ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

 Ο ΣΟΨΥ την περίοδο της πανδημίας

Οι συνθήκες της καθημερινής μας ζωής έχουν αλλάξει ριζικά κατά τη χρονική περίοδο της πανδημίας, ενώ ακόμα καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε όλο και περισσότερες αλλαγές χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα επέλθει το τέλος της πανδημίας. Ημερομηνία, ορόσημο, αποτέλεσε η 23η Μαρτίου, καθώς τότε τέθηκε σε ισχύ η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των Ελλήνων πολιτών. Από τότε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ο φορέας μας δέχθηκε 247 νέα αιτήματα υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Οι 156 ήταν γυναίκες, οι 75 άνεργοι, ενώ οι 65 μη οικονομικά ενεργοί. 216 άτομα ήταν άνω των 18 ετών και 71 άτομα ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών. 40 άνθρωποι διαγνώστηκαν με κατάθλιψη. Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά τη περίοδο της πανδημίας περισσότεροι από 85 άνθρωποι έχουν λάβει συστηματική ψυχολογική υποστήριξη από τον φορέα.

Οι χρόνιοι λήπτες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας φαίνεται να έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τους υπολοίπους τη τρέχουσα περίοδο. Βασική αιτία είναι ο περιορισμός των κοινωνικών τους συναναστροφών. Οι κοινωνικές τους επαφές είναι ήδη περιορισμένες λόγω της φύσης των συμπτωμάτων της ασθένειας, αλλά και του στίγματος απέναντι στη ψυχική ασθένεια. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι επιβαρύνθηκαν περισσότερο. Με στόχο να προσαρμοστούμε και εμείς και εκείνοι πλήρως στις νέες συνθήκες αναπτύξαμε τις παρακάτω παρεμβάσεις καθ’όλη τη προηγούμενη περίοδο:

    • Καθημερινή ή εβδομαδιαία τηλεφωνική επικοινωνία με τους ωφελούμενους μας, οι οποίοι είναι χρόνιοι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

    • Τηλεφωνική επικοινωνία με τους φροντιστές των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

    • Εξοικείωση των μελών μας με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. 

    • Καθημερινό πρόγραμμα ομαδικών δραστηριοτήτων μέσω διαδικτύου.

    • Πραγματοποίηση ομαδικών δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, όπως το νότιο δημοτικό πάρκο. Οι άνθρωποι μας ενεπλάκησαν σε φυσικές δραστηριότητες, παραδείγματος χάριν σωματική άσκηση και συλλογή απορριμμάτων. 

    • Εβδομαδιαίες συναντήσεις στη θάλασσα.

    • Κινητοποίηση των μελών μας μέσω της υλοποίησης δράσεων κοινωνικής υποστήριξης για άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, π.χ. συγκομιδή τροφίμων για την Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέτρα πρόληψης κατά του ιού θα συνεχιστούν τη περίοδο του χειμώνα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το καθεστώς λειτουργίας μας. Υπάρχει η δυνατότητα ατομικών συνεδριών ψυχιατρικής και ψυχολογική υποστήριξης δια ζώσης ή/και μέσω διαδικτύου αν πρόκειται για άνθρωπο, ο οποίος προέρχεται από ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα. Το κέντρο ημέρας εξακολουθεί να λειτουργεί, αξιοποιώντας στο βαθμό που είναι δυνατό το διαδίκτυο. Ορισμένες δραστηριότητες οι οποίες διεξάγονταν σε ομαδικό επίπεδο, πλέον γίνονται σε ατομικό επίπεδο για τη μικρότερη δικής σας επαφή με άλλους ανθρώπους, βλ. εργοθεραπεία και εργασιακή συμβουλευτική. Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τρεις επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Συλλόγου μας συμμετέχουν στην εθνική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 10306, όπου παρέχεται ψυχολογική και κοινωνική στήριξη.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια ιδιαίτερη στιγμή για εμάς. Τον περασμένο μήνα, δημοσιεύτηκε η άδεια λειτουργίας του κέντρου ημέρας που υλοποιεί ο Σύλλογος με Αρ. Πρωτ.: Γ3β/Γ.Π.50563. Το κέντρο ημέρας αποτελούσε όραμα για το Σύλλογο ήδη από το έτος ίδρυσης του. Οι οικογένειες, μέλη του Συλλόγου, διεκδικούν επί σειρά ετών ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τους ανθρώπους τους, το εγχείρημα αυτό συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας τους.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ελλείψεις παρουσιάζονται ακόμη και στα φάρμακα της εποχής, που δεν είναι άλλα από τα αλλεργιογόνα είτε σε χάπια, είτε σε αλοιφές, με όσους νοσούν να ψάχνουν την θεραπεία τους από φ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Το δικαστήριο δ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντοπίστηκε πτώμα στην οδό Προύσσης στην Πάτρα. Στο σημείο έσπευσε  η ΕΛ.ΑΣ. για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

 Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής.Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων. Νωρίτερα, το αυτόματο υπολογιστ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντοπίστηκε πτώμα στην οδό Προύσσης στην Πάτρα. Στο σημείο έσπευσε  η ΕΛ.ΑΣ. για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός ήταν ηλικίας 37 ετώ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργου και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.  
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας
Image
Image

Search