ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Νέες οδηγίες για τη χρήση υδροξυχλωροκίνης από τους γιατρούς

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η χρήση του φαρμάκου εκτός των ενδείξεών του. Τι πρέπει να έχουν υπ' όψιν οι γιατροί που την χορηγούν για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.

Οδηγίες προς τους γιατρούς για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση του φαρμάκου υδροξυχλωροκίνη σε παθήσεις για τις οποίες δεν έχει εγκριθεί, εξέδωσε η παρασκευάστρια εταιρεία της. Στις παθήσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται η λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19.

Η υρδοξυχλωροκίνη (εμπορική ονομασία: Plaquenil) είναι εγκεκριμένη για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Ασκεί επίσης ευεργετική επίδραση στον ερυθηματώδη λύκο και στην οξεία ή χρόνια ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο δοκιμάζεται και ως πιθανή θεραπεία σε ασθενείς με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Οι νέες οδηγίες δημοσιοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι εξαιρεί προσωρινά την υδροξυχλωροκίνη από την μελέτη SOLIDARITY. Η μελέτη αυτή άρχισε πριν από δύο μήνες, για να αξιολογήσει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τεσσάρων φαρμάκων και φαρμακευτικών συνδυασμών εναντίον του κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Dr Tedros Ghebreyesus, σχεδόν 3.500 ασθενείς από 17 χώρες του κόσμου έχουν ήδη ενταχθεί στη μελέτη. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς στη μελέτη έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερα από 400 νοσοκομεία σε 35 χώρες.

Μία από τις τέσσερις θεραπείες ήταν η υδροξυχλωροκίνη, η οποία όμως προσωρινά εξαιρέθηκε. Και αυτό, διότι μία μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, έδειξε ότι το φάρμακο συσχετίζεται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως οι επιστήμονές του πρέπει να εξετάσουν αναλυτικά τα στοιχεία για να αποφασίσουν τι θα γίνουν στη συνέχεια.

Οι νέες οδηγίες

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις νέες οδηγίες για την υδροξυχλωροκίνη που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει Άδεια Κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της COVID-19 πουθενά στον κόσμο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η συνταγογράφησή της για τον Covid-19 είναι εκτός ένδειξης και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έλλειψης ειδικής θεραπείας. Ωστόσο, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της έναντι του COVID-19 δεν έχουν ακόμα τεκμηριωθεί. Βρίσκονται όμως σε εξέλιξη διεθνείς κλινικές μελέτες για να αποσαφηνίσουν τη θέση της στη θεραπεία της νόσου.

Ωστόσο για λόγους εκτάκτων αναγκών, η υδροξυχλωροκίνη έχει συμπεριληφθεί στα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Προκειμένου, όμως, να χορηγηθεί, οι γιατροί πρέπει  να συμμορφώνονται με την κείμενη νομοθεσία που ρυθμίζει τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων.

Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι το φάρμακο σχετίζεται με ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

Σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες

Σοβαρή υπογλυκαιμία (κυρίως σε ασθενείς με διαβήτη)

Βλάβες αμφιβληστροειδούς

Αιμόλυση (σε άτομα με έλλειψη ενζύμου G6PD)

Νευρολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα.

Επιπλέον, «η εκτός ένδειξης χορήγηση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με λοίμωξη από COVID-19 και υποκείμενα καρδιολογικά, νευρολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα, δύναται να επιδεινώσει την κλινική τους κατάσταση», υπογραμμίζεται στις οδηγίες.

Η παράταση του διαστήματος QT

Η υδροξυχλωροκίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει τη λεγόμενη παράταση του διαστήματος QT που οδηγεί σε αρρυθμίες. Αυτές είναι πιθανότερες ειδικά σε ασθενείς με ορισμένους παράγοντες κινδύνου. Επιπλέον, τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι αναφορές για σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή περιστατικά:

Παράτασης του διαστήματος QT

Συγκοπής

Καρδιακής ανακοπής

Αιφνιδίου θανάτου

Τα περιστατικά αυτά συσχετίζονται χρονικά με την ταυτόχρονη χρήση της υδροξυχλωροκίνης με άλλα φάρμακα, όπως η αζιθρομυκίνη.

Επομένως, συνιστάται στους επαγγελματίες Υγείας να είναι προσεκτικοί με την εκτός ένδειξης χρήση της υδροξυχλωροκίνης. Πρέπει επίσης να λαμβάνουν το πλήρες ιατρικό ιστορικό των ασθενών. Τέλος, αν οι ασθενείς διαθέτουν ορισμένους παράγοντες κινδύνου, πρέπει να νοσηλεύονται υπό συνεχή παρακολούθηση

 

iatropedia

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Γνωρίζετε πόσο αλκοολ πίνουν οι ευρωπαίοι; Κάθε χρόνο στην Ευρώπη, κάθε άτομο ηλικίας 15 ετών και άνω καταναλώνει, κατά μέσο όρο 9,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ, που ισοδυναμεί με περίπου . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα βλέμματα στον ΣΥΡΙΖΑ, στρέφονται στην αποψινή επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου από τον Στέφανο Κασσελάκη και φυσικά των πέντε προσώπων που έχει επιλέξει για την ολοκλή . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας  και  Ακαρνανίας συνελήφθησαν έξι άτομα και σχηματίσθηκαν συνολικά εννέα δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλη μια απώλεια σημειώθηκε το βράδυ στην εκπαιδευτική κοινότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, καθώς έφυγε από τη ζωή ο συνταξιούχος δάσκαλος Παύλος Ριχάνης. Την είδηση του . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας  και  Ακαρνανίας συνελήφθησαν έξι άτομα και σχηματίσθηκαν συνολικά εννέα δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στη
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλη μια απώλεια σημειώθηκε το βράδυ στην εκπαιδευτική κοινότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, καθώς έφυγε από τη ζωή ο συνταξιούχος δάσκαλος Παύλος Ριχάνης. Την είδηση του θανάτου του γνωστοπο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, στις 11 το πρωί, θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο για τους έξι Πατρινούς που βρήκαν πριν από 33 χρόνια, τραγικό θάνατο από τη φονική έκρηξη βόμβας στην οδό Βότση.   Το
Image
Image

Search