ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Πώς να αποφύγουμε το εγκεφαλικό

To εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται όταν διακοπεί η αιματική ροή προς τον εγκέφαλο.

 

Tύποι εγκεφαλικού επεισoδίου

Διακρίνονται δύο τύποι εγκεφαλικού επεισoδίου:

 

Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που καταλήγει στον εγκέφαλο αποφραχθεί ξαφνικά και σταματήσει η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Συμβαίνει όταν κάποιο αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο υποστεί ρήξη και προκαλείται αιμορραγία

Ο πιό συχνός τύπος είναι το ισχαιμικό επεισόδιο. Συχνότερα ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από τραυματισμό και γι’αυτό δεν προβλέπεται εύκολα.

 

Ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ωστόσο, προκαλείται από απόφραξη αρτηριών και συνηθέστερα από αιφνίδια απόφραξη μιας από τις καρωτίδες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο. Η απόφραξη συμβαίνει όπως και στην περίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου από κάποιο θρόμβο που εμποδίζει τη ροή του αίματος.

 

Ασκηθείτε Online

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου είναι όμοιοι για ένα έμφραγμα και για ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι κυριότεροι είναι:

 

υπέρταση

κάπνισμα

υψηλή χοληστερόλη

παχυσαρκία

κακή διατροφή

έλλειψη άσκησης

σακχαρώδης διαβήτης

καρδιακές νόσοι

υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

άγχος

Τι μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη της εκδήλωσης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου;

 

Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και διατήρηση αυτής στα φυσιολογικά επίπεδα που επιτυγχάνεται με τροποποιήσεις συνηθειών ζωής

Η υπέρταση αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα όπως είναι τα:

 

αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

έμφραγμα του μυοκαρδίου

απόφραξη των αρτηριών των κάτω άκρων

ορισμένες μορφές νεφροπάθειας

Είναι μάλιστα τόσο σημαντικός ο ρόλος της στην εκδήλωση των προβλημάτων αυτών ώστε όσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα εμφάνισης ενός η περισσοτέρων από αυτά. Αντίθετα, η διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων προβλημάτων.

 

Σήμερα είναι διαθέσιμες μια σειρά από διατροφικές παρεμβάσεις με στόχο ακριβώς τη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης στα άτομα που παρουσιάζουν συστηματικά αυξημένες τιμές και οι οποίες έχουν  επιβεβαιωθεί από πλήθος ερευνών.

 

Μείωση σωματικού βάρους

Η εκτίμηση της ύπαρξης και του βαθμού παχυσαρκίας μπορεί να γίνει αξιόπιστα με τη μέτρηση της περιφέρειας της μέσης. Εκτιμά ακριβέστερα την κοιλιακή παχυσαρκία που συνδέεται με τα καρδιαγγειακά προβλήματα και την υπέρταση.

 

Καλά είναι η μείωση του βάρους να είναι σταδιακή. Ικανοποιητικός ρυθμός θεωρείται η απώλεια 0,5-1 κιλό/εβδομάδα και καλός αρχικός στόχος είναι η απώλεια του 10% του βάρους του σώματος.

 

Για να επιτευχθεί απώλεια βάρους ενός κιλού την εβδομάδα το άτομο θα πρέπει να λαμβάνει 1000 θερμίδες λιγότερες την ημέρα ή αντίστροφα να ξοδεύει 1000 θερμίδες περισσότερες καθώς σε ένα κιλό βάρους αντιστοιχούν 7000 θερμίδες. Ωστόσο, πιο αποτελεσματικός θεωρείται ο συνδυασμός μικρότερης πρόσληψης και μεγαλύτερης κατανάλωσης θερμίδων.

 

Σωστή διατροφή

Ανεξάρτητα από το αν πρέπει κάποιος να χάσει βάρος μια καλή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο θεραπείας. Μια τέτοια διατροφή περιλαμβάνει τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, ολικό λίπος και χοληστερόλη.

 

Είναι επίσης πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, ψάρια, κοτόπουλο, μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος  και γαλακτοκομικά τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη DASH στην οποία φάνηκε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν σωστή διατροφή παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης ανεξάρτητα από την ποσότητα κατανάλωσης νατρίου.

 

Μάλιστα, η ομάδα που κατανάλωνε τη μικρότερη ποσότητα νατρίου (50 mmol) και ακολουθούσε συνδυαστικά και σωστή διατροφή παρουσίασε μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 11,5 mmHg οι υπερτασικοί και κατά 7,1 mmHg οι ορθοτασικοί (Sacks et 2001).

 

Μείωση της κατανάλωσης αλατιού

H κατανάλωση αλατιού φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο  στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.

 

Πολλές κλινικές έρευνες και επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει μέχρι σήμερα ότι η μείωση της πρόσληψης νατρίου μέσω του αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σε ό,τι αφορά άτομα με προβλήματα υγείας, σε πολλές περιπτώσεις αυτοί θα πρέπει να καταναλώνουν πολύ λιγότερο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση τυποποιημένων τροφών καθώς περιέχουν πολύ αλάτι επομένως και πολύ νάτριο.

 

Ως προς τις προτεινόμενες ποσότητες  αλατιού που θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά από τους υγιείς ενήλικες, ορίζονται μέχρι 6 γραμμάρια αλατιού (περίπου 1 κουταλιά του γλυκού).

 

Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και την εμφάνιση υπέρτασης. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι οι υπερτασικοί ασθενείς δεν θα πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 20 γραμμάρια οι γυναίκες και 30 οι άνδρες.

 

Ελένη Τοπούζα Διαιτολόγος

Έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου του αίματος

Τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και κυρίως τα επίπεδα της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτείνης (κακή χοληστερόλη) LDL επιταχύνουν τη διαδικασία της αθηρωμάτωσης. Η συγκεκριμενη με τη σειρά της συμβάλει στην  μείωση της ποσότητας του αίματος που διέρχεται από τις αρτηρίες. Όταν αυτό συμβαίνει στις αρτηρίες του εγκεφάλου, μπορεί να προκληθεί εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ στις στεφανιαίες αρτηρίες μπορεί να προκληθεί έμφραγμα.

 

Διακοπή καπνίσματος & σωματική άσκηση

30 λεπτά καθημερινής άσκησης αντιστοιχούν σε καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση!

Γράφτηκε απο Ελένη Τοπούζα Διαιτολόγος/Διατροφολόγος

Πηγή: diatrofi.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου, τραυματισμένος, κατέληξε ένας 19χρονος μετά από άγρια συμπλοκή που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στα Χαλικιάτικα. Σύμφωνα με τις πληροφορ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Το κλίμα νευρικότητας και ανησυχίας που πυροδοτήθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και ειδικότερα με την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ εξακολουθεί να αποτυπώνεται . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με την εξέταση της Δήμητρας Πισπιρίγκου η οποία ξέσπασε σε λυγμούς όταν η εισαγγελέας της έδειξε φωτογραφία της μόλις έξι μηνών νεκρής ανιψιάς της, συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πι . . .
LIFE STYLE

Το ενδεχόμενο του γάμου με τη σύντροφό του, Ιωάννα Τούνη, ρώτησε ένας δημοσιογράφος τον Δημήτρη Αλεξάνδρου, κατά τη διάρκεια δημόσιας εξόδου το βράδυ της Πέμπτης 18 Απριλίου. Την . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου, τραυματισμένος, κατέληξε ένας 19χρονος μετά από άγρια συμπλοκή που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στα Χαλικιάτικα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του patrisnews.c
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με την εξέταση της Δήμητρας Πισπιρίγκου η οποία ξέσπασε σε λυγμούς όταν η εισαγγελέας της έδειξε φωτογραφία της μόλις έξι μηνών νεκρής ανιψιάς της, συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σημαντική ανταπόκριση πολιτών, ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, καθώς επίσηςεκπροσώπων φορέων και συλλόγων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 17 Απριλίου ηημερίδα με θέμα «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-
Image
Image

Search