ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Ρομπότ κάνει κολονοσκοπήσεις με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης

Το ρομπότ που απλοποιεί τη διαδικασία της κολονοσκόπησης, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες εξετάσεις όπως η ενδοσκόπηση του παγκρέατος, η γαστροσκόπηση και η βρογχοσκόπηση.

 

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον ιταλικής καταγωγής Μπρούνο Σκαλιόνι του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα τεχνητής νοημοσύνης «Nature Machine Intelligence», ανέφεραν ότι, απλοποιώντας τις κολονοσκοπήσεις, τα ρομποτικά συστήματα μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα αυτών των εξετάσεων στο μέλλον, πράγμα που θα διευκολύνει την έγκαιρη ανίχνευση του παχέος εντέρου.

 

Περίπου 19 εκατομμύρια κολονοσκοπήσεις γίνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κατά 16% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Τόσο η διάγνωση όσο και η πρόληψη του ορθοκολικού καρκίνου -της τρίτης συχνότερης μορφής καρκίνου παγκοσμίως- εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από τις κολονοσκοπήσεις.

 

Οι παραδοσιακές κολονοσκοπήσεις είναι σχετικά ακριβές, κάποιες φορές επώδυνες και απαιτούν εξειδικευμένους χειριστές του ημι-εύκαμπτου ενδοσκοπίου, το οποίο εισάγεται από τον πρωκτό. Πιο πρόσφατα αναπτύχθηκαν νέες τεχνικές που κάνουν χρήση μαγνητικών ενδοσκοπίων, τα οποία καθοδηγούνται από ένα μαγνήτη έξω από το σώμα, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να ελέγχεται με ακρίβεια από ένα ρομποτικό βραχίονα. Αυτό επιτρέπει την εκτέλεση πολύπλοκων κινήσεων μέσα στο σώμα. Ωστόσο η μέθοδος αυτή είναι πολύπλοκη και απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση από τον χειριστή του ρομποτικού βραχίονα και του μαγνήτη.

 

Το νέο ημιαυτόματο ρομποτικό σύστημα ακολουθεί τις απλές αρχικές εντολές κινήσεων που δίνει ο χειριστής. Στη συνέχεια, το ρομποτικό ενδοσκόπιο που διαθέτει κάμερα με υπολογιστική όραση στην άκρη του, τεχνητή νοημοσύνη (μηχανική μάθηση) και αλγόριθμους ανάλυσης εικόνας, κινείται μόνο του μέσα στο έντερο με τη βοήθεια ενός μαγνήτη που βρίσκεται έξω από το σώμα. Η δοκιμή του «έξυπνου» συστήματος σε τεχνητό έντερο και σε πειραματόζωα (χοίρους) έδειξε ότι είναι αξιόπιστο 100% και πιο εύχρηστο από τη σημερινή συμβατική κολονοσκόπηση.

 

Αν και θα πρέπει κάποιος γιατρός να έχει την εποπτεία της ρομποτικής κολονοσκόπησης για να παίρνει και τις αναγκαίες κατά περίπτωση κλινικές αποφάσεις στη διάρκεια της διαγνωστικής εξέτασης, ο χειρισμός του ενδοσκοπίου επαφίεται στο ρομπότ. Οι δοκιμές του συστήματος σε πέντε υγιείς εθελοντές αναμένεται να αρχίσουν έως το τέλος του 2021. Αν είναι επιτυχείς, το σύστημα θα δοκιμαστεί στη συνέχεια, σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

 

«Η τεχνολογία της κολονοσκόπησης έχει παραμείνει σχετικά αμετάβλητη εδώ και δεκαετίες. Αναπτύξαμε ένα σύστημα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που είναι πιο εύκολο στον χειρισμό και λιγότερο επώδυνο για τους ασθενείς. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, προκειμένου να γίνουν οι κολονοσκοπήσεις ευρύτερα διαθέσιμες, κάτι ουσιώδες για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του εντέρου», δήλωσε ο καθηγητής Ρομποτικής και Αυτόνομων Συστημάτων Πιέτρο Βαλντάστρι του Πανεπιστημίου του Λιντς.

 

«Η ρομποτικά υποβοηθούμενη κολονοσκόπηση έχει τη δυνατότητα να φέρει την επανάσταση στον τρόπο που γίνεται η εξέταση. Οι άνθρωποι που την πραγματοποιούν, δεν χρειάζεται να είναι καν ειδικοί στο χειρισμό της συσκευής», πρόσθεσε ο Δρ. Σκαλιόνι.

 

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Ηρακλή Σίψα, πρώην εκδότη της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας «Πατρινές Ώρες», και απευθύνει συλλυπη . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων” αναφέρο . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα από την κιτς φιέστα του κ. Γεωργιάδη με τα απογευματινά χειρουργεία και η πολιτική της κυβέρνησης που υπονομεύει τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής επιτίθεται με σφοδρότητα προς τους υπευθύνους για την παράνομη δράση πλανοδίων. Συγκεκριμένα αναφέρει: Το τριήμερ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Ηρακλή Σίψα, πρώην εκδότη της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας «Πατρινές Ώρες», και απευθύνει συλλυπητήρια από καρδιάς, σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής επιτίθεται με σφοδρότητα προς τους υπευθύνους για την παράνομη δράση πλανοδίων. Συγκεκριμένα αναφέρει: Το τριήμερο της κορύφωσης των
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας προγραμματίζει για αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 11το πρωί στον ΕΛΓΑ Πάτρας και στις 12 το μεσημέρι στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρί
Image
Image

Search