ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Συναγερμός στον ΠΟΥ για την εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού

Τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού θα βρεθούν στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης που θα έχει σήμερα η επιτροπή εκτάκτων αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η ανησυχία εντείνεται στις αρχές σε όλο τον κόσμο ενώ ο αγώνας κατά της αναζωπύρωσης της πανδημίας της COVID-19 συνεχίζεται με περιοριστικά μέτρα, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και εκστρατείες εμβολιασμού.

H αναζωπύρωση του ιού πλήττει και την Κίνα, η οποία είχε σε μεγάλο βαθμό θέσει υπό έλεγχο την επιδημία, αλλά σήμερα ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από την COVID-19 στο έδαφός της από τον περσινό Μάιο.

Την ίδια ώρα το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού και το νοτιοαφρικανικό, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα μεταδοτικά, εξαπλώνονται: ο αριθμός των χωρών και των εδαφών όπου έχει εντοπιστεί πλέον το νέο στέλεχος του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη νότια Αγγλία ανέρχεται σε 50, ενώ αυτών στις οποίες έχει εντοπιστεί το νέο στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική σε 20, υπολογίζει ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τον οποίο οι αριθμοί αυτοί υπολείπονται μάλλον των πραγματικών.

Επιπλέον, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, τρίτο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, προερχόμενο από την Αμαζονία της Βραζιλίας, την ανακάλυψη του οποίου ανακοίνωσε την Κυριακή η Ιαπωνία, αναλύεται και θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος κάνει λόγο για «ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος»

Η επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ, η οποία συνεδριάζει συνήθως κάθε τρεις μήνες, συνεκλήθη τώρα δύο εβδομάδες νωρίτερα για να συζητήσει κυρίως γι'αυτά τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού. Όταν ολοκληρωθεί η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής αυτής αναμένεται να ανακοινωθούν συστάσεις για τον ΠΟΥ και τις χώρες μέλη του οργανισμού, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που δόθηκε χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Εμπειρογνώμονες στην Κίνα

Ένα νέο κύμα της επιδημίας έχει εμφανιστεί σχεδόν παντού στον κόσμο.

Η Κίνα, όπου η επιδημία εμφανίστηκε στα τέλη του 2019, ανακοίνωσε σήμερα ότι το 24ωρο που πέρασε κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από την COVID-19 εδώ και οκτώ μήνες. Αυτός καταγράφηκε στην επαρχία Χεμπέι, όπου πολλές πόλεις τέθηκαν πρόσφατα σε καραντίνα μετά την εμφάνιση εστιών κρουσμάτων. Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης 138 νέα κρούσματα κορονοϊού, με αυτόν να είναι ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων που καταγράφεται στη χώρα από τον Μάρτιο.

Ο νέος αυτός θάνατος ανακοινώθηκε στην Κίνα την ώρα που ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ έφτασε σήμερα στη χώρα, στην Ουχάν, την πόλη στο κεντρικό τμήμα της Κίνας στην οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός στα τέλη του 2019.

Η ομάδα αυτή, η οποία αποτελείται από επιστήμονες διαφόρων εθνικοτήτων, θα ερευνήσει για την πηγή προέλευσης της COVID-19, μόλις τα μέλη της ολοκληρώσουν την περίοδο της καραντίνας δύο εβδομάδων στην οποία τέθηκαν αμέσως μετά την άφιξή τους.

Στην Ασία και πάλι, η Ιαπωνία επέκτεινε χθες, Τετάρτη, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία είχε ήδη επιβάλει στο Τόκιο και τα μεγάλα προάστιά του, σε επτά επιπρόσθετες περιοχές της χώρας, επιβάλλοντας κυρίως το κλείσιμο το βράδυ των μπαρ και των εστιατορίων.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, η Βρετανία, η οποία θρηνεί τα περισσότερα θύματα στη γηραιά ήπειρο με σχεδόν 85.000 νεκρούς από την COVID-19 και έχει επιβάλλει νέο lockdown εξαιτίας της διάδοσης ενός παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που θεωρείται πιο μεταδοτικό, ανακοίνωσε χθες 1.564 θανάτους από COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, με τον αριθμό αυτόν να αποτελεί τον υψηλότερο που καταγράφει η χώρα από τότε που ενέσκηψε η πανδημία.

Και πάλι στην γηραιά ήπειρο, η Πορτογαλία ανακοίνωσε χθες ότι καταφεύγει σε ένα νέο γενικό lockdown από αύριο, Παρασκευή, καθώς ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται γρήγορα στη χώρα με περισσότερα από 10.500 νέα κρούσματα να καταγράφονται το 24ωρο της Τρίτης μεταξύ των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Στην γειτονική Ισπανία, όπου χθες, Τετάρτη, ανακοινώθηκε ότι σχεδόν 39.000 νέα κρούσματα είχαν καταγραφεί το προηγούμενο 24ωρο, η υπουργός Εδαφικής Πολιτικής Καρολίνα Νταρίας έκανε λόγο για μια κατάσταση ακραίου κινδύνου.

Παράλληλα στην Ιταλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως τις 30 Απριλίου, ενώ η Γαλλία κρατάει την ανάσα της καθώς σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των κρουσμάτων (περισσότερα από 23.000 ανακοινώθηκε χθες ότι καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο) και η διάδοση του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού.

Την ίδια ώρα στην Αφρική, η Τυνησία ξανατέθηκε σε καραντίνα για 4 ημέρες, από σήμερα ως την Κυριακή, για να επιβραδύνει την εξάπλωση της COVID-19 που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, προκαλώντας μια «πολύ επικίνδυνη» κατάσταση, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Επίσης στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, η Μοζαμβίκη ανακοίνωσε χθες ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλει για υγειονομικούς λόγους εξαιτίας μιας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων.

«Αστρονομικοί αριθμοί»

Η πανδημία της COVID-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.963.557 ανθρώπων στον κόσμο από τότε που το γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα γνωστοποίησε την εμφάνισή της στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019, σύμφωνα με χθεσινό απολογισμό του AFP.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η περισσότερο πληγείσα χώρα σε αριθμό νεκρών (περισσότεροι από 384.000) , αλλά και κρουσμάτων (περισσότερα από 23 εκατομμύρια). Έχοντας κατά μέσον όρο τρεις θανάτους το λεπτό, η χώρα αυτή κατέγραψε χθες, Τετάρτη, νέο ρεκόρ ημερήσιων θανάτων από την COVID-19 (4.470).

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι έφτασαν τα 10 εκατομμύρια οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 στη χώρα, με τον αριθμό αυτόν να είναι σημαντικός σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς ο ΠΟΥ γνωστοποίησε ότι 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί συνολικά σε 46 χώρες. Ωστόσο η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί εξακολουθεί ακόμη να είναι μεγάλη για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Στην Καλιφόρνια, μια από τις βασικές εστίες της επιδημίας του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ, ένα μεγάλο κέντρο εμβολιασμού άνοιξε χθες τις πύλες του στον χώρο στάθμευσης της διάσημης Disneyland της κομητείας του Όραντζ, την οποία έχουν κλείσει εδώ και δέκα μήνες οι αρχές της αμερικανικής πολιτείας λόγω της πανδημίας.

Χθες εξάλλου εμβολιάστηκε και ο 84χρονος Πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με δημοσιογράφους.

Στη Ρωσία παράλληλα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε χθες εντολή να αρχίσει ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 όλου του πληθυσμού, λέγοντας ότι το εμβόλιο που έχει παρασκευαστεί από τη χώρα του είναι το καλύτερο.

Απέναντι στην εξάπλωση της επιδημίας, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο σπεύδουν για να αποκτήσουν και να χορηγήσουν το ταχύτερο δυνατό εμβόλια στους λαούς τους.

Η Βρετανία υπολογίζει ως εκ τούτου στην εφαρμογή το ταχύτερο δυνατό εμβολιασμού σε 24ωρη βάση. Ο στόχος της είναι να έχουν εμβολιαστεί ως τα μέσα Φεβρουαρίου οι άνω των 70 ετών και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ήτοι περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι, έναντι των 2,4 εκατομμυρίων που έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα από τις 8 Δεκεμβρίου στη χώρα.

Η Αφρικανική Ένωση εξασφάλισε 270 εκατομμύρια εμβόλια κατά της COVID-19 για την αφρικανική ήπειρο, στην οποία οι περισσότερες χώρες δεν διαθέτουν τα μέσα για να χρηματοδοτήσουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Νότιας Αφρικής που ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ένωσης.

Τέλος όσον αφορά την Βραζιλία, η Μπραζίλια ανακοίνωσε χθες ότι δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca θα σταλούν αεροπορικώς από την Ινδία ώστε να αρχίσει ως το τέλος του μήνα ο εμβολιασμός του πληθυσμού της.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Την  πραγματική εικόνα της αναχώρησης των επισκεπτών του καρναβαλιού στην Πάτρα απέδωσε με μόλις τρεις του φωτογραφίες στην ανάρτησή του στο facebook, ο Γραμματέας της Ένωσης Αστυν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Ηρακλή Σίψα, πρώην εκδότη της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας «Πατρινές Ώρες», και απευθύνει συλλυπη . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων” αναφέρο . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα από την κιτς φιέστα του κ. Γεωργιάδη με τα απογευματινά χειρουργεία και η πολιτική της κυβέρνησης που υπονομεύει τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Την  πραγματική εικόνα της αναχώρησης των επισκεπτών του καρναβαλιού στην Πάτρα απέδωσε με μόλις τρεις του φωτογραφίες στην ανάρτησή του στο facebook, ο Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Ηρακλή Σίψα, πρώην εκδότη της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας «Πατρινές Ώρες», και απευθύνει συλλυπητήρια από καρδιάς, σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής επιτίθεται με σφοδρότητα προς τους υπευθύνους για την παράνομη δράση πλανοδίων. Συγκεκριμένα αναφέρει: Το τριήμερο της κορύφωσης των
Image
Image

Search