ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΟΥ για τις μεταλλάξεις: Είμαστε λίγο παράλυτοι, λίγο μπερδεμένοι

Ο κόσμος δίνει αγώνα με έναν κορωνοϊό που προσπαθεί να μεταλλαχθεί και οι νέες παραλλαγές χρειάζονται γρήγορη και εντατική έρευνα, δήλωσε ο Ντιντιέ Χουσίν, επικεφαλής της Επιτροπής Εκτακτης Ανάγκης ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό του ΠΟΥ.

«Η κατάσταση είναι προς το παρόν… είμαστε λίγο παράλυτοι, λίγο μπερδεμένοι», είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση στη Γενεύη. «Σαφώς το θέμα των ταξιδιών, αεροπορικώς, οδικώς και θαλασσίως, πρέπει ίσως να είναι καλύτερα οργανωμένο».

Η Επιτροπή Εκτακτης Ανάγκης κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να επεκτείνει τις αναλύσεις για την αλληλουχία του γονιδιώματος των παραλλαγών του νέου κορωνοϊού, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές και προκαλούν φόβους για αναζωπύρωση της πανδημίας.

 

Παράλληλα, η Επιτροπή 'Εκτακτης Ανάγκης που συνεδρίασε την Πέμπτη με τηλεδιάσκεψη, διαφώνησε «επί του παρόντος» στην καθιέρωση πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του Covid-19 ως προϋπόθεση για την είσοδο σε μια χώρα διεθνών ταξιδιωτών.

Όσον αφορά τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, η επιτροπή ζητεί παγκόσμια επέκταση της γονιδιωματικής αλληλούχισης και της ανταλλαγής δεδομένων, καθώς και μεγαλύτερη επιστημονική συνεργασία για την αντιμετώπιση των «θεμελιωδών αγνώστων» που παραμένουν.

Εσπευσμένα συζητώνται οι παραλλαγές του κορωνοϊού

Καλεί επίσης τον ΠΟΥ να αναπτύξει ένα «τυποποιημένο σύστημα» ονομασίας των νέων παραλλαγών, που να αποφεύγει κάθε «στιγματισμό» γεωγραφικό ή πολιτικό. Η επιτροπή συνεδριάζει συνήθως κάθε τρεις μήνες, αλλά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγκέσους, αποφάσισε να τη συγκαλέσει δύο εβδομάδες νωρίτερα από το προγραμματισμένο για να συζητηθούν συγκεκριμένα οι παραλλαγές του νέου κορωνοϊού, που είναι πιο μεταδοτικές και προκαλούν φόβους για νέα έκρηξη της πανδημίας σε ορισμένες χώρες.

Οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής ζητούν επίσης την ενίσχυση του πλαισίου παρακολούθησης των κινδύνων που σχετίζονται με τις παραλλαγές του ιού που προκαλεί τον Covid-19, επιταχύνοντας τη συνεργασία και εναρμονίζοντας την έρευνα. Τα ιδιαιτέρως μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική εντοπίζονται στο εξής σε τουλάχιστον 50 χώρες, σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από ένα νέο κύμα μολύνσεων, που οι περιορισμοί, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι εκστρατείες εμβολιασμού δεν καταφέρνουν να το περιορίσουν.

Διαφορετικές παραλλαγές του κορωνοϊού σε 70 χώρες

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των χωρών και εδαφών όπου υπάρχει η παραλλαγή που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία ανέρχεται ήδη σε 50 και σε 20 των χωρών που έχουν εντοπίσει την παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, αλλά ο ΠΟΥ θεωρεί αυτή την εκτίμηση πολύ πιθανόν υποτιμημένη.

Οι παραλλαγές αυτές μπορούν να ταυτοποιηθούν μόνο με την αλληλουχία του γενετικού τους κώδικα, μια ανάλυση που δεν είναι δυνατή παντού.

Μια τρίτη μετάλλαξη, που προέρχεται από την Αμαζονία της Βραζιλίας και της οποίας την ανακάλυψη ανακοίνωσε η Ιαπωνία την Κυριακή, αναλύεται αυτή τη στιγμή και θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος μιλά στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό του δελτίο για «ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος».

Σε σχέση με την καθιέρωση πιστοποιητικών εμβολιασμού ως προϋπόθεση εισόδου σε μια χώρα, η Επιτροπή Εκτακτης Ανάγκης εκτίμησε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλές θεμελιώδεις άγνωστες (παράμετροι) όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τη μείωση της μετάδοσης (του ιού) και τα εμβόλια δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, παρά σε περιορισμένη ποσότητα».

Η Επιτροπή υπογραμμίζει στις συστάσεις της ότι μια απόδειξη εμβολιασμού δεν πρέπει να καταργεί άλλα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα από την κιτς φιέστα του κ. Γεωργιάδη με τα απογευματινά χειρουργεία και η πολιτική της κυβέρνησης που υπονομεύει τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής επιτίθεται με σφοδρότητα προς τους υπευθύνους για την παράνομη δράση πλανοδίων. Συγκεκριμένα αναφέρει: Το τριήμερ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Από το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησαν στην Πάτρα τα πρατράγουδα από "επισκέπτες" που δεν ήρθαν για διασκέδαση αλλά ίσως για να γεμίσουν τη τσέπη τους, ή ακόμα και για αν ζητιανέψουν . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

  Μία ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή της μαρτυρικής Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα την Πέμπτη 21 Μαρτίου, . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής επιτίθεται με σφοδρότητα προς τους υπευθύνους για την παράνομη δράση πλανοδίων. Συγκεκριμένα αναφέρει: Το τριήμερο της κορύφωσης των
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας προγραμματίζει για αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 11το πρωί στον ΕΛΓΑ Πάτρας και στις 12 το μεσημέρι στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μικρή ήταν η ποσότητα ναρκωτικών που βρήκαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας στο σπίτι ενός άνδρα σε περιοχή του Αγρινίου, ωστόσο κατέσχεσαν παράνομα όπλα και ερευνούν αν εμπλέκεται σε άλλα αδικήματα. Συ
Image
Image

Search