριση

έντονη ερυθρότητα στην αιδοιική περιοχή

Στην περίπτωση λοίμωξης από τριχομονάδα, το κύριο σύμπτωμα είναι δύσοσμες, πρασινωπές κολπικές εκκρίσεις, συχνά σε συνδυασμό με ενοχλήματα από το ουροποιητικό (συχνουρία, τσούξιμο).

 

Κάθε γυναίκα που παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθεί στο γυναικολόγο της προκειμένου να ληφθούν καλλιέργειες και να της χορηγηθεί η κατάλληλη αγωγή.

 

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Οι διακοπές στη θάλασσα μακριά από το άγχος και τους έντονους ρυθμούς της πόλης ευνοούν την ανάπτυξη σχέσεων. Στις περισσότερες δυστυχώς περιπτώσεις όμως θα παραμείνουν ευκαιριακές.

 

Ο κίνδυνος εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι ιδιαίτερα υψηλός. Πιο συγκεκριμένα, η μόλυνση με τους ιούς των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (ΗPV) αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Είίναι πιο συχνή στις έφηβες και νεαρές γυναίκες λόγω της συχνής εναλλαγής ερωτικών συντρόφων.

 

Η μόλυνση είναι συνήθως παροδική. Σε μικρό ποσοστό γυναικών μπορεί να προκληθούν προβλήματα που ποικίλλουν από καλοήθεις μέχρι προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

 

Άλλοι μικροβιακοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα είναι:

 

τα χλαμύδια, μια ύπουλη λοίμωξη που διατρέχει ασυμπτωματικά και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη γονιμότητα της γυναίκας

ο έρπης των γεννητικών οργάνων

η λοίμωξη με τον ιό ΗΙV, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία της γυναίκας

Για τον λόγο αυτό, και σε κάθε περίπτωση συνιστάται η χρήση του προφυλακτικού ως μέσο αντισύλληψης αλλά και προστατευτικού φραγμού απέναντι σε όλα τα παραπάνω.

 

Αυτές ήταν λίγες απλές συμβουλές ώστε όλες οι γυναίκες να απολαύσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν υγιείς και ξεκούραστες στην πόλη για να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη απαιτητικό χειμώνα!

 

Γράφτηκε απο Βασιλική Μιχαλίτση / Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Πηγή: diatrofi.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,4%, στα 830 ευρώ μεικτά από την 1η Απριλίου αναμένεται να συμπαρασύρει 16 επιδόματα της ΔΥΠΑ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει, α . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πολύ χαρούμενη που επιτέλους θα επιστρέψει στο σπίτι της, δίπλα στα παιδιά της, είναι η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό μετά τη απόφαση του δικαστηρίου για την αθώωσή της. Το α . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ζημιές σε υποδομές προκλήθηκαν στην Ζαχάρω, από τον σεισμό 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις Στροφάδες, το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, από την ισχυρή . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηρια . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηριατρικής (Ν.Ε.Ο Πατρών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά που δεν μπορούν να α
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συνδιοργανώτρια την Περ
Image
Image

Search