ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Α. Καλέντζης: Κατάθλιψη: Πώς επηρεάζει τις αποφάσεις μας;

Μια ακόμα πρόσφατη έρευνα αναφέρεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, συχνά κάνουν ελάχιστα πράγματα για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους ακόμη και όταν τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν κάτι σχετικά με αυτό.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, αναφέρεται ότι οι επιλογές τους κατά την διάρκεια της ημέρας τους κάνει να νιώθουν ακόμα πιο κατατονικοί.

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι καταθλιπτικοί άνθρωποι μερικές φορές επιλέγουν να συμπεριφέρονται με τρόπο που αυξάνει αντί να μειώνει τη θλίψη τους.

Αυτό είναι σημαντικό εύρημα ,γιατί δείχνει ότι τα καταθλιπτικά άτομα μπορεί μερικές φορές να μην καταφέρνουν να μειώσουν την κατατονία που νιώθουν στην καθημερινότητά τους επειδή στην ουσία διαιωνίζουν το συναίσθημα αυτό με την παθητικότητα και την έλλειψη “ενεργοποίησης κινήτρων”.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις αποφάσεις μιας ομάδας που έχει διαγνωσθεί με κατάθλιψη συγκριτικά μια ομάδα που δεν έχει διαγνωσθεί με κατάθλιψη.

Και στις 2 ομάδες , τους δείξανε φωτογραφίες που έδειχναν άτομα χαρούμενα, λυπημένα και άτομα που κρατούσαν ουδέτερη στάση συναισθημάτων.

Στην συνέχεια τους έδωσαν την επιλογή να επιλέξει ο κάθε ένας μερικές φωτογραφίες που ήθελε να δει πάλι.

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι καταθλιπτικοί άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν να δούνε ξανά φωτογραφίες με λυπημένα πρόσωπα.

Σε μια άλλη έρευνα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χαρούμενη, κατατονική και ουδέτερη μουσική.

Και πάλι, ήταν η κατατονική μουσική που επιλέχθηκε από το 62% των καταθλιπτικών ανθρώπων, σε αντίθεση με μόνο το 24% των μη καταθλιπτικών ανθρώπων.

Είναι φυσιολογικό να κατανοούμε ότι όταν κάποιος επιλέγει να ακούσει πιο ευχάριστη μουσική(τραγούδια) νιώθει πιο ευδιάθετος και πιο κατατονικός αν ακούσει μουσική πιο κατατονική.

Το εύρημα που εξέπληξε , είναι ότι οι καταθλιπτικοί συμμετέχοντες έκαναν τέτοιες επιλογές αν και ήταν ενήμεροι για το πώς αυτά τα είδη της μουσικής θα τους κάνουν να αισθάνονται.

Παρατηρούμε ότι τα άτομα με κατατονική διάθεση επιλέγουν να ενισχύουν τα αρνητικά συναισθήματά τους , μιας και στην ουσία επιλέγουν να διαχειρίζονται τα αρνητικά τους συναισθήματα με έναν τρόπο που αυξάνει αντί να μειώνει την κακή διάθεση.

Σαφώς και κανείς δεν θέλει να είναι δυστυχισμένος και όλοι επιθυμούν να νιώθουν γεμάτοι, να έχουν κίνητρα , να είναι αισιόδοξοι και ευδιάθετοι.

Ενισχύεται όμως με αυτή την έρευνα, ότι πρέπει να δίνεται βαρύτητα στην Ψυχική Υγεία σε κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται βοήθεια στο πως να διαχειρίζονται της αρνητικές τους αυθόρμητες συμπεριφορές .

Στη ζωή δεν είναι μόνο η χαρά, είναι και η λύπη. Σημασία έχει όμως να υπάρχει κύκλος συναισθημάτων και όχι να βαλτώνουμε σε κάποιο αρνητικό γεγονός , μιας και αυτό μας κρατά δέσμιους και καθηλωμένους ως προς την εξέλιξή μας.

Μην επιτρέπετε στην Κατάθλιψη να είναι τρόπος ζωής και να ορίζει το μέλλον σας.

Πηγή έρευνας : Yael Millgram et al, Sad as a Matter of Choice? Emotion-Regulation Goals in Depression, 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του Δήμου Πατρέων σχετικά με το περιστατικό ηλεκτροπληξίας μαθητή Λυκείου χθες το μεσημέρι, σε σχολικό συγκρότημα σε προάστιο της Πάτρας. Αμέσως με . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πόλη της Πάτρας μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό κινηματογραφικό προορισμό από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου, φιλοξενώντας το Urban Film LUX. Αυτή η μοναδική εκδήλωση προσκαλεί τους κ . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διευρυμένη συνάντηση εργασίας, ενόψει της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου στη Δυτική Αχαΐα, είχε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος υποδέχθηκε στ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικία 13 ετών. Διετέλεσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματι
Image
Image

Search