ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Ο κορωνοϊός εκμηδένισε την... γρίπη!

Ένα μεγάλο μάθημα για το πώς μπορούμε να προλαμβάνουμε τη νόσηση από γρίπη αλλά και τα κρυολογήματα της εποχής μας έδωσε η επιδημία του κορωνοϊού, καθώς δεν έχει εντοπιστεί επισήμως κανένα κρούσμα γρίπης αλλά ούτε και κάποια ευρεία διασπορά άλλων ιογενών λοιμώξεων λόγω χειμώνα. Ίσως η παρατεταμένη καλοκαιρία να συνέβαλλε σε μια τέτοια εξέλιξη, αλλά περισσότερο φαίνεται να επίδρασε, το lockdown, η χρήση μάσκας αλλά και η ευαισθητοποίηση για εμβολιασμό κατά της γρίπης. Έτσι πέρα από την αναχαίτιση της έξαρσης του κορονοϊού, φαίνεται ότι τα παραπάνω συνέβαλαν ιδιαίτερα στην ανυπαρξία κρουσμάτων γρίπης αλλά ακόμη και συνηθισμένων κρυολογημάτων.

Οι διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν αφενός από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο οποίος δεν καταγράφει κανένα κρούσμα γρίπη στη χώρα, αλλά και από τα στοιχεία πωλήσεων φαρμάκων στα φαρμακεία όπου φαίνεται ξεκάθαρα η ραγδαία πτώση των σχετικών σκευασμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από την εβδομάδα 40/2020 (αρχές Οκτωβρίου) έως και την εβδομάδα 1/2021 (4-10/1/2021) έχουν ελεγχθεί συνολικά 204 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 51 από νοσοκομεία και 153 από τα δίκτυα Sentinel. Κανένα δείγμα δεν έχει βρεθεί θετικό για ιούς γρίπης.

Το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ο ΕΟΔΥ σημείωνε ότι από την εβδομάδα 40/2019 έως και την εβδομάδα 2/2020 (6-12/1/2020) είχαν ελεγχθεί συνολικά 708 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 54 (7,6%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 52 (96,3%) ήταν τύπου Α και τα 2 (3,7%) τύπου Β. Τα 42 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ’ αυτών τα 24 (57,1%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 18 (42,9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
Επίσης πέρυσι την ίδια εποχή είχαμε 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 21 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Επίσης είχαν καταγραφεί και 5 θάνατοι.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν επίσης και απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι κάποιοι "βαφτίσανε" τη γρίπη κορονοϊό. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα κρούσματα γρίπης που έχρηζαν νοσηλείας αναλογούν σε ένα ελάχιστο ποσοστό αυτών του κορονοϊού που υπολογίζονται ακόμη και σήμερα σε 130 τη μέρα.

Σχετικά με τα κρυολογήματα της εποχής, τα στοιχεία από τις πωλήσεις φαρμάκων από τα φαρμακεία δείχνουν ότι υπάρχει μια ραγδαία μείωση στη ζήτηση. Συγκεκριμένα από τις εκθέσεις IQVIA Weekly Data, που καταγράφει τις πωλήσεις 2000 φαρμακείων από 70 περιοχές της χωράς φαίνεται ότι την εβδομάδα 28/12/20 - 03/01/2, σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα 30/12/19 - 05/01/20 ότι τα Φάρμακα του Αναπνευστικού Συστήματος παρουσίασαν μείωση κατά -53% (-447,7 χιλ. τμχ.) και τα παραφάρμακα που δε θέλουν συνταγή γιατρού (OTC) Αντιβηχικά, μείωση κατά -67,1% (-469,2 χιλ. τμχ.)

Αντίστοιχα την εβδομάδα 21/12-27/12, σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019 (23/12 - 29/12) φάνηκε ότι τα φάρμακα του Αναπνευστικού Συστήματος είχαν μείωση κατά -51,3% (-398,4 χιλ. τμχ.) και τα προϊόντα OTC Αντιβηχικά, μείωση κατά -63,6% (-409,5 χιλ. τμχ.)

Επίσης τις εβδομάδες 23/11-20/12, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (25/11 - 22/12) τα Φάρμακα του Αναπνευστικού Συστήματος παρουσίασαν μείωση κατά -38% (-1,2 εκατομ. τμχ.) και τα Προϊόντα OTC Αντιβηχικά, μείωση κατά -48,2% (-1,1 εκατομ. τμχ.)

Να επισημάνουμε ότι ίσως η μείωση της αγορά φαρμάκων και παραφαρμάκων να αποδίδεται και στον περιορισμό στις επισκέψεις σε γιατρούς λόγω των περιοριστικών μέτρων, όμως είναι σίγουρο ότι ένας ασθενής δεν θα φοβόταν να επισκεφτεί κάποιο γιατρό ή φαρμακείο εφόσον είχε πρόβλημα. Πάντως το σίγουρο είναι ότι ο περιορισμός στην κυκλοφορία και η χρήση μάσκας περιόρισαν τη μετάδοση ιώσεων, όπως επίσης και το κλείσιμο των σχολείων όπου πολλές φορές μετατρέπονται σε εστίες μετάδοσης ασθενειών. Επίσης να τονίσουμε ότι τον Οκτώβριο και Νοέμβριο πάνω από 4 εκατομμύρια συμπολιτών μας εμβολιάστηκαν για τη γρίπη, γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα μας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Την  πραγματική εικόνα της αναχώρησης των επισκεπτών του καρναβαλιού στην Πάτρα απέδωσε με μόλις τρεις του φωτογραφίες στην ανάρτησή του στο facebook, ο Γραμματέας της Ένωσης Αστυν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Ηρακλή Σίψα, πρώην εκδότη της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας «Πατρινές Ώρες», και απευθύνει συλλυπη . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων” αναφέρο . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα από την κιτς φιέστα του κ. Γεωργιάδη με τα απογευματινά χειρουργεία και η πολιτική της κυβέρνησης που υπονομεύει τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Την  πραγματική εικόνα της αναχώρησης των επισκεπτών του καρναβαλιού στην Πάτρα απέδωσε με μόλις τρεις του φωτογραφίες στην ανάρτησή του στο facebook, ο Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Ηρακλή Σίψα, πρώην εκδότη της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας «Πατρινές Ώρες», και απευθύνει συλλυπητήρια από καρδιάς, σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής επιτίθεται με σφοδρότητα προς τους υπευθύνους για την παράνομη δράση πλανοδίων. Συγκεκριμένα αναφέρει: Το τριήμερο της κορύφωσης των
Image
Image

Search