Το αίσθημα καύσου στο στήθος ή το λαιμό είναι γνωστό ως όξινη δυσπεψία ή ώς καούρα και δεν έχει καμία σχέση με την καρδιά μιας και είναι ένα πεπτικό πρόβλημα.
Είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα της Γαστροοισοφαγικής Παλλινδρόμησης [Gastresophageal Reflux (GERD)], η οποία ορίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών ως καρδιακός καύσος που εμφανίζεται πάνω από δύο φορές την εβδομάδα.
Τι είναι όμως η καούρα;
Είναι η κατάσταση κατά την οποία το γαστρικό οξύ από το στομάχι παλινδρομεί (γυρίζει προς τα πίσω) προς τον οισοφάγο, προκαλώντας αυτό που το κοινό αποκαλεί καούρα και οι επαγγελματίες υγείας «αίσθημα οπισθοστερνικού καύσου».
Ποιά είναι η αιτία;
Οι καούρες δημιουργούνται από την παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα, που κανονικά «κλείνει» μόλις περάσει η τροφή.
Ασκηθείτε Online
Εάν όμως παραμείνει «ανοιχτός», τότε «το φαγητό ανεβαίνει από το στομάχι» και νιώθουμε το γνωστό «κάψιμο» στον οισοφάγο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της καούρας;
Ένα φλεγόμενο θωρακικό άλγος που αρχίζει να επικεντρώνεται γύρω από την καρδιά και κινείται προς τα πάνω προς το λαιμό
Ένα αίσθημα ότι το φαγητό επανέρχεται στο στόμα
Όξινη ή πικρή γεύση στο πίσω μέρος του λαιμού
Αύξηση του επιπέδου πόνου όταν το άτομο ξαπλώνει ή λυγίζει το σώμα του
Συχνοί παράγοντες που σχετίζονται με αίσθημα καύσου στο στομάχι ή συμπτώματα GERD
Τα συμπτώματα της καούρας επιδεινώνουν συνήθως διαιτητικοί παράγοντες, όπως:
Η αυξημένη κατανάλωση καφέ και αλκοόλ
Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους (πορτοκάλια, γκρέιπ φρούτ κτλ)
Η σοκολάτα, η οποία περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται μεθυλξανθίνη που προέρχεται από το δέντρο κακάου, και έχει παρόμοια δράση με την καφεΐνη Καταναλώνοντας σοκολάτα χαλαρώνει ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας, ο οποίος προκαλεί παλινδρόμηση οξέος
Μέντα, σκόρδα και κρεμμύδια χαλαρώνουν επίσης τον οισοφαγικό σφιγκτήρα προκαλώντας παλινδρόμηση οξέος από το στομάχι
Λιπαρά, πικάντικα ή τηγανητά τρόφιμα χαλαρώνουν το κατώτερο μέρος του οισοφάγου, καθώς η γίνεται καθυστερημένη κένωση (άδειασμα) του στομάχου και επομένως επανεμφανίζεται το οξύ
Τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη
Οι καυτερές τροφές
Η γρήγορη κατανάλωση τροφής , η οποία δεν μασιέται αργά
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής στο ίδιο γεύμα
Η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι παράγοντες που μπορούν να συντελέσουν στην επιδείνωση των συμπτωμάτων
Το άγχος
Κάποιες ασθένειες όπως η παρουσία διαφραγματοκήλης
Κάποια φάρμακα κατά του HIV,για την θεραπεία της υπέρτασης, της καρδιακής νόσου, της κατάθλιψης, της αϋπνίας, του άγχους και του άσθματος
Επιπλοκές του καύσου στο στομάχι
Μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και να κάνει το φαγητό δύσκολο. Χρόνια βλάβη.
Πώς μπορώ να προλάβω τις καούρες;
Αποφυγή καπνίσματος ειδικά μετά το φαγητό. Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο φαγητό να «ανέβει από το στομάχι»
Αποφυγή κατανάλωσης αναψυκτικών μαζί με το φαγητό ή μετά από αυτό. Και τα αεριούχα ποτά χαλαρώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα
Εντοπίστε κι απόφυγετε τα τρόφιμα που σε ενοχλούν. Οι «συνήθεις ύποπτοι» για την αύξηση οξέων είναι: καφεΐνη, σκόρδο, σοκολάτα, εσπεριδοειδή, ντομάτα, καυτερά και λιπαρά φαγητά, τηγανητά, σφολιάτες
Να πέφτετε για ύπνο με ελαφρύ στομάχι. Έτσι, ελαττώνεται η έκκριση καυστικού οξέος
Υπάρχει θεραπεία;
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και κυρίως στον τρόπο διατροφής συμβάλλει στη μείωση, ακόμη και στην απουσία των συμπτωμάτων, αν χρειαστεί, μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή με σκευάσματα όπως «τα αντιόξινα, οι ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων ισταμίνης και οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs)» ή αλγινικά φάρμακα μια νέα κατηγορία φαρμάκων, τα οποία ενδείκνυνται για την ανακούφιση της καούρας και της δυσπεψίας.
Δεν είναι αντιόξινα, αλλά δρουν σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φράγμα που επιπλέει στο στομαχικό περιεχόμενο και έτσι συγκρατεί τα οξέα στο στομάχι, εμποδίζοντας την παλινδρόμησή τους.
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν τη γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση από τα κύρια συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) μέσα σε 5 λεπτά.
Γράφτηκε απο Κατερίνα Καρακικέ / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πηγή: diatrofi.gr