ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αλέξης Σκαρμέας: Ο κόσμος ψηφίζει για να... τιμωρήσει

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις Εθνικές Εκλογές τις 7 Ιουλίου,  ο Αλέξης Σκαρμέας , Δικηγόρος και πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στο Δήμο Πατρέων  μιλάει  στο achaianews.gr , στη δημοσιογράφο Έφη Καρούνια , για την πολιτική και τον πολιτισμό. Μιλάει για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, για τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΚΙΝΑΛ, για τον Μητσοτάκη και τους ...ψηφοφόρους !

Κύριε Σκαρμέα ευχαριστούμε για την συνέντευξη, μιας και αποφεύγετε τις συνεντεύξεις και μιλάτε σπάνια πια.

Σε μια χώρα που φλυαρεί για όλα και οι σιωπές είναι λόγος. Προτιμώ λοιπόν τις σιωπές κάποιες φορές.

Πιστεύετε πως η τεχνολογία και το διαδίκτυο συμβάλλουν σ΄ αυτό που περιγράφετε;

Η υπερχρηση της τεχνολογίας ευτελίζει και κουράζει.

Θα σας ρωτήσω μετά για τον πολιτισμό. Ας ξεκινήσουμε από τα πολιτικά.

Θα σας παρακαλούσα να ξεκινήσουμε από τον πολιτισμό που διαρκώς υποβαθμίζουμε. Ακόμα και στα δελτία ειδήσεων τα πολιτιστικά νέα είναι πάντα στο τέλος. Τόση σημασία δίνουμε στην δημιουργία ;

Συμφωνώ. Μιας και είστε άνθρωπος του πολιτισμού τι πιστεύεται για την προσφορά του πνευματικού κόσμου στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης;

Δεν ξέρω πως γίνεται κάποιος άνθρωπος του πολιτισμού. Ας το προσπεράσω όμως. Εξαρτάται τι εννοείτε με τον όρο πνευματικός κόσμος; Για εμένα ο πνευματικός άνθρωπος είναι τρόπος ζωής. Κάποιος μπορεί να είναι καλός συγγραφέας, ποιητής, μουσικός, εικαστικός. Δεν σημαίνει ότι είναι και πνευματικός άνθρωπος.

Πολύ ενδιαφέρουσα η διάκριση που κάνετε. Ας περιοριστούμε στην δράση των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

Πιστεύω πως η πλειοψηφία των δημιουργών προσπάθησε αναμασώντας τα ίδια να κατοχυρώσει τα κεκτημένα της και να μην χάσει τις ευκολίες της. Υπάρχει όμως και εκείνη η μειοψηφία που βούτηξε στα βαθιά και προσπάθησε να γράψει το «παρακάτω» του πολιτισμού. Βέβαια αυτοί δεν βρίσκουν εύκολα διέξοδο και προβολή. Και αυτό γιατί τα πάντα έγιναν πια κέρδος και επιχείρηση. Εκδοτικές που σου ζητούν να τυπώσεις το βιβλίο σου, δισκογραφικές που σου ζητούν να γίνεις παραγωγός της μουσικής σου, μουσικές σκηνές, εμπόριο σκέτο, που σου ζητούν να πληρώσεις για να παίξεις. Για να μην μιλήσω για τα ραδιόφωνα, τις τηλεοράσεις και την κατάντια τους. Επομένως ποιος βάζει πλάτη σήμερα σε αυτές τις διαφορετικές φωνές γραφής, τέχνης, δημιουργίας να ακουστούν;

Πιστεύετε πως η κρατική τηλεόραση και οι κρατικοί φορείς θα μπορούσαν να στηρίξουν τις προσπάθειες αυτές ;

Οφείλουν να φωτίσουν την άλλη πλευρά. Την άλλη πρόταση. Να της δώσουν βήμα να φτάσει στο κόσμο. Υπάρχουν τόσο όμορφα και σημαντικά πράγματα που γίνονται και είναι κρίμα. Η ΕΡΤ θα έπρεπε να πρωτοστατεί και να δημιουργήσει κίνημα τέτοιων φωνών και δημιουργών. Αυτό θα ήταν μια πρώτη πολιτιστική ανάσταση.

Πιστεύετε πως ο κόσμος έχει ευθύνη;

Ο κόσμος μέσα στην κρίση αναζήτησε το εύκολο. Αρκείτε να αναζητά τη «φάση» και όχι την τέχνη.

Πάμε τώρα στα πολιτικά. Πως κρίνετε το αποτέλεσμα των ευροεκλογών;

Ας δούμε πρώτα το αποτέλεσμα, χωρίς δικαιολογίες. Νίκησε η Νέα Δημοκρατία, έχασε ο Συριζα και κατ΄εμέ έχασε και το Κίνημα Αλλαγής, γιατί έμεινε σταθερό σε μια στιγμή που θα μπορούσε να γίνει η λύση και να αυξήσει τα ποσοστά του. Με χαροποιεί ότι μειώνεται η δύναμη της Χρυσής Αυγής.

Πιστεύετε πως παρόμοιο θα είναι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών;

Δεν το γνωρίζω. Για εμένα οι εκλογές τελειώνουν με το τέλος της ψηφοφορίας.
Άλλωστε δεν συνηθίζω να μαντεύω. Συνηθίζω να παλεύω.

Ας τα πάρουμε τότε ένα- ένα. Τι πιστεύετε για την Νέα Δημοκρατία;

Ο Μητσοτάκης είναι κατά τη γνώμη μου ένας άνθρωπος που κοιτάει τους αριθμούς και μόνο. Δεν έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Δεν μου αρέσει αυτό. Και αυτό είναι τρόπος σκέψης και κατ΄εμέ «κουσούρι» που δεν αλλάζει. Άλλωστε και η θητεία του ως υπουργός στην περίοδο της κρίσης αυτό έδειξε. Μια αναγκαία, πλην αποτυχημένη κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων, που μετρούσε κεφάλια και δεν έγινε με σοβαρότητα και αξιολόγηση. Και όποιος πιστεύει πως έγινε το αντίθετο κάνει τεράστιο λάθος. Αρκεί να ρίξει μια ματιά στις δημόσιες υπηρεσίες για να δει ποιοι υπάλληλοι, με ποια προσόντα και σε ποιες θέσεις πήγαν. Αλλά βιαζόταν να προσαρμοστεί στις εντολές των μνημονίων, ξεχνώντας τον παράγοντα άνθρωπο.

Ποια γνώμη έχετε για την θητεία Συριζα;

Μια αναπάντεχη απογοήτευση δυστυχώς. Πρωτίστως σε επίπεδο τρόπου άσκησης της εξουσίας και συμπεριφοράς. Αυτό με απογοήτευσε πιο πολύ από όλα. Γιατί ένα λάθος νόμο μπορείς να τον αλλάξεις, μια λάθος φορολογία μπορείς να την επανορθώσεις, αλλά ο τρόπος άσκησης της εξουσίας δείχνει την πολιτική ηθική και αντίληψη που έχεις. Νομίζω πως και μέσα από το Συριζα πολλοί μίλησαν για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας.

Τι να θυμηθεί κανείς; Τον Βαρουφάκη που ηχογραφούσε τους συνομιλητές του, την Κωνσταντοπούλου ως πρόεδρο της Βουλής, τον Λαφαζάνη που έλεγε να «μπούμε» στο Νομισματοκοπείο, το τραγικό δημοψήφισμα, τα μεγάλα λόγια για μνημόνια που θα σκίζονταν, για ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσαν, την αχαρακτήριστη επικοινωνιακή πολιτική πάνω στην τραγικότητα στο Μάτι, και χίλια δύο άλλα. Να μην αναφερθώ στις τελευταίες γελοιότητες με μετατάξεις συζύγων και λοιπών συγγενών και τον τελευταίο διάλογο στην Βουλή, όπου Τσίπρας και Μητσοτάκης αντιδικούσαν για πατεράδες, γυναίκες και αδέλφια.

Αυτό δεν είναι πολιτική δυστυχώς. Είναι κατάντια που πέρα από τα πρόσωπα πλήττει τους θεσμούς. Πώς να σεβαστεί μετά ο κόσμος την πολιτική. Ο ευτελισμός είναι το χειρότερο κακό που έκανε δυστυχώς ο Συριζα. Και η δικαιολογία τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι, είναι αφελής. Γιατί εσύ δεν είσαι ο προηγούμενος. Ήρθες για να φέρεις κάτι άλλο.

Σ΄ αυτά αποδίδετε την ήττα του Συριζα;

Και σ΄ αυτά. Θα σας περιγράψω μια εικόνα. Στις προηγούμενες εκλογές οι νέοι άνθρωποι έφερναν τους γονείς τους να ψηφίσουν, και η νέα γενιά έλεγε στους πατεράδες τους και στις μανάδες τους τι να ψηφίσουν. Και αυτό γιατί φάνηκε πως η γενιά των πατεράδων μας και των μανάδων μας είχε απογοητευτεί και ένοιωθε πως είχε προδοθεί. Στις ευρωεκλογές αυτή η νέα γενιά αδιαφόρησε και αυτό γιατί την απογοήτευσε ο Συριζα.

Αυτή η εικόνα στα εκλογικά κέντρα δείχνει το γιατί.Βεβαίως με λυπεί το ότι ο Συριζα απέτυχε. Και με λυπεί ότι ο τρόπος άσκησης της εξουσίας σκέπασε πολλές καλές προσπάθειες που έγιναν από το Συριζα. Ποτέ δεν χαίρομαι πάντως όταν ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος αποτυγχάνει.

Μπορεί να ανακτήσει ο κόσμος την εμπιστοσύνη του στην πολιτική;

Πολύ δύσκολα. Μην ξεχνάμε πως όλοι αντί να βάλλουν πλάτη με σοβαρότητα και νηφαλιότητα στην περίοδο της κρίσης, κοιτούσαν πως θα ρίξουν ο ένας τον άλλον. Ο Σαμαράς τον Παπανδρέου και ο Τσίπρας τον Σαμαρά για να καθήσουν στην καρέκλα.

Αυτό το πάθος για την καρέκλα είδε ο κόσμος και άδειασε η ψυχή του και η ματιά του.

Μετά την κρίση ο κόσμος ψηφίζει αρνητικά. Ψηφίζει ποιον δεν θέλει και όχι ποιον θέλει. Ψηφίζει ποιον θέλει να τιμωρήσει. Χωρίς να σημαίνει ότι ο κόσμος δεν έχει τις ευθύνες του.

Πιστεύετε πως ο κόσμος φέρει τις ευθύνες του;

Σε ένα βαθμό ναι. Διάβαζα μια γελοιογραφία του Αρκά με την οποία συμφωνώ. Έγραφε πως ο Έλληνας προκειμένου να μην αλλάξει ο ίδιος αλλάζει κυβερνήσεις. Εκεί ρίχνω την ευθύνη σε όλους μας. Πρέπει να πάψουμε να περιμένουμε υποσχέσεις, λόγια, ελπίδες. Πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει να αλλάξουμε και εμείς. Το ατομικό συμφέρον είναι μικρό και πρόσκαιρο, η αλλαγή νοοτροπίας όμως θα φέρει στην πόρτα μας ένα συλλογικό συμφέρον, διαχρονικό, που θα αγγίξει και τα παιδιά μας και τον μέλλον μας χωρίς να χρειάζεται να «γνωρίζουμε» και να «παρακαλάμε» κάποιον πολιτικό.

Μιας και αναφερθήκατε στην εποχή Παπανδρέου τι πιστεύετε;

Έχω ξαναπεί πως πρώτη φορά είδα πρωθυπουργό, όπως τον νεότερο Καραμανλή, να ανακουφίζεται τόσο πολύ που έχασε τις εκλογές. Την καυτή πατάτα της οικονομίας που βασίστηκε σε δανεισμούς, σε ρουσφετολογία, και σε διορισμούς την είχε ο Παπανδρέου. Πώς να ξεχρεώσεις σε μια μέρα αυτά που δανειζόσουν χρόνια. Δεν γινόταν.

Τον Παπανδρέου τον δικαιώνει η ιστορία και οι επόμενοι. Ο Σαμαράς και ο Τσίπρας υποσχέθηκαν ότι είχαν τη λύση. Για να μην τα καταφέρουν αποδεικνύεται πως δεν υπήρχε άλλη λύση. Και μιλάμε για μια ουσιαστική ανακούφιση της κοινωνίας που δεν έχει έρθει και θα αργήσει να έρθει.

Ο Γιώργος Παπανδρέου οραματιζόταν μια ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς μεσάζοντες και ρουσφετολογία. Εμείς πάντως και σήμερα από αυτό δεν είμαστε έτοιμοι να ξεφύγουμε.

Φαίνετε πως υπερασπίζεστε τον Γιώργο Παπανδρέου;

Απλά βλέπω την αλήθεια. Συν ότι με θύμωσε η αχαριστία πολλών, που είχαν ευεργετηθεί από τον Παπανδρέου και οι οποίοι άρχισαν στη δύσκολη στιγμή να πετάνε «πέτρες». Εγώ από χαρακτήρα ήμουν πάντα με αυτούς που τους πετροβολούσαν. Δεν ήμουν ποτέ με αυτόν που πετούσε την πέτρα.

Άλλωστε ο Παπανδρέου του 44 τοις εκατό παρέδωσε την καρέκλα του για το καλό του τόπου. Ποιος άλλος έχει ξεκολλήσει από την καρέκλα; Κανένας.

Ο Παπανδρέου το 2010 πάλευε μόνος του μέσα και έξω από την Ελλάδα. Αργότερα όταν η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Πορτογαλία μπήκαν στην κρίση, τότε όλα στην Ευρώπη άλλαξαν. Όλοι έκαναν ένα βήμα πίσω βλέποντας πως το πρόβλημα δεν το έχει μόνον η χώρα μας. Όταν πάλευε μόνος του, καμιά παράταξη δεν ήταν εκεί να βάλλει το συμφέρον της χώρας πιο πάνω από την μικρόψυχη αντιπολίτευση.

Τι πιστεύετε για το Κίνημα Αλλαγής;

Πιστεύω πως έχει την δυνατότητα να εξασφαλίσει την ηρεμία σε μια στιγμή που η έπαρση κάποιων μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στον ίδιο δρόμο που βαδίζει τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να πατήσει το “χειρόφρενο” αλλά και το “γκάζι” για να βοηθήσει τον άνεργο, τον κόσμο που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του, τoν ανήμπορο χαμηλοσυνταξιούχο, τον μικρό επιχειρηματία που στενάζει από την καθημερινότητα. Αυτός ήταν πάντα ο κόσμος του Πασοκ. Ο αδύναμος Έλληνας. Και σ΄ αυτόν πρέπει να απευθυνθεί το Κίνημα. Όχι με συνθήματα και ινσταγκραμ, αλλά με αλήθεια, με επιμονή και πειθώ.

Δεν τα έχει καταφέρει όμως όπως έδειξαν οι ευρωεκλογές;

Όχι δεν τα έχει καταφέρει. Και αυτό γιατί ασχολήθηκε με το γιατί δεν πρέπει να ψηφιστεί το Συριζα και όχι γιατί πρέπει να ψηφιστεί το Κίνημα. Πέραν αυτού συνεχίζουν κάποιοι να διέπονται από ένα ύφος εξουσίας που διώχνει τον κόσμο. Το Κίνημα οφείλει να πιάσει τον κόσμο χέρι-χέρι, να του μιλήσει, να τον πείσει πως είναι πλάι του. Βλέπω τώρα τους βουλευτές του νομού με επικεφαλής τον Παπανδρέου, να γυρίζουν πόρτα-πόρτα στα χωριά εξηγώντας το γιατί το κίνημα είναι αναγκαίο. Ποιος άλλος πρώην πρωθυπουργός το έκανε αυτό; Που κάθονται στο θρόνο τους και βγάζουν χρησμούς.

Το Κίνημα πρέπει να βρει την βάση του, που είναι η σχέση του με τον κόσμο που έχει ανάγκη. Και πιστεύω πως κάθε ημέρα που περνάει το ξανακτίζει αυτό. Χωρίς φανφάρες, αλλά με συνέπεια και αλήθεια. Για αυτό πιστεύω πως πρέπει να βγει ενισχυμένο, για να έχει λόγο ηρεμίας και λογικής σε έναν ευρύτερο προοδευτικό χώρο και σε μια κρίσιμη φάση για την χώρα μας.

Η άποψη σας για την Φώφη Γεννηματά;

Πιστεύω πως είναι ένας άνθρωπος που ενώνει ήρεμα και συλλογικά. Δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου ή ο Γιώργος Γεννηματάς. Οι μεγάλες πολιτικές φυσιογνωμίες σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν υπάρχουν πια Μην κρυβόμαστε. Υπάρχουν όμως οι πολιτικοί της συνέπειας, του πολιτικού διαλόγου και του σεβασμού στον αντίπαλο και στους θεσμούς. Και η Γεννηματά είναι από αυτούς τους πολιτικούς.

Είστε ένας άνθρωπος που, αν και ασχοληθήκατε λίγο με τα κοινά, αφήσατε τόσο δυνατό στίγμα που ο κόσμος πάντα κοιτάζει προς το μέρος σας. Σαν να περιμένει το επόμενο βήμα από εσάς. Ούτε αυτή την φορά όμως είπατε ναι στην εμπλοκή σας με τα αυτοδιοικητικά αλλά και με την κεντρική πολιτική σκηνή. Θέλετε να μας σχολιάσετε όμως το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Δεν θα ήθελα να πω κάτι γιατί είναι πολύ πρόσφατο το αποτέλεσμα. Και στην ζωή μου έμαθα να σέβομαι μια φορά τους νικητές και δύο φορές τους ηττημένους. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα μιλήσουμε για αυτά. Συγχαρητήρια πάντως στους νικητές.

Θα σας δούμε πάλι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής;

Φαντάζουμε πως ναι. Στη ζωή κανείς δεν ξέρει τι έρχεται. Άλλωστε όπως είπατε η ενασχόληση μου με τα κοινά ήταν σύντομη, και αυτό γιατί έχω μια αρχή στην ζωή μου. Θέλω να ζω από τη δουλειά μου, δεν θέλω να εξαρτάμαι από την πολιτική.

Σας ευχαριστώ για την κουβέντα

Και εγώ ευχαριστώ.

 

Έφη Καρούνια

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα από την κιτς φιέστα του κ. Γεωργιάδη με τα απογευματινά χειρουργεία και η πολιτική της κυβέρνησης που υπονομεύει τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής επιτέιθεται με σφοδρότητα προς τους υπευθύνους για την παράνομη δράση πλανοδίων. Συγκεκριμένα αναφέρει: Το τριήμε . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Από το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησαν στην Πάτρα τα πρατράγουδα από "επισκέπτες" που δεν ήρθαν για διασκέδαση αλλά ίσως για να γεμίσουν τη τσέπη τους, ή ακόμα και για αν ζητιανέψουν . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

  Μία ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή της μαρτυρικής Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα την Πέμπτη 21 Μαρτίου, . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής επιτέιθεται με σφοδρότητα προς τους υπευθύνους για την παράνομη δράση πλανοδίων. Συγκεκριμένα αναφέρει: Το τριήμερο της κορύφωσης των
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας προγραμματίζει για αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 11το πρωί στον ΕΛΓΑ Πάτρας και στις 12 το μεσημέρι στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μικρή ήταν η ποσότητα ναρκωτικών που βρήκαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας στο σπίτι ενός άνδρα σε περιοχή του Αγρινίου, ωστόσο κατέσχεσαν παράνομα όπλα και ερευνούν αν εμπλέκεται σε άλλα αδικήματα. Συ
Image
Image

Search