ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Έξι συμβουλές για την καλή υγεία τον καιρό της πανδημίας

Η πανδημία του κορωνοϊός (SARS-CoV-2), έχει αναμφίβολα επηρεάσει την καθημερινότητά μας με πολλούς τρόπους.

Η διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, ο περιορισμός των επαφών μας και η τήρηση αυστηρών κανόνων ατομικής προστασίας και υγιεινής έχουν επιστρατευτεί και μπορούν αποτελεσματικά να περιορίσουν τη μετάδοση του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα όμως, τα μέτρα αυτά μας κουράζουν και αυξάνουν το άγχος και το στρες της ρουτίνας μας.

Επίσης, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι είμαστε κοινωνικά όντα, και ο περιορισμός των προσωπικών μας επαφών συνοδεύεται από λύπη και μοναξιά.

Τέλος, για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις νέες συνθήκες συχνά υιοθετούμε κάποιες κακές συνήθειες, είτε στη διατροφή, είτε στις δραστηριότητές μας, οι οποίες δυστυχώς, έχουν συχνά κακές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα της ζωής μας.

Αναμφίβολα η προαγωγή και διατήρηση της άριστης κατάστασης της υγείας μας, θα πρέπει τώρα, εν μέσω της πανδημίας, περισσότερο από ποτέ, να είναι προτεραιότητά μας.

Ας ακολουθήσουμε λοιπόν κάποιες σημαντικές προτάσεις που θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε χαρούμενοι και υγιείς.

1. Υγιεινή και ισορροπημένη Διατροφή

Οι νέες συνθήκες μας ωθούν να καταναλώνουμε περισσότερα σνακ, junk food και κακής ποιότητας γεύματα, υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, ζάχαρη, λίπη και ζωικές πρωτεΐνες, για να καταπολεμήσουμε το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα (emotional eating). Ικανοποιούμε έτσι περισσότερο τους γευστικούς μας κάλυκες, αλλά τρεφόμαστε ανθυγιεινά.

Διατηρώντας μια υγιεινή διατροφή, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα στη μάχη κατά της λοίμωξης και από τον κορωναϊό SARS-CoV-2

Γι’ αυτό προτιμάτε το καλομαγειρευμένο στο σπίτι φαγητό. Συμπεριλάβετε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ακόρεστα λιπαρά, τρόφιμα ολικής άλεσης και καλές πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο), στην καθημερινή σας διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες ιχνοστοιχεία και μέταλλα.

Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε άφθονα υγρά και να αποφεύγετε την υπερβολική λήψη καφεΐνης από τον καφέ ή το μαύρο τσάι. Προτιμάτε τσάι από δυόσμο η μέντα για να βοηθάτε την πέψη σας ή/και χαμομήλι για να κοιμάστε καλύτερα.

Επίσης τώρα ιδίως που εκτίθεστε λιγότερο στον ήλιο, να ελέγχετε και φροντίζετε την επάρκεια της βιταμίνης D στον οργανισμό σας, καθώς είναι ευρέως γνωστή η ευεργετική της δράση και στην άμυνα του οργανισμού κατά των λοιμώξεων.

2. Τακτική άσκηση

Είναι αναμενόμενο η ανάγκη του περιορισμού των κοινωνικών μας επαφών να έχει σαν αποτέλεσμα μια περισσότερο καθιστική ζωή.

Η τεράστια αύξηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (internet, facebook κλπ), αλλά και η τηλε-εργασία από το σπίτι, υποδηλώνουν ότι περνάμε πολλές ώρες καθισμένοι μπροστά στις οθόνες του υπολογιστή και της τηλεόρασης. Από την άλλη, περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας, φοβούμενοι το συνωστισμό.

Η επίσκεψη δε στα γυμναστήρια και τους χώρους άθλησης, προβληματίζει αρκετούς καθώς η διατήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας είναι πρακτικά αδύνατη.

Παραταύτα, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για τη σωματική μας άσκηση που δεν αντιτίθενται στα μέτρα προστασίας που συστήνονται. Ιδρώστε… στο σπίτι. Οι αεροβικές ασκήσεις γίνονται άνετα στο σπίτι, Push-ups, καθίσματα και κοιλιακοί θα διατηρήσουν τη φόρμα των μυών μας. Για το περπάτημα ή το τρέξιμο σας προτιμήστε περιοχές με λίγο κόσμο ή ώρες με λιγότερη κίνηση για να αποφύγετε το συνωστισμό. Για περισσότερες καλές ιδέες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://www.aflcmc.af.mil/News/Article-Display/Article/ 214 7181/staying-physically-active-during-covid-19/.

3. Καλός ύπνος

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι διαταραχές του ύπνου επηρεάζουν τη συνολική μας υγεία. Η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, επηρεάζει επίσης τον ύπνο, αλλά και ο ύπνος από την άλλη, έχει σοβαρή επίδραση τόσο στον κλάδο της φυσικής όσο και της επίκτητης ανοσίας μας.

Οι απαραίτητες ώρες ύπνου για την καλή μας υγεία και τη βέλτιστη απόδοση του οργανισμού μας είναι εξατομικευμένες. Συνήθως οι ενήλικες 18-60 ετών χρειάζονται τουλάχιστον 7 ώρες νυκτερινού ύπνου.

Αν ροχαλίζετε, ο ύπνος διακόπτετε από άπνοιες ή/και συχνή διούρηση, ενώ το πρωί ξυπνάτε κουρασμένος, νυστάζετε έχετε υπνηλία και δυσκολία συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, επισκεφτείτε άμεσα έναν ειδικό πνευμονολόγο.

4. Φροντίστε τη σωματική υγείας σας

Εάν πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση όπως υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, βρογχικό άσθμα κ.α., συνεχίστε την τακτική της παρακολούθηση. Επικοινωνείτε τακτικά με τον θεράποντα ιατρό σας και μην παραλείπετε να παίρνετε τα φάρμακά σας.

Ο Εμβολιασμός κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου εφέτος είναι επιτακτική ανάγκη σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες. Εξασφαλίστε τα εμβόλια, χρειάζεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ρωτήστε τον ιατρό σας για τη σωστή περίοδο και σειρά εμβολιασμού.

Αν τυχόν έχετε αμελήσει κάποιο πρόβλημα της υγείας σας, έστω και αν πιστεύετε ότι φαινομενικά δεν είναι σοβαρό, τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να το διαγνώσετε και φροντίσετε.

Τέλος το σημαντικότερο! Διακόψετε το κάπνισμα καθώς και τη χρήση κάθε ηλεκτρονικού μέσου πρόσληψη νικοτίνης (άτμισμα, e-cigarete, ναργιλέ κ.α.).

Σήμερα είναι ευρέως γνωστό ότι η νικοτίνη αυξάνει την έκφραση των υποδοχέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης-2 (ACE-2) δια των οποίων εισβάλλει στον οργανισμό μας ο κορωνοϊός και συγκεκριμένα τον υπότυπο α7 των νικοτίνο ακετυλοχολινικών υποδοχέων (a7-nAChR) που βρίσκονται διάσπαρτοι στο σώμα μας.

Η αύξηση αυτών των υποδοχέων στα επιθήλια των μικρών αεραγωγών των καπνιστών και των πασχόντων από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), εξηγεί γιατί οι τελευταίοι είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στη μόλυνση από τον κορωναϊό και διαδράμουν πολύ πιο σοβαρά την νόσηση (COVID-19).

5. Μην παραμελείτε την ψυχική υγεία σας

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας, ξεκουραστείτε, διασκεδάστε, περάστε ευχάριστο χρόνο με την οικογένειά σας. Διαβάστε ένα καλό βιβλίο, ακούτε την αγαπημένη σας μουσική, εξασκείστε τις δεξιότητες και τα χόμπι σας. Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το άγχος και το στρες, αλλά και τη λύπη από την έλλειψη της συχνής επαφής με τους φίλους σας.

Διατηρήστε τις επαφές σας, μείνετε σε επαφή με τους αγαπημένους σας με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Μη διστάζετε να επικοινωνείτε με ένα φίλο όταν αισθάνεστε την ανάγκη της υποστήριξής του ή απλά σας λείπει η συντροφιά του (υπάρχουν και πολλές γραμμές βοήθειας).

Αν παρόλα αυτά δυσκολεύεστε να διατηρήσετε τις ισορροπίες σας η λήψη αλκοόλ ή/και φαρμακευτικών σκευασμάτων, που δε σας έχουν συνταγογραφηθεί δεν είναι λύση. Αντίθετα, η επικοινωνία με έναν ειδικό θεραπευτή θα σας δώσει τις λύσεις που χρειάζονται στη περίπτωσή σας.

6. Ενημερωθείτε από έγκυρες πηγές

Η κατάσταση αυτή που βιώνουμε στις ημέρες μας είναι κάτι καινούργιο από πολλές απόψεις. Ακόμη και οι επιστήμονες έχουν συχνά αντικρουόμενες απόψεις καθώς η έρευνα προχωρά και τα δεδομένα αλλάζουν σχεδόν καθημερινά. Όλα αυτά προσφέρονται για παρερμηνείες και λανθασμένα συμπεράσματα, κάποτε και κακόβουλα, ενώ η αγωνία του κόσμου ευνοεί την συνωμοσιολογία. Γι αυτό, ας μην υποκύπτουμε σε αβάσιμα ή ίσως υστερόβουλα δημοσιεύματα και ας έχουμε εμπιστοσύνη στις ανακοινώσεις και επιταγές των δημόσιων αρχών.

Σαν επίλογος…

Οι παραπάνω συμβουλές σίγουρα θα βελτιώσουν τη συνολική υγεία και την ποιότητα ζωής μας. Παραταύτα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δε μπορούν να διασφαλίσουν ανοσία μετά τη μόλυνσή μας από τον κορωναϊό. Ακόμη και νεώτερης ηλικίας άτομα σε άριστη φυσική κατάσταση έχουν χάσει τη μάχη με αυτόν τον απρόβλεπτο εχθρό.

Ο μόνος σίγουρος σχετικά τρόπος για να μειώσουμε τον κίνδυνο να μπούμε στην περιπέτεια της COVID-19 παραμένει η αυστηρή τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, η χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας σε συνδυασμό με αυστηρή ατομική υγιεινή.

Η αναγνώριση των ευπαθών για σοβαρή νόσηση αλλά και η ανίχνευση των ασυμπτωματικών που μεταδίδουν θα βοηθήσουν να ελεγχθεί η πανδημία σε επίπεδο κοινωνίας. Σε ατομικό επίπεδο όμως έχουμε την ευθύνη να φροντίσουμε τον εαυτό μας, να βελτιώσουμε και διατηρήσουμε την καλή μας υγεία ώστε να μην είμαστε ευπαθείς.

Αγαπητοί μου, θα πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι η COVID-19 είναι… η πρόβα του νυφικού ! για την επόμενη πανδημία, και τη μεθεπόμενη και την επόμενη της μεθεπόμενης- είναι ο νέος κανόνας σε μία νέα για την ανθρωπότητα εποχή.

Του Αντώνη Χριστόπουλου-Πνευμονολόγου

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ιστορική βραδιά για τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι για πρώτη φορά βρίσκονται στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, καθώς επικράτησαν 3-2 στα πέναλτι της Φενέρμπαχτσε με ήρωα τον Τζ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε περισσότερες από 2.165 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης ανταποκρίθηκαν αστυνομικοί σε όλη τη χώρα που αφορούσαν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας το πρώτο 15νθήμ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των Ευρωεκλογών διαπιστώνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θεωρείται καταλληλότερος ως πρωθυπουργός. Στην εκ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Μπριζ ήταν καλύτερη και στην Τούμπα, μετά το ματς στο Βέλγιο, κέρδισε τον ΠΑΟΚ με 2-0 με δύο γκολ από τον Τζούτγκλα στο πρώτο 45λεπτο και πέρασε στα ημιτελικά όπου θα βρει απέναν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνολικά (1230) μαθητές Γυμνασίων της Δυτικής Ελλάδας συμμετείχαν στο Θεματικό Πάρκο «Χτίζουμε τοίχο στη νεανική παραβατικότητα», πουλειτούργησε από από τις 27 Μαρτίου στην Πάτρα, στον Πύργο, στο Αγρί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (9/2024) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στο μεγαλύτερο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεύεται τηνΠαρασκευή ο 47χρονος Φίλιππος Δημητρακόπουλος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο Ηταν παντρεμένος με την πρώην παρουσιάστρια εκπομπών Ματίνα Μιχάλη με την οπ
Image
Image

Search