ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χ. Καλπουζάνης : Εν έτη 2019 με την τεχνολογία στο προσκήνιο ο κόσμος... επιστρέφει στον Καραγκιόζη !

Ο Χρήστος Καλπουζάνης ο Πατρινός Καραγκιοζοπαίχτης μιλά στο achaianews.gr για τον ξυπόλητο ήρωα , την πορεία του στον κόσμο των σκιών ! Πρόσφατα ταξίδεψε μαζί με τον Καραγκιόζη στη Στουτγκάρδη , μιλά για τα επόμενα σχέδια του αλλά και για την επιστροφή του κόσμου στον ... Καραγκιόζη !

Η πορεία σου παρέα με τον ξυπόλυτο ήρωα. Οι δυνατές στιγμές και οι δύσκολες ;

Ξεκίνησα σε ηλικία 9 ετών να δίνω τις πρώτες μου παραστάσεις. Είχα δάσκαλο και καθοδηγητή στο ξεκίνημά μου τον σπουδαίο Ανέστη Βακάλογλου ή αλλιώς Ορέστη. Δε θα πω ότι μου ήρθαν εύκολα τα πράγματα μιας και δεν βρήκα “έτοιμο το έδαφος “ για να μπορέσω να δραστηριοποιηθώ σε αυτόν το χώρο. Αντίθετα δούλεψα και δουλεύω πολύ πάνω στο Θέατρο Σκιών προσπαθώντας να γίνω καλύτερος και να σταθώ επάξια σε αυτόν το χώρο. Κάθε μου παράσταση είναι προσωπικό στοίχημα που προσπαθώ να κερδίζω. Ο χώρος αυτός έχει ανταγωνισμό, αγώνα, άγχος αλλά και πολύ χαρά. Όταν ακούς τα μικρά αυτά πλάσματα να γελάνε ,όταν τα βλέπεις να σε περιμένουν να ξεκινήσεις τη παράσταση με τόση λαχτάρα, δε γίνεται πάρα να νιώθεις ευγνώμων που είχες την ευκαιρία να ασχοληθείς με το χόμπι σου επαγγελματικά.

Τι είναι για σένα ο Καραγκιόζης;

Για μένα ο Καραγκιόζης είναι ο αγνός -γνήσιος Έλληνας που αντιμετωπίζει με θάρρος τις δυσκολίες του, που παρά τα προβλήματά του δε χάνει το χιούμορ του. Μα πάνω απ όλα είναι δίκαιος και φιλικός ακόμα και με τους εχθρούς του. Δικαιοσύνη και φιλία είναι δύο έννοιες που δυστυχώς στις μέρες μας κοντεύουν να εξαφανιστούν.

Σκιά και Τέχνες! Ο ξεχωριστός αυτός χώρος

Αυτός ο χώρος ιδρύθηκε 21 Αυγούστου 2012 από φίλους του Θεάτρου σκιών. Για την ακρίβεια είναι ένας καλλιτεχνικός σύλλογος που βρίσκεται στην οδό Αθανασίου Διάκου 29Α στα Ψηλά Αλώνια και εκεί πραγματοποιούνται εργαστήρια θεάτρου σκιών για παιδιά από 3,5χρονών.Αυτός ο χώρος έγινε με πολύ μεράκι και όρεξη και νομίζω έχει αγαπηθεί πολύ από τους μικρούς μου φίλους. Τον Οκτώβρη ξεκινάμε για τη νέα σεζόν και παρά το γεγονός ότι είναι η έβδομη χρονιά , ανυπομονώ ,όπως τη πρώτη χρονιά που λειτούργησε!!

Τα μηνύματα του Καραγκιόζη ...στο σήμερα;

Νομίζω αυτό που θα μας έλεγε σήμερα θα ήταν , να κάνουμε υπομονή και να αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες μας, να επιμένουμε στους στόχους μας, να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας, (άλλωστε το μίσος δε βοήθησε ποτέ κανέναν) ΜΑ πάνω απ΄ ολα να αγαπάμε τα παιδιά, Να τα προστατεύουμε και να τα κάνουμε πάντα να γελάνε. Είναι υποχρέωσή μας να μεγαλώνουν σε ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον, κάτι που το εξασφαλίζουμε εμείς οι γονείς και όχι η οικονομική άνεση.

Ο κόσμος ...επιστρέφει στον Καραγκιόζη ;

Κι όμως !!! Εν έτη 2019 με την τεχνολογία στο προσκήνιο, με τα κινητά και τα τάμπλετ να μη λείπουν από τα παιδικά χέρια , βλέπουμε ότι όλοι επιστρέφουν στη λαϊκή αυτή παράδοση. Ισως γιατί έχουμε ανάγκη αυτή την “αλληλεπίδραση” που υπάρχει την ώρα της παράστασης αλλά και αυτή την επαφή του κόσμου μεταξύ τους. Γονείς και όχι μόνο, που μέχρι χτες δε γνωρίζονταν , γίνονται μια παρέα, συζητούν ,γελούν και φυσικά οι μικροί μου φίλοι παρακολουθούν με θαυμασμό αυτό το θέαμα: ένα λευκό σεντόνι-λίγο φως και σκιές....

Τα σχέδια σου, που "τρέχουν" σήμερα! Η Στουτγάρδη και οι επόμενοι  σταθμοί ;

Το πρόγραμμα είναι γεμάτο!!! η Στουτγαρδη ήταν μια απίστευτη εμπειρία....δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτά τα συναισθήματα και θα προσπαθήσω να ξαναεπισκεφτώ τους νέους μου φίλους σύντομα. Επόμενη στάση στο εξωτερικό είναι 23-26 Αυγούστου στη Φόρμια της Ιταλίας για το φεστιβάλ “Φάροι της Μεσογείου” στα πλαίσια του οποίου θα πάω και Ισπανία το Νοέμβρη. Δε θα πρέπει να αφήσω απ έξω τις παραστάσεις μου εδώ στην πατρίδα!!Όλο το καλοκαίρι θα κάνω παραστάσεις σε Πάτρα, Πύργο, Αντίρριο, Ιτέα, Ορεινή Ναυπακτία, Αργολίδα κτλ. Από Οκτώβρη θα συνεργαστώ και μετ ο ΚΔΑΠ “Μαγεμένο Δάσος”, οπότε έχουμε φουλ πρόγραμμα και πολλούς σταθμούς. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που με ακολουθούν στη πορεία μου και με εμπιστεύονται. Είναι τιμή μου να δέχομαι προτάσεις από ανθρώπους που δεν γνωρίζω και να αποκτώ στο τέλος νέους φίλους. Σας ευχαριστώ και δεν ξεχνώ ότι χαρις εσάς είμαι εδω!!!

Η Πάτρα και ο Καραγκιόζης ! Έχουμε δώσει σαν πόλη όσα "οφείλαμε" ;

Μεγάλο θέμα ανοίγεις....πιστεύω πως δεν έχουμε κάνει τίποτα για αυτή τη παράδοση που ξεκίνησε από την Πάτρα. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και αυτό προσπαθώ να κάνω μέσα από την παρουσία μου ως υπεύθυνος Θεάτρου Σκιών για το πρόγραμμα Interreg Greece-Italy 2014-2020 της SPARK. Αν φερθούμε έξυπνα η πόλη μας μπορεί να έχει σημαντικό όφελος από αυτή τη λαϊκή τέχνη...Ελπίζω σύντομα να έχω περισσότερα να σας πω πάνω σε αυτό το θέμα. Το σίγουρο είναι ότι θα προσπαθήσω να φέρω κοντά όλους τους πατρινούς καραγκιοζοπαίχτες για να πετύχουμε κάτι μοναδικό!!

Ελένη Παρασκευοπούλου

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Συγκλονιστική ήταν, για μια ακόμη φορά, η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη, στην ομιλία της στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπονάνος, έκανε μια ιδιαίτερη ανάρτηση στο fb, στον απόηχο του Πατρινού Καρναβαλιού: Μετά το ξεφάντωμα, ώρα για αναστοχασμό κ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, έκανε μια ιδιαίτερη ανάλυση, εν είδει σχολίου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την τακτική της ΝΔ και τα πολιτικά αντ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ολυμπιακός έχει ως βασική επιλογή στην δεξιά πλευρά της άμυνας τον Ροντινέι, έχει κλείσει ήδη για το καλοκαίρι τον Πορτογάλο Κοστίνια από τη Ρίο Άβε, αλλά στην Βραζιλία τον συνδέ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ξέσπασε σε σταθμευμένο όχημα στην συμβολή των οδών Ηλείας και Γερμανού στην Πάτρα, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας. Στο σημείο σπεύδει πυροσβεστική και αστυνομία. Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων:  Η μεγάλη γιορτή του Πατρινού Καρναβαλιού, του Καρναβαλιού τηςΕλλάδας, έφθασε στο τέλος της.Όλες οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με επιτυχία και ειδικά το τελευταίοτριήμερο, κατ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η περιφερειακή παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα,θέτει τρία σημαντικά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας,Ηλείας και Αιτωλοακ
Image
Image

Search