ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Το ρομπότ που θέλει να αναρριχηθεί στο παχύ σας έντερο

Ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος μετακίνησης μέσα στο ανθρώπινο έντερο; Με συνεχείς κωλοτούμπες, απαντούν οι ερευνητές που ανέπτυξαν ένα μικροσκοπικό ρομπότ για βιοψίες και τοπική χορήγηση φαρμάκων.

 

Η μελέτη για το πειραματικό ρομποτάκι, ένα μεταλλικό παραλληλόγραμμο με μήκος μικρότερο από ένα χιλιοστό, «αποτελεί την πρώτη επίδειξη ενός μικρορομπότ που κατρακυλά εντός ενός βιολογικού συστήματος in vivo» καμαρώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Micromachines.

 

 

Υπερβολικά μικρό για να κινείται με μπαταρία, το ρομπότ τροφοδοτείται με ενέργεια και κατευθύνεται ασύρματα, με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων που εφαρμόζονται εξωτερικά στο σώμα.

 

«Όταν εφαρμόζουμε ένα εξωτερικό, περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο, τα ρομπότ περιστρέφονται όπως θα περιστρεφόταν ένα λάστιχο αυτοκινήτου» εξηγεί ο μηχανικός Ντέιβιντ Καπελέρι, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Περντιού της Ιντιάνα.

 

«Τα μαγνητικά πεδία διαπερνούν με ασφάλεια διάφορα υλικά μέσα, κάτι που έχει σημασία για τη χρήση αυτών των ρομπότ στο ανθρώπινο σώμα» επισημαίνει.

 

Ανάποδη κυκλοφορία

Τα πειράματα έχουν ήδη δείξει ότι το ρομπότ μπορεί να κινείται με τούμπες μέσα στο παχύ έντερο αναισθητοποιημένων ποντικών, καθώς και στο παχύ έντερο νεκρών χοίρων, το οποίο μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο.

 

«Μέσα στο παχύ έντερο υπάρχει όλο αυτό το υγρό και το υλικό που ρέει προς τα κάτω, ενώ το ρομπότ κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Επομένως δεν είναι εύκολο ταξίδι» παραδέχεται ο Λούις Σολόριο, καθηγητής Εμβιομηχανικής και επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας.

 

Προκειμένου να βεβαιωθούν ότι το ρομπότ μπορεί να διοχετεύει φαρμακευτικές θεραπείες σε συγκεκριμένα σημεία, οι ερευνητές επικάλυψαν τη συσκευή με μια φθορίζουσα χρωστική σε ρόλο φαρμάκου, η οποία απελευθερώθηκε σε διάστημα μιας ώρας όταν το ρομπότ έφτασε στην κατάλληλη θέση μέσα σε ένα δοχείο με ορό.

 

«Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε θεωρητικά να κατευθύνουμε το μικρορομπότ σε ένα σημείο του σώματος, να το ακινητοποιήσουμε εκεί και να αφήσουμε το φάρμακο να απελευθερωθεί σταδιακά. Και, επειδή το ρομπότ φέρει μια επίστρωση πολυμερούς, το φάρμακο δεν θα απελευθερωνόταν πριν φτάσει στη θέση-στόχο» λέει ο Σολόριο.

 

Εφόσον το μαγνητικό ρομπότ δοκιμαστεί με επιτυχία και σε ανθρώπους, λένε οι ερευνητές, η τεχνολογία θα μπορούσε να υποκαταστήσει την κολονοσκόπηση για βιοψία

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα, 16 Απριλίου, η απεργία στα ΜΜΕ«Με κοινή απόφαση των ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ και ΕΤΗΠΤΑ προκηρύσσεται απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών σε όλα . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Με γνωστά ονόματα στις ευρωλίστες τους τα οποία ανακοίνωσαν σήμερα (15/4), Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Νέα Αριστερά, μπαίνουν στην μάχη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Η Ν . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ολυμπιακός ήταν για ακόμα ένα παιχνίδι ισοπεδωτικός κόντρα στον Παναθηναϊκό, δεν έχασε ξανά σετ (3-0) και έκανε το 2-0 στους τελικούς της Volley League ανδρών. Οι "ερυθρόλευκοι" . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι δηλώσεις του Σλούκα:Για το ματς: "Είναι ένα σπέσιαλ παιχνίδι, πάντα ιδιαίτερο. Πάντα ένα ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός κρύβει κινδύνους, υπάρχει άγχος και το πρέπει, όπως εί . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα, 16 Απριλίου, η απεργία στα ΜΜΕ«Με κοινή απόφαση των ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ και ΕΤΗΠΤΑ προκηρύσσεται απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την συμμετοχή του Συλλόγου στην κινητοποίηση ενάντια στην ακρίβεια στις 17 Απριλίου. Το Διο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης υπέβαλλε σήμερα στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ηλείας, Δημήτρης Νικολακό
Image
Image

Search